2015. március 13., péntek

Ég-néző



Rettentően sajnálom, hogy ezt a filmet sem találom magyar nyelven…A szuper-teleszkópokról szól, az atacamai VLT (=Very Large Telscop) építéséről,  az 1 milliárd dolláros  SOFIA-ról (=Stratospheric  Observatory For Infrared Astronomy) a  repülőbe szerelt égkukkantóról, a  Keplerről, a Hubble-ról,  az ALMA-ról.
Távoli galaxisokat, fekete lyukakat, szupernóvákat keresünk egyre messzebbre és messzebbre vagyunk képesek „látni”.
Ez itt egy magyar nyelvű hír az épülő atacamairól:
Itt is van róluk, munkájuk eredményéről híradás: http://www.hotdog.hu/torkosborzegy/urteleszkopok-szondak-felfedezesei

Ebben az anyagban van egy magyar nyelvű videó is, csak sajnos nem tudom a blogba bemásolni:
http://hu.euronews.com/2014/06/23/teljes-gozzel-dolgozik-az-alma-szuperteleszkop

Nem hagy nyugodni a kérdés: mi a fontosabb? „Csak” a kíváncsiságunk kielégítése, avagy menekülési útvonal-keresés ?
 
az ALMA

  
 de érdemes rákattintani a linkre, mert vannak még itt fotók !

3 megjegyzés:

  1. Nem biztos,hogy a vélekedésem teljes egészében fedi a valóságot,de úgy gondolom ezek a kutatások arra is választ próbálnak adni, hogyan keletkezett a "világmindenség." (az univerzum - és sok egyéb más.)

    VálaszTörlés
  2. Mindig elképedek és hihetetlen számomra az a technikai fejlődés amit nap mint nap tapasztalunk az internet segítségével. Mint pl a Nasa közölt egy kisfilmet amit 5 éven keresztül 8 órás időközönként lefotózott napról készült. Bámulatos ahogy a nap felszíne változik egy- egy napkitörés alatt.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon sokat töröm a fejem "az ég dolgain" ....Vitában állok önmagammal is, és néha mindent, máskor meg szinte semmit nem hiszek el.Avval is tisztában vagyok, hogy egyesek, vagy bizonyos csoportok sokkal, sokkal többet tudnak már, mint amit nekünk, aprócska kis butuskáknak elárulnak/megmutatnak. S sajnos biztos, vagyok benne, hogy az én életem hátralévő részében minden (mi a minden ???) nem fog kiderülni, mégis örülök, hogy birtokában vagyok valami olyan tudásnak, amiben elődeim egyikének sem lehetett része.

    VálaszTörlés