2015. február 14., szombat

Yuko Sakurai Budapesten



Talán van, aki emlékszik még a tavaly decemberi bejegyzésemre:
http://www.aranyosfodorka.blogspot.hu/2014/12/minden-nem-sikerulhet-elmelkedes-toshio.html melyben Yuko Sakurai festőművésznővel létrejött különös virtuális találkozásomról írtam, édesapja Toshio Sakurai villányi szobrai kapcsán.
A kapcsolatunk azóta sem szakadt meg – végtelenül sajnálom, hogy a február elején nyílt budapesti kiállítására nem tudtam elmenni – ám tegnap megérkeztek a kiállításról a fotók, melyeket nagy örömmel most megmutatok.
Akit érdekelne, a kiállítás Budapesten  Flux Galériában látható (Lónyai u- 31.)
A kiállítás megtekinthető 2015. február 27-ig.
Nyitva: kedd-péntek 15:00-19:00

Részlet a meghívóból:
„A Parallel Alapítvány 2013-ban elindított nemzetközi művé­szeti rezidens programjának elsődleges célja, hogy bemutas­sa a konkrét, geometrikus és absztrakt művészeti irányzatok neves képviselőit Magyarországon. A program a meghívott alkotók részére műtermet és kiállítási lehetőséget biztosít Budapesten, elősegíti a magyar művészet és kultúra minél részletesebb megismerését és a kapcsolatteremtést a helyi művészeti szcéna képviselőivel….
2014. őszére Yuko Sakurai, japán képzőművészt hívtuk meg, aki elmélyült munkával töltött egy hónapot Budapesten. A helyi anyagok felhasználásával készült kivételes alkotásai tük­rözik érzékenységét és szemlélődő hozzáállását.
A művész mostani látogatását különlegessé teszi édesapja, Toshio Sakurai legutóbbi magyarországi kiállításának 30. évfordulója; valamint a „V4 és Japán közötti kapcsolatok éve”, melynek célja a diplomáciai, kereskedelmi és kulturális kap­csolatok erősítése a résztvevő országok között."

Részlet Yuko ismertetőjéből:
„A katalógusban szereplő papírmunkák közül egyik sem készült Budapesten.
Helyettük olyan műveket választottam, amik 2011.március 11-hez kapcsolódnak.
Ellátogattam a szökőár által leginkább sújtott területekre, majd 2012-ben Hirosimába. Utazásaimat követően két munkát készítettem „Japán” címmel. Mivel egy
Japán tragédiáról volt szó, japán állampolgárként úgy éreztem, én is felelős vagyok azért, ami történt.
Azért választottam ezeket a korábbi munkáimat, mert szeretném felhívni a figyelmet a 2012 és 2014 között eltelt időre, egy olyan időszakra Japánban, ami mindezidáig semmilyen jelentős változást nem eredményezett a japán társadalomban."

Részlet az ismertetőből:
"Ha be akarnánk sorolni műveit, erőteljes színviláguk és gondosan megszerkesztett felületeik a „színfestészet”,„monokróm” vagy „esszenciális festészet” műfaját juttat-hatják eszünkbe. Ezzel szemben Sakurai műveit nem kifejezetten festményeknek, hanem színes tárgyaknak tekinti. Munkamódszere nem a festészeti diskurzusból, hanem a rendkívüli gondossággal ábrázolni kívánt tárgy iránti felelősségtudatából adódik, melyet a maga teljességében, minden aspektusával és részletével együtt – a fa megmunkálásától a bemutatás módjáig – valósít meg. A művész szándéka, hogy „színtárgyainak” szemlélésekor fokozottabb figyelmet fordítsunk a felhasznált alapanyagok jelentőségére. A hordozó-felület (legtöbbször fa vagy papír, ritkábban vászon) jellege, szerkezete és formája ugyanolyan fontos, mint a legtöbbször pasztózusan felvitt olajfesték hordozóhoz való viszonya, textúrája és állaga. A tárgyak tapintható minősége és vizuális hatása azonos jelentőségű, a művek a szemlélő látó és tapintó érzékeire egyaránt hatnak. A kiállításon a látogatók számára lehetőség nyílik a munkák tiszteletteljes, óvatos megtapintására is."

Végezetül pedig megmutatok néhányat a ma (Párizsból érkezett) friss fotókból:









2 megjegyzés:

  1. Akik a követőid közül esetleg facebookoznak - keressék a FLUX facebook oldalt, ott is vannak képek. Igaz, alaposabban még nem néztem végig,-ill. más kiállítók is voltak. (magyarok)
    Akitől kaptad a friss fotókat, esetleg feltölthetné a facebookra,- ha tudja,vagy akarja.

    VálaszTörlés
  2. Félig meddig rosszul írtam, mert FluxGaleria a facebook oldal címe - és ott vannak további képek a megnyitóról. (Il.. azok is, amiket te a blogodban mutattál )

    VálaszTörlés