2015. január 11., vasárnap

Hankiss is elment....





„Nem tudjuk, kik vagyunk, nem tudjuk, honnan jövünk, nem tudjuk, hova megyünk; nem tudjuk, hogy végső fokon milyen erők mozgatják az univerzumot és az életet; nem tudjuk, hogy miért kell szenvednünk, és miért kell meghalnunk; nem tudjuk, hogy mi életünk értelme és célja; és így tovább. Az ezekre a kérdésekre adott válaszokat és a velük kapcsolatos feltételezéseket és elméleteket nem lehet bizonyítani, sem cáfolni. Nem tudjuk bizonyítani vagy cáfolni Isten létét; nem tudjuk bizonyítani vagy cáfolni, hogy van-e élet a halál után; nem tudjuk bizonyítani vagy cáfolni, hogy van-e vagy nincs célja, értelme az univerzumnak és az életnek; nem tudjuk, hogy szabadok vagyunk-e, hogy szabadon tudunk-e dönteni önmagunk sorsáról; nem tudjuk, hogy vajon működik-e vagy sem valamilyen morális princípium az univerzumban…..”

„Csak az az ember lehet szabad, akinek van bátorsága arra, hogy hiteles választások során át maga teremtse meg a maga világát. Aki nem vállalkozik erre, vagy kudarcot vall, azt leigázzák a mindennapi élet rutinjai.”

„A halál abszurditása, a halál tökéletes értelmetlensége csak akkor győzhető le, ha van valami az ember létezésén túl. Valami, ami az egyéni élet elkerülhetetlen végessége, megtörése, megsemmisülése ellenére is értelmessé teszi ezt az életet. Egy tágabb keret, amelyen belül értelme, célja, feladata, haszna van a véges emberi életnek.”




3 megjegyzés:

  1. Nagyon kedveltem Őt, a tudását, szelídségét, szerénységét! Igazi EMBER volt, a mostani embertelen világban. Ajánlom az utolsó Alinda - riportot! Igaz, 3 éve készült, de mindent elmond róla.
    https://www.youtube.com/watch?v=aaAdJxwLBuk
    Nem értem, mostanában annyi ismerős, általam kedvelt ember halt meg!...:( Ez a terrorizmus is..., nagyon rossz hatással vannak rám ezek a hírek. :( Még szerencse, hogy innen - onnan születésről is kapok híreket!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos, -talán minden "nekrológot" még meg sem írtak,mire itt az újabb hír, pl. meghalt Buzánszky Jenő is...
    (hogy csak magyart említsek) -és nem ismételném meg - régebben írt - "felsorolásomat,"- ki- mindenki "mehet el" bármelyik nap,- mivel oly' idős. Szerintem ez nem függ össze azzal, hogy "kedveljük-e" vagy sem. Szerintem - egyszerűen - " ez az Élet rendje," - amit ki nehezebben, ki könnyebben tudomásul vesz. (kellene tudomásul venni)

    VálaszTörlés
  3. aX: igazad van, persze, hogy nem függ össze azzal, hogy kedvelem-e, vagy sem. Én, az én általam ismert és kedvelt emberekről írtam, hogy közülük hirtelen sokan távoztak az utóbbi időszakban, mondhatni 2 hónap leforgása alatt. Máskor egy év alatt sem történt ennyi! Mindössze ezt találtam bizarrnak. Valószínű, ahogy öregszik az ember, úgy lesznek többen az ismert, ismerős eltávozók... Ezt is meg kell szokni. És valóban, ez az élet rendje. Egyetértünk.

    VálaszTörlés