2015. január 22., csütörtök

Szendó



Egy filmet akartam estefelé nézni a tévében – gondoltam, csinálok  egy szendvicset és majd bent a szobában eszem meg, mozizás közben.
Persze nem szendvicset mondtam magamban, hanem a gyerekektől eltanult „szendó”-t… Ugyan nem tetszik a szó, de valami miatt mégis ezt használom.
(Megérne egy kis kutatást, hogy bizonyos szavak miért tűnnek el, s fogadjuk el helyettük az újabbakat ? Egyszerűbbek ? Rövidebbek? Jobb hangzásúak ? Vagy csak „megyünk a fiatalok szlengje után” ? Ki tudja….)

És miközben ettem a kis vajas-sonkás-uborkás szendómat, valahogy eszembe jutott, egyszer régen olvastam a szendvics-témában egy jó cikket a neten. (Többről van benne szó, mint a kártyázás közben megéhezett grófról...) 
Megkerestem.
Íme, ha érdekelne mást is, itt olvashat róla:





5 megjegyzés:

  1. Mit ad a véletlen? Én meg ezt olvastam:
    http://varosban.blog.hu/2015/01/21/zsido_streetfood_a_zsido_negyedben_egyertelmu_ricsi_s

    VálaszTörlés
  2. Igaz,csak feltételezéseim lennének, pl. minden relatív,hogy ki fogadja el az ilyen új szavakat. (gondolom a fiatalabbak ill. azok akik gyakrabban megfordulnak olyan helyeken,ahol az ilyesmit árusítják.)
    Arról most szót sem, hogy vajon miért szendo ?- mert a szendvics szóban nincs o,- igaz, abban a hülye "kovi ubi"-ban (kovászos uborka) sincs i... aztán sokan mégis azt használják.
    Mindenesetre annyit "ért" ez a téma, hogy megtudtam a "szendo" helyett használhatja- aki akarja - a "szenyat"-is ( lásd pl. pizza szenya ) -és ne bonyolítsam.
    (Bár Holdgyöngy nem jól írta be a linket,- azért sikerült elolvasnom !-)

    VálaszTörlés
  3. Kicsit pontosítva : a szendvicset is nevezhetitek szenya -nak.
    (mellesleg épp' azzal foglalkoztam (előzőleg) - olvasgattam a kb. mi van a McDonalds krumpliban (444.hu)cikket - bár vagy 2 éves a téma... ill. kikerestem egy ...gyorsfagyasztott töpörtyűs pogácsa (?) - összetevőinek felsorolását... (az se semmi...)

    VálaszTörlés
  4. Ahány ház, annyi szokás. Mint a szendvicskészítésnél is, én is szenyának/szenyónak ismertem már a szendvics szót, a szendót most hallottam először.
    Holdgyöngy linkjét gond nélkül el tudtam olvasni, de nem kapott el a vágy, hogy na, majd ha a Dob utcában járnék "betérjek" oda.

    VálaszTörlés
  5. Hogy miket meg nem tudok !!! Életemben nem hallottam a "szenya" szót :-) :-)
    Lám, egy ilyen jelentéktelen kicsi gondolat leírásából is lehet tanulni !!!
    (Holdgyöngy, én is el tudtam olvasni, bár valahogy nem hagyott bennem kellemes érzést...)

    VálaszTörlés