2015. január 16., péntek

Bolti átverősó



Elolvasásra ajánlva kaptam az alábbi cikket @x-től: http://totalcar.hu/magazin/velemeny/2015/01/15/szelvedomoso_-19_fokig_atkuras./  (A szövegben említett első cikk elolvasását is ajánlom.) S azért került ez ma ide be, mert épp a napokban morgolódtam magamban a hihetetlenül sok üzleti átverés miatt – amit  igazán nem is tudom miért ? – de szó nélkül eltűrünk.
Csak pár példa:
- a papír zsebkendők vastagsága és „vízállósága” – van olyan, amibe egyszer SE lehet rendesen orrot fújni kellemetlen következmények nélkül.
- a műanyag vizes flakont – annyira elvékonyították, hogy már lassan félrelocsolás nélkül a vize ki se lehet önteni belőle. Mellesleg észrevettétek, hogy a kupakok is egy „csavarintásnyival” keskenyebbek, mint a régiek ?
- a  súly+csomagolás téma: számtalan olyan dolog van, aminek a csomagolása ugyanolyan, mint a régebbié, de a súlya kisebb (5 dk helyett a macskaeledel csak 3 dk) – vagy épp a téli szélvédő mosónál ért meglepetés, amikor alaposabban megnéztem, ugyanolyan, mint a tavalyi üveg, csak nem 5, hanem 4 literes.
- van csokoládé, ami 10 helyett 9 dk,  vaj, ami 25 dk helyett csak 20 dk,
- a mosogatószer valami varázslat folytán „meghígult”… és sorolhatnám estig…
A vonalkódok hottentotta nyelvéről, a nagyítóval sem látható címke-feliratokról, az összetevők nevének meghamisításáról, az akciók átverősójáról és egyéb mocsokságokról most nem is szólok….


Számomra többek között ezért is roppant idegesítő minden hó-eleji nagybevásárlás, mert „nincs idegem” minden egyes polcról levett árunál nézegetni a súlyt, épp elég, ha meg kell próbálnom felidézni, mennyi is volt egy hónappal ezelőtt az ára. (Bár túl sok értelme ennek sincs, mert mi van, ha most drágább ? Ugye, akkor is megveszem…)

 Ugyan, e témakörben nem keresgéltem most az interneten, de a nép „….az istenadta nép,… mint a barom…” szóval  a nép, ez ellen nem lázadozik ? Vagy annyira halkan, hogy a nagyhatalmú kereskedőkig/gyártókig nem jut  el ? Persze igazuk van. Tényleg a vacakabb minőséget, az átverős csomagolásút is megvesszük. Mert az ember mindig siet és mert szüksége van arra a valamire. Komolyan mondom, százszor eszembe jut  az a régi kis vegyesbolt a mi utcánk végében, ahol nem felfújt, de ehetetlen kenyeret és nem vizezett agyonkezelt tejet árultak anno. Hogy  választék  nem volt ? Na és ? Boldogtalanabb voltam, hogy csak egyféle vaj volt ? Nem ! Ezt határozottan állítom.
Ha nem lenne undorító és Magyarországra specifikusan jellemző következménye a nagy áruházak bezárásának, akkor (hú, most vessenek rám sokan követ) – én nem bánnám, ha kisebb boltok lennének csak. Jó, persze tudom, nagyon más világ volt az, az ötvenes-hatvanas években. PÉNZ SE volt és emiatt aztán vásárolni se nagyon akartunk/tudtunk. Az igényeink voltak kisebbek – és érdekes módon, azért valahogy csak átéltük, megéltük azt az időt is.


