2015. február 1., vasárnap

Utazásra hívlak



Bocsánatot kérek előre is, de megint egy német nyelvű filmet ajánlok. Kétszer is megnéztem, egyszer a TV-ben, adásidőben, egyszer pedig itt:

A film egy utazás története a bengál Dardzsilingen, Szikkimen át Nepálba, s végül Bhutánba. Ha valaki a filmet nem nézi meg, annak is ajánlom ezeket a wiki-oldalakat.

Engem mindig lenyűgöz, elvarázsol, ha hegyes vidékről szól a film. No, itt voltak hegyek rendesen…A táj is csodás volt, a látottak is érdekesek. Más világ, mégis érzek valami vonzót benne…Egyébként számomra a legmeghatóbb jelenet az volt, amikor az egyik hegyen az emberek a napfelkeltét várták – mert annak meglátása szerencsét hoz számukra. (Azonnal beugrott az én hegyi-napfelkeltés élményem – majdnem elbőgtem magam….)
 
Egy buddhista kolostor

Annyira más ez a világ, mint a mi európai világunk és mégis, a gyerekek  szinte oxfordi egyenruhában járnak iskolába és angolul énekelnek. Persze nem a világtól majdnem elzárt, csak gyalogosan meg jakkal megközelíthető faluban, hanem valamelyik nagyobb városban. Láthattam mandzsu darvakat (http://hu.wikipedia.org/wiki/Mandzsu_daru) és a természetvédelmi őr elmondta, hogy a nemrégiben bevezetett villany-szolgáltatást úgy oldották meg, hogy a vezetékeket a földbe helyezték, azért, hogy 1.a ritka darvak röptét ne veszélyeztessék, és 2. hogy a táj szépségét ne rontsák. Ezt a jelenetet + még kétszer visszanéztem, mert nem akartam hinni a fülemnek. Pedig de ! Ott, a világ végén, abban a picurka  (nincs 1 millió lakosa!) országban így védik/féltik/szeretik a környezetet!!!



Merak
 Az út utolsó állomása Merak volt, ahová a film forgatásakor 3 napi gyaloglással lehetett csak eljutni (már épül az út!). Egyébként arról, hogy ebbe a világvégi faluba beengedjék-e vagy se az idegeneket, a falu összegyűlt lakossága döntött. Elgondolkodtató volt, hogy az egyik asszony azt mondta: azért jó, hogy bevezették a villanyt, mert így este is tudnak a házban dolgozni ! Nem, nem TV-t nézni, dolgozni ! (S míg ezt mondta, a mobilját tartotta a markában….)
Igen, az idegenek, a „civilizáció”  beengedése mellett szavaztak. Emiatt aztán kissé szomorúan-keserűen végződik a film, mert az itteni idegenvezetőjük elmondja félelmét: attól tart, épp ez fogja elpusztítani országa értékeit.
És sajnos, lehet, hogy igaza van/lesz….

A képet innen hoztam, ahol látható még néhány: http://szepkepek.hu/a-bhutan-kiralysag-szep-kepeken/

3 megjegyzés:

  1. Szokás szerint megint nem tudok pontos adatokat...de (szerintem) a más földrészeken elég gyakran látható egyenruhás iskolás,összefügghet a "gyarmatosítással." Pontosabban azzal, hogy volt pl. Brit-India, és vannak még ma is a Brit tengerentúli területek (?) - melyeket szokott felkeresni a brit királyi család némely tagja. Aztán lehet oka az is, hogy nem egy (több) "politikus" pl. Angliában tanult. ( kár,hogy mire felnőttek,valahogy sok mindent elfelejtettek) (?) -
    Végül, bár biztosan tudod, pl. környezetvédelemben az egyik legpéldamutatóbb hely Bhutan. (Ha nem is a témához,-csak épp' a napokban olvastam egy könyvben,hogy pl. mennyire elfelejtettük a Kínában oly' sok mindent "épített" Hugyecz vagy Hudec...Lászlót ? (na,ezt is csak emékezetből- a keresztnevét. )

    VálaszTörlés
  2. @x-nek igaza van az egyenruhákkal kapcsolatban.
    Nagyon érdekes volt a film, egy színes és különleges (nekem), majd érintetlen világot mutatott be. De a civilizáció előnyeivel és hátrányaival ide is bekúszik, előbb vagy később. Jogosnak találom az idegenvezető aggodalmát.
    Meglepett, hogy Sikkim-ben a három vallás jól megfér egymás mellett. Azért ez érdekelne, hogy valóban így működik a közéletben vagy csak a némi "szocialista látásmód" mondatta a kijelölt vezetővel.
    A környezetvédelem példamutató, gondolom ez a vallásukkal/nézeteikkel függ össze a legszorosabban. Ők nem csak a külsőségeknek vallásosak, hanem élik a vallásukat a nap 24 órájában. Ez (is) nagyon szimpatikus nekem a buddhizmusban.
    A Tigris-kolostor lenyűgzően szép, korábban már láttam róla egy filmet. Nagy álmom lenne oda egyszer eljutni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szívesen nézek úti-filmeket, ha pedig tőlem igen távoli, ismeretlen világot mutatnak, annak különörülök, hiszen a filmeken kívül szinte semmit nem tudok róluk....

    VálaszTörlés