2015. január 31., szombat

Képek-színek-gondolatok



Elgondolkodom néha, milyen furcsán működik is az agyam…Kifejezetten konzervatív vagyok bizonyos dolgokban, másokban meg… Mondjuk, maradjunk
a festőknél/festményeknél/képeknél  - meg nem annyira…
Kétségtelen,  - ezt előre kell bocsátanom -  én a világot színesnek látom, nem szeretem a most olyan divatos fekete-fehér variációkat semmiben. Sem gondolatokban, sem alkotásokban.
Nemrégiben – egészen véletlenül, már megint egy reklám ide-oda kapcsolásnyi ideje alatt – rákattantam egy olyan műsorra, melyben sérült emberek különféle – normál-ember-normál-dolgainál kiemelkedőbb teljesítményeiről volt szó.
http://www.mdr.de/selbstbestimmt/artikel31714.html 

Többek között pl. Holger Frischkorn-ról, aki egy /szerintem/ fantasztikus festő, mellesleg autista német fiatalember.
(Persze soha életemben nem hallottam a nevét...)  Kétségtelen, ezek a képek abszolút modernek, és a klasszikus festészethez semmi köze (?)  mégis valami miatt egem megfogtak ezek a képek. Vagy a színek. Nem is tudom.
 
Már régebbi postjaimból is kiderülhetett, szeretem az ilyesféle „primitív” alkotásokat. Szeretem az afrikai művészetet is, vagy hogy is fogalmazzak. Talán épp az egyszerűségük, ami meglódítja a fantáziámat – egy egyenes vonal mögé bármit oda tudok képzelni, míg egy csipkefodor az csak csipkefodor… Itt élnek/lángolnak, táncolnak a színek és ezt tetszik nekem. 
Képeiből   "atelier goldstein holger frischkorn" szöveget beírva a Google keresőbe láthattok néhányat.



4 megjegyzés:

  1. Nem akarnék napi politikát belekeverni, csak nem tudom,erről hallottál-e ?- vagy ismered-e drMáriás régebbi alkotásait. (+könyveit,zenéjét - stb.) (...mert ha a könyvét elolvassa az ember,- esetleg jobban megismerhető,- igaz,a cím most nem jut eszembe...)

    [ Más : vagy még Bada Dada (Bada Tibor) - igaz,ő öngyilkos lett. ] - Sajnos,volt egy tv.csatornánk,amit "elvettek,"- abban láttam (anno) az egész "magyar csoportról" a filmet,- benne FeLugossy (?) -Wahorn András és mások. Mondanom sem kell,most a többiek neve nem jut eszembe... (anno Szentendrén "élték világukat" - stb.)

    VálaszTörlés
  2. na, igen...ef.Zámbó István

    VálaszTörlés
  3. A modern művészek közül nekem a festők és szobrászok jönnek be. A néhány jól megválasztott színbe, foltba, vagy egyszerű formákba annyi minden gondolható be, és annyi gondolat jut az ember eszébe. Az autista, és egyéb lelki bajjal rendelkező művészeknek is láttam az alkotásait egy pszichiátriai intézet folyosóin. Jobb képeket láttam, mint egyes kiállításokon.

    VálaszTörlés
  4. @x: nem keresgélek utána, de azt hiszem az általad felsoroltak NEM voltak autisták.
    Múltmentő: a formáik is különösek, de szinte kivétel nélkül élénk, erős színeket használnak - legalábbis amiket én láttam abból erre a követeztetésre jutottam.

    VálaszTörlés