Az én életem a szegénységből, szűkös viszonyokból rakéta gyorsaságával tért át a modernebb kereskedelembe, új szó született: árubőség – és hová vezetett ? Hát ide, ahol vagyunk. A fogyasztói társadalomba. Ahol minden csak a pénzről szól.
De, miként valahol nem is olyan régen egyszer már leírtam, nekem nem lenne ismeretlen, ha visszatérne valamelyest a régi világ (legalábbis ezen a téren – ami ugye elképzelhetetlen, mert egyik dolog hozza magával a másikat és csak úgy kiszakítani valamit a nagy összességből nem lehetne) – szóval nekem nem lenne furcsa, de mit szólnának az utánam születettek ? Azok akiknek halványlila fogalmuk sincs arról, hogy másképp is lehet(ne) élni és még csak bele se kellene halniuk…

Áh, szóval nem vagyok én guru, hogy megmondjam, mi lenne jó. De ez, ami van, ahogy van, ez nem az igazi….




 

10 megjegyzés:

  1. én egyetértek veled. borzasztó ez a sok választék (aminek a többsége rossz..) minek-minek ennyi választék ami csak még több szeméttermelődéssel és környezetszennyezéssel jár..sajnálatos hova vezet a világ..

    VálaszTörlés
  2. Látod Micu - a + szemét-termelődés a felesleges választék miatt eszembe sem jutott most. Lehetne a témáról bőségesen diskurálni, de meggyőződésem, nem jófelé megyünk.

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom megfigyelted-e, hogy az emberek az esetek többségében az alacsonyabb árú terméket veszik le a polcról? Ez érthető, hiszen senki se ellensége saját pénztárcájának, de végig gondolta bárki is, hogy egy adott konstans mennyiségű és minőségű termék árát meddig lehet csökkenteni? Valameddig biztosan, de előbb-utóbb vagy a mennyiséghez, vagy a minőséghez hozzá kell nyúlni. A kedves vásárló pedig gondolja végig, mi olcsóbb a 90 darabos 2 rétegű papírzsepi X forintért, amit jó esetben kettesével, rosszabb esetben hármasával használhat fel, vagy a 100 darabos 2 rétegű X+Y forintért, ami többször használatos?
    Ami a szemétbe kerülő göngyöleget illeti, erre már feltalálták a szelektív gyűjtést, bár az ismeretségi körömben jó néhányan minimum 1 órás előadást képesek tartani, hogy ők miért nem gyűjtik szelektíven a szemetet.

    VálaszTörlés
  4. Gondolom vannak jó párna, akikhez - főleg az ünnepek idején - eljutnak mindenféle "tesztek"- (ne soroljam...pezsgő,virsli,szaloncukor,mustár,torma,sonka... stb.) Általában elolvasom,de hozzá is teszem,hogy ki tudja,mennyi a valóságalapja ? - mert nem egyszer az "újságírók" összevásárolják az élelmiszereket,majd a saját (kóstolás utáni) véleményüket írják meg. Én már ( mint szkeptikus)- már azt sem nagyon hiszem, hogy minden esetben a "drágább lenne az olcsóbb."-de ezt is ki-ki döntse el maga.
    Természetesen pl. a szelektív gyűjtésről nekem is "lenne véleményem"- ( kb. 11-12 éve csináljuk-Pécsett ) - de nem szívesen "állok le" (arról sem) beszélni a legtöbb emberrel,- aki kb. csak azt tudja hajtogatni,hogy miért öntünk bele (keverünk össze) "mindent" pl. a kék edényben... és addig még nem "jutott el," hogy annak is kicsit utánaolvasson... vagy belenézzen pl. a BIOKOM vagy a Mecsekdráva honlapjaiba - stb.
    Ki ne feledjem,- épp' olvastam, hogy melyik mézek lettek az 2014-es évben a díjazottak ( legjobbak) - meg hozzá azt is, hogy az ellenőrzések során (nebih) - mely' mézek buktak meg... Összegezve : van egy érzésem... (nekem bizonyára) - az életem már úgy fog befejeződni,hogy ilyesmikre nem lesz megoldás, nem lesz változás. OK !- ne legyen igazam !

