2014. december 15., hétfő

Csillaghullós éjszaka



Jó, ez kicsit hangzatos cím, mert nem is egész éjszakáról van szó, hanem egész pontosan dec.14 (vasárnap) este 22.05-22.20 közti időtartamról, amikoris a tévézés befejezésekor eszembe jutott, hogy meg kéne néznem, hullik-e valami – hamár annyira mondta net, hogy ma éjjel bizony rendesen hullani fognak a csillagok.

Egy vastag zokni, kabát, sál és már mentem is ki az udvarra – nézve jó irányba (mert tudtam honnan kell jönniük!!) és nem telt el 30 mp – máris hullott egy ! Elég rossz szögben, mert a „hullásának” csak kis részét láttam, ugyanis a szomszéd házteteje mögé hullott. De vártam türelmesen tovább. És bizony érkezett a következő – ez már jó szögben, felvillanástól kihunyásig látható volt. Szép nagy – ragyogó aranysárga. És rövidesen jött a harmadik – ez volt a legcsodásabb – hosszan hasította a mélykék éjszakai eget, fel is kiáltottam – aztán gondoltam csak rá, remélhetőleg a szomszédok nem hallották, mert bizony nem tudták volna mire vélni kiáltásom okát. Pár perc és jött a negyedik is. Nem volt már olyan szép nagy, mint az előző, de ez is jó hosszan látszott.

Eszembe juttatta azt a fantasztikus csillaghullást, aminek egyszer régen  tanúja voltam.
itt írtam róla. Azt hiszem, azt nem lehet űberelni – de azért ezek is gyönyörűek voltak. A nyári Perseida csillaghullás nem volt ilyen látványos.

Szóval tegnap este a negyedik után gondoltam: ne legyek má’ telhetetlen, legyen elég ennyi. És indultam befelé. És amikor az előszobaajtót épp be akartam csukni, még egy csodálatos lerepült az égről. Ami meglepett, az előző 4-nek az útiránya É-D-i volt, ez pedig pont fordítva D-É-i irányban szállt el.
Hát szavam nem lehet. Olyan karácsonyi ajándékokat kapok mostanság, hogy ha a fa alatt semmi nem lesz, akkor is több évre elégséges meglepetésem volt.



  ↓  Ezt érdemes elolvasni. A képet is innen hoztam.




3 megjegyzés:

  1. Köszönöm az infót, ezt elmulasztottam.

    VálaszTörlés
  2. Ez igazan szep meglepi es elmeny!
    Nekem sosem volt ilyen szerencsem,pedig neha az elorejelzett csillagesokkor erosen kemleltem az eget.Persze nem mindegy,hogy honnan van szerencsenk kemlelodni es azert ne legyek telhetetlen,mert epp mult augusztusban sikerult egyet elcsipnem. :)

    VálaszTörlés
  3. Őszintén szólva erről a decemberiről én se tudtam eddig, s ha elolvastátok az ajánlott cikket, abból megtudható, hogy nem is volt "mindig" és nem is lesz örökké ez a csillaghullás. Én minden esetre igencsak örültem a szerencsémnek.

    VálaszTörlés