2014. december 3., szerda

Vajon mi az oka ?



Nem emlékszem, hogy a feketerigók valaha is nekiláttak volna a házfalamon termett vadszőlő le-legelésének a havazás beállta előtt. Akkor jó volt, hiszen a hó miatt nem fértek hozzá semmi élelemhez, viszont most ???   
Igaz, a barátnőm szerint kevés mag van (?), az is igaz, hogy a giliszták már jól elbújtak a földbe és semmiféle legyek-bogarak nem röpdösnek – szóval mit is egyen a szegény madár ?

Már napokkal ezelőtt is észrevettem ezt a jelenséget, dobtam is ki nekik összevágott almát – meg a macska-kaja-maradékot – jönnek is rá. És ma cinkét is láttam, de az igazi szenzáció egy szépséges pinty volt ! Nem is emlékszem, mikor láttam utoljára ilyent, annyira gyönyörű ez a tarka kicsi madár. 
Majd figyelni fogom, hátha visszatér – és természetesen  mostantól mindig teszek ki nekik valami ennivalót....

Kép: http://martonattila.files.wordpress.com/2012/12/kep3.jpg

7 megjegyzés:

  1. Esetemben- lehet- elkényelmesedtek ?- még szinte le sem hullott a vadszőlő levele,de már leették a bogyókat. Akkor örültem, mert csipegetés közben a levelek lehullását ( szárral együtt) eléggé jól és gyorsan elősegítették. Lehet,bőségesen van még élelmük ?- mert pl. a földre rakott almát nem eszik...viszont pl. láttam december 01.én (06:00 óra) az utcán lévő tócsában (kátyú( fürödtek.
    Más : nem tudom,hogy attól-e ?- egy vörös foltos macska mászkál át a kertünkön,- a cinkéim és a verebeim "eltűntek." Az is igaz, napközben a szomszédunk tuja "sövényében" éldegéltek,azt meg erősen megritkította a szomszéd. Sajnos azt sem látom, hogy az É.-i szomszéd legtöbbször láncra kötött kutyájához ( élelemre)- odajárnának-e a madarak ? És valahogy az idén vadgerle sincs?... Összegzés : várjuk meg az igazi téli időjárást! (vörösbegyek sem jöttek az idén - eddig.)

    VálaszTörlés
  2. Én följebb lakom !
    Mögöttünk erdő sáv van, majd a nagy folyó.Mindenféle madár megtalálható.
    Etetem őket rendszeresen. A megtermett napraforgót nekik teszem el, már az idén is igénybe vették az etetőt. Ha hidegebb lesz egy darabka szalonnát is kapnak majd.Rigók , cinkék, szarkák, és egy balkáni gerlepár állandó vendég, no meg a szemtelen verebek .

    VálaszTörlés
  3. Anyunál a cinkékkel néhány csúszka is látogatja az etetőt. A tűztövisen már egyetlen bogyó sincs. A rigó ült az ágon és ameddig elért mindet megette, majd odébb ült. :-)

    VálaszTörlés
  4. Kíváncsi vagyok tényleg az idei télre - majd visszatérek a témára - mert mástól is hallottam, hogy szokatlanul viselkednek idén a madarak...
    (Csak egy példa: a cinkék "kikezdték" az öreg, rojtos gyékény lábtörlőt. Csak nem tojást raknak ? Csak nem olyan hideg lesz hogy plusz szigetelés kell a fészekbe ??? Nem értem én a világot...)

    VálaszTörlés
  5. Nekem a teraszon lévő kartondobozom szélét csipkézték ki szépre :-)
    A rigók itt is mindenhova bekúsznak ide-oda rohangálnak a földön, a bokrok között, mindent lecsipkednek amit lehet.

    VálaszTörlés
  6. Este, teraszra cicáknak kikészített csirke csontra is rákaptak a rigók. Igaz akkor szűrűn esett az eső. Nagy zajjal méltatlankodtak, mikor megzavartam.

    VálaszTörlés
  7. No, majd meglátjuk, mit hoz a január - mert ahogy nézem a decemberi előrejelzést, nem lesz itt tél. Ki tudja, talán már nem is lesz soha... Elkezdődött tán a "világvége ?"

    VálaszTörlés