    VálaszTörlés
  5. Még engem is "idegesít," hogy mennyi hibát vétettem a hozzászólásomban,- (küldés után javítani nem lehet) - mindenkitől bocs' - épp' hazaértem a "kis boltunkból" - bár hivatalosan -szombaton - 07:00-kor nyitna - de akár 06:30-kor,vagy előbb is már ott vannak. Megvettem pl. a mai újságomat ( szombati nol.hu - 270 HUF-ért) - de oly' vékonynak éreztem... csak-csak megnéztem, benne van-e a Hétvége melléklet ? ( benne volt)
    A blogban írtakkal "nem vitatkoznék"...de mivel épp' kaptam egy e-mailt ( régi anyag,de arról szól, hogy a "mi időnkben" - mi (!) mennyivel másabbak voltunk (mint a maiak) - 2 gondolatom támadt :
    (1)> Az sosem jó,ha bárki is, azzal példálózik,hogy "bezzeg a az én ( a mi ) időnkben...
    (2) > Meggyőződésem (?) - nekünk is voltak "igényeink" anno... csak annyira (?) elérhetetlennek éreztük/gondoltuk (?) - valahogy' nem beszéltünk róla ?
    Összegezve (2) > kellemes hétvégét mindannyiotoknak ! :-)

    VálaszTörlés
  6. Figyelni kell nagyon !
    Mindig megnézem az egységnyi árat is ami ki van írva, igaz nagyon apró számokkal .
    Ha pultnál kérek valamit, és nem azt adják, akkor vagy szólok , vagy otthagyom a fenébe .....
    Tisztába vagyok azzal is , hogy akárhogy vigyázok úgyis az én zsebem fog fájni. És nem a pult mögött álló a hibás.

    Viszont nagyon jót is tapasztaltam . Megrendeltem ama bizonyos lánctól egy hosszú listányi árút.
    Olyat ami helyett nem lehet mást hozni .
    Mindent pontosan leszállítottak, pénzforgalom nincs, udvariasan behozták a lakásba, mindezt 500 kemény magyar pénzért, és nem fogadhat el borravalót.
    Olyan gyönyörű zöldárút hoztak mint amilyen az eladótérben nincs.
    Meg vagyok elégedve, ezentúl élek a lehetőséggel.
    Csak ajánlani tudom mindenkinek .
    Ezzel is megkímélem az amúgy is ramaty kezeimet, no és többe kerülne elmenni mint amennyiért ide hozzák.
    A többi szükségesért pedig elsétálok a saját hentesig és apróbb boltokig cipekedés nélkül.

    A régi világ tovatűnt , nem is jön vissza . Nekünk kell megújulni és észrevenni a sok csúnyaság között a jót !

    VálaszTörlés
  7. Bocs elfelejtettem aláírni az előzőt !
    mmama

    VálaszTörlés
  8. Nos én mindenki véleményét tisztelem. Senkit nem akarok befolyásolni vásárlási szokásaiban és cseppet sem zavar, hogy nem mindenki ért egyet velem. Én leírtam, amit gondolok a dologról - őszintén. Lehet, hogy nincs mindenben igazam, ezt is vállalom. Ám manapság legalább a véleménymondás szabad (?) - s a blogomban írtaktól függetlenül mindenki azt tesz, úgy gondolkodik/érez, ahogy akar.
    A 7 milliárdból egy vagyok. Elfogadom, hogy vannak másképp gondolkodók/érzők/értékelők.
    Meggyőződésem, a dolgokról mégis kell beszélgetni, bár azt nem hinném, hogy a "világ folyásán" változtatni tudunk mi itt néhányan.

    VálaszTörlés
  9. A vilag folyasan talan nem, de emberek gondolkodasan esetleg... A lavina is apro hopihekbol indul...

    VálaszTörlés
  10. Kavics: optimista ember vagy - de bárcsak neked lenne igazad !!

    VálaszTörlés