2015. március 20., péntek

Csomós ebír

Igaz, hogy az elnevezése a kutyákra utal, de nekem elhihetitek, ugyanilyen jogos lenne ha a csomós macskaír  nevet viselné ez a fű.

 
Ez a dísznád

Berci télen elég nehezen jut fűhöz, az udvarban lévő és tavasztól őszig emésztést-serkentő dísznád télen elszárad. És bizony én észreveszem, amikor emésztési gondjai vannak. Már tavaly is volt egyszer ilyen, most megismétlődött: nem eszik rendesen, néha ki is jött, ami bement, néha csak a nyálát öklendezte. Tudtam azonnal ezekből a jelekből, hogy FŰ KELL!!!
Természetesen tudom a megbízható helyeket: nem az autó-kipuffogó-bűzös  járdaszegélyről,  nem is a fal melletti kutyapisilő-helyekről szedtem neki, hanem elmentem áldott emlékű ledinai rétemre s ott vannak nekem „biztos helyeim” ahol nyugodt szívvel leszedhetem a szükséges füvet, max. az a szenny van rajta, amit én is beszívok (oszt mégis élek….)
Szóval elmentem és hoztam a gyógyfüvet. Megpróbáltam fűetetés (="gyógyszerezés") közben fényképeket csinálni, hát kevés volt a két kezem, igazi jó fotók nem is lettek, de megmutatok belőle néhányat.



Nem tudom, mindenki tudja-e ennek a fűnek áldásos hatását kutya-macska emésztési-gondja vonatkozásában. De ha nem, akkor melegen  ajánlom, hogy ismerkedjen meg vele. Nálunk Lili idejében is megoldotta az emésztési problémákat. El is határoztam, hogy idén kísérletezni fogok, egy virágvályúba ősszel, vagy nyáron betelepítek néhány ilyen fűcsomót és behozom a lakásba. Hátha áttelel.
A másik kísérletem pedig az lesz, hogy a kertemben tavasztól késő őszig díszlő, igénytelen és szapora dísznádat is megpróbálom bent átteleltetni.

Egyébként itt egy cikk is, ami ezzel foglalkozik - ámbár több is található a neten a témában.: http://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20090204-termeszetbuvar-ongyogyito-allatok-legeleszo-kutyak-agyagevo-papagajok.html


Fűképek innen:



5 megjegyzés:

  1. Ha már a "jövőt" említed,- ( próbálsz ültetni vagy eltenni ) itt is egy "jövőkép" (tervezet)
    Új állatvédelmi törvény
    Más : szerencsés vagy,- ha jól emlékszem,a koaláknak repülővel hozzák az eukaliptuszt. (pontosítandó)

    VálaszTörlés
  2. A fű kérdést én úgy oldottam meg, hogy vettem fűmagot, 2 cserepet és némi virágföldet. Így mindig van friss, rágcsálni való.

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus képessége az állatoknak, hogy "tudják" mi jó nekik. Intelligensebbek lennénk/vagyunk emberek, mégis sok pénzért előállított kémia gyógyszerekkel próbáljuk magunkat "orvosolni"... pedig csak az oktondi kis állatokat kellene sok esetben megfigyelnünk.

    VálaszTörlés
  4. PZS: a "rendes" füvet nem eszi meg, csak ezt amiről írtam.
    Kavics: tény és való - az állatok gyakran tudják gyógyítani magukat, csak mi felejtettük el, hogy "fűben fában orvosság" van. Bár azért mostanság már vannak, akik kezdenek emlékezni rá.

    VálaszTörlés