2015. január 24., szombat

Csikéria Bukti sor



Tapasztaltatok már olyant, hogy az agyatok legmélyéről egyszer csak felbukkan egy szó (netán kép) – évtizedekkel ezelőttről és olyan üde és friss, mintha tegnap történt volna ?

Az égadta világon semmi okát nem találom, hogy miért „jelent meg” az agyamban ez a három szó: „Csikéria, Bukti sor”
Persze azt nagyon is jól tudom, hogy kb. 50 évvel ezelőtt a barátnőmmel a könyvelésben egymás mellett ülve, napokig kacagtunk, mert ez az egyik fizikai munkás alkalmazottunk lakáscíme volt. Soha életemben nem hallottam, hogy létezik ilyen település, és ráadásul ilyen fura utcanév. Most aztán hála a csodálatos Internetnek rá is kerestem. És tényleg! Van ilyen.




A tál-lapos Alföldön, Bácsalmástól nem messze, az országhatárhoz viszont közel, megtaláltam. A községet vasúton a Szabadka–Baja-vasútvonalon lehetett megközelíteni, de a forgalom 1960-ban megszűnt. A sínek még megvannak, de a pálya már járhatatlan. Így a legközelebbi vasútállomás Bácsalmás.

A község nevét a Csík-érről kapta, melynek medre a mai napig megtalálható. Közvetlenül határos Szerbiával, igen közel van Szabadka. Lakosainak száma 977 fő.
Épp ezért volt meglepő számomra, hogy 8 osztályos iskolája, óvodája van. A rendszerváltás és az évek óta húzódó délszláv válság negatív hatással volt a térségre és a falura is. A nagyüzemi mezőgazdaság megszűnésével a falu aktív korú lakosságának több mint fele sajnos munkanélkülivé vált, ami a mai napig súlyos teherként nehezedik az itt élők vállára  – olvasom weblapjukon. http://www.csikeria.koznet.hu
Nos, bizonyára nem lehet egy élmény itt, a világ végén élni – mégis, mégis vannak, akik kitartanak. Az én történetem szerint már 50 évvel ezelőtt is volt, aki innen elvándorolt, munkát keresve... Ki tudja hányan fogják most követni őt ? 

Ilyenkor szoktam arra gondolni, hogy szidom, hordom ezt a várost néha, ahol élek, aztán ha máshová születtem volna ? Mondjuk Csikériába ????

Ajánlom ennek a cikknek elolvasását is:
A képet is innen hoztam.



3 megjegyzés:

  1. Szerintem - bár ne vidd túlzásba - nem eléggé alaposan kerested az okot !- (miért jutott eszedbe)- mert oka minden bizonnyal van. Érdekes (?) - hogy az interneten többségében olyan anyagok vannak, melyekben nem esik szó arról,hogy mi lehet az ok,-illetve eléggé felületesen sorolják fel a lehetőségeket.(okokat) Nem épp' ez a legjobb anyag,de pl. itt van ez Az emlékezet és fejlesztése Mondják : minél bizarrabb a kép,annál könnyebb az emlékezés. Velem is előfordul,bár nem szoktam azon gyötrődni,miért juthatott eszembe. Mellesleg inkább örülj annak, hogy - sok év távlatából- eszedbe jutott !-és főleg annak,hogy jól emlékeztél rá!-Csikéria - stb. (nem pedig tévesen)
    Gondolom azt tudod, hogy Googleba írva, pl. Bácsalmás vasútállomás - ott vannak képek. (Majd minden vasútállomásról van kép ) stb.

    VálaszTörlés
  2. A mi utcánkban is lakott egy Csikériai származású család. Gyerekkoromban én is elcsodálkoztam érdekes hangzásán.

    VálaszTörlés
  3. El nem tudtam képzelni mi rejlik a cím alatt... köszönöm, most már ezt is tudom.
    Valójában Csikéria ismerős kellett volna hogy legyen, ha Szabadka közelében van... és nem. 7-szer jártam Szabadkán, anno amikor buszok vitték az embereket a szabadkai piacra. De jó is volt, mi mindent vettünk ott olcsón! :-)

    VálaszTörlés