2015. március 28., szombat

A konyha a ház szíve



Egy ismerősömmel konyhákra, konyhaberendezésekre terelődött beszélgetés közben a szó. Tegnap délután volt kis lazítós  időm, így aztán keresgéltem a net-képek között. Nos, elképesztő választék található – és mégse leltem meg köztük azt az egyet, amilyent én elfogadnék – fenntartás és átalakítás nélkül.
Kétségtelen – ezt elismerem - az én fejemben gyerekkorom kedves és egyszerű konyhája van és akkoriban még a beépített szekrénysorok és hasonló „kényelmi” berendezések (mosogató, hűtő, világítás a gáz fölött, stb..) még nem léteztek – mégis nekem valamiért az a konyha jár az eszemben. Amilyent persze már nem lenne értelme ma egy az egyben visszavarázsolni – de ha már…. akkor ahhoz hasonlót szeretnék.
El nem tudom képzelni, hogy az alábbi két képen látható konyha bármelyikében is jól érezném magam. De a harmadik kép már inkább kedvemre-való.  Néha most is eljátszom a gondolattal, hogy a jelenlegi konyhámat – ha jönne valami varázsló – milyenre szeretném átalakítani.
Szeretek álmodozni. Az nem kerül semmibe.

 
Olyan, mint egy ravatalozó...

Olyan, mint egy műtő....


 
Na, talán ez, vagy hasonló jó lenne....
  
Képek:

3 megjegyzés:

  1. Én meg úgy vagyok a "konyhás képekkel," hogy mindig azt nézem, a tűzhely fölé milyen magasságba van szerelve a páraelszívó. (szagelszívó) Bizony a legtöbb helyen túl magasra. (Lásd az előírásokat gáz vagy villanytűzhely esetén.)
    A 3.képhez : kíváncsi lennék, hogy a zsíros gőzre rátapadt port... hogyan takarítja a tulajdonosa...a tárgyakról. (Általában a fotók megtévesztők.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is a harmadik kép jön be... ha nem is pont ilyen, de rusztikus...
      Zsíros gőzre tapadt por akkor probléma ha rendetlen a tulaj és nem hajlandó heti, esetleg havi rendszerességgel minimál takarítást csinálni... A főzőhely feletti részekre nem szabad semmi olyat rakni, amin esetleg ha némi zsíradék rakódik probléma. Olyan felület kell oda, ami jól takarítható vagy nem árt neki az olaj.

      Konyhai szagelszívó pedig nem kötelező, egy konyha anélkül is tud jól működni!
      Csak meg kell tanulni úgy dolgozni, hogy ne égjen az ember keze alatt a munka.
      :)
      Egyik ismerősön jegyezte meg egyszer, hogy egy konyhában nem kajaszag van, hanem étel illat!

      Tetszenek a konyhaképeknél megjelenés minősítő jelzők, mint "ravatalozó", vagy "műtő". Némelyikra még az űrhajó is rásüthető.:)

      De ezzel nincs semmi baj, nem vagyunk egyformák. Valaki ez szereti, valaki meg azt. Kinek a műtő, kinek a ravatalozó, nekem a vidéki rusztikus stílus, sok fával, kővel, téglával és egyéb természetes anyagokkal...

      Törlés
    2. Üdv a "fedélzeten"!
      Jó régi anyagra bukkantál....
      Ami a konyhákat illeti: igen, a lég-, vagy páraelszívót rendszeresen tisztítani kell - és akkor azért jó dolog, különösen kicsi konyhában.Én már csak tudom... Mindkettőm van (=kicsi konyha és páraelszívó) - De azért egy, a 3. képen látható konyhára szívesen elcserélném még most is a jelenlegimet....

      Törlés