2015. március 30., hétfő

Érdekes változás



„Van nekem egy olyan titkos megérzésem, hogy bárkiről, aki a netet használja, be tudnak bármilyen adatot beszerezni, nem csak a facebookosokról.”

Ezt a mondatot egy levelezős-barátnőmnek írt szövegemből másoltam ide, s annak kapcsán, hogy pár napja „csoda” történt.
Mint láthatjátok a jobb oldali sávban, a rendszeresen olvasott blogok között van az Időkép. Minden nap rákattintok, egyrészt mert vannak benne engem érdeklő olvasnivalók, de legfőképp azért, hogy megtudjam, milyen idő várható az elkövetkező néhány napban, avagy néha: hogy milyen időjárási viszonyok uralkodnak a körülöttünk lévő országokban.
Az előrejelzést úgy lehetett eddig megnézni, hogy egy menüsorból ki kellett választani, hogy melyik településre (vagy annak környezetére) vagy kíváncsi. Néhány napja megdöbbenve tapasztaltam, hogy azonnal a pécsi várható időjárás jelenik meg nekem – vagyis valahol, valakik rájöttek, hogy engem a pécsi helyzet érdekel és nagy udvariasan azonnal ezzel kínálnak meg.
Nem tudom mit mondjak: jólesett a figyelmesség ? avagy: megdöbbentem, hogy "már ők is figyelnek”?
Persze tudom én, hogy nem csak ebben az országban, hanem nagyjából a világ minden részén – főleg a hozzám hasonló kis primitív felhasználók minden netes lépése lekövethető, ellenőrizhető – de amikor ilyesmivel találkozom, akkor azért meglepődöm.
Persze magam se értem miért…Komolyan mondom, minden nap legalább egyszer eszembe jut Orwell….

És ma, amikor ezt a bejegyzésemet  nyilvánosságra akartam(akarom) hozni - biztonság okából rákattintottam ismét az időkép "előrejelzés" fejlécére. És mit látok ? Nos, újfent nekem kell megjelölnöm a helyet "ahol vagyok", vagyis mely város időjárására vagyok kíváncsi. De szeretném tudni, hogy mi minden történik a "hátunk mögött" ?! Talán szóvá tette más  is, vagy csak a véletlenek játéka ?

9 megjegyzés:

  1. Az okot pontosan nem tudom, ( régebben tapasztaltam én is ) - ill.attól függően, hogy milyen oldalakra kattintgatsz gyakrabban, azt pl. a Google is előrébb hozza ?
    Sok olyan oldal van, amihez ha nem is szólsz hozzá, "jelzi," hogy elolvastad. Teljesen mindegy - szerintem - hogy ki,mit csinál... a végső és egyetlen megoldás talán csak az, hogy egyszer s mindenkorra abbahagyod a számítógépezést.
    Más : igaz, még ha mindent ki is törölnél, hozzáértők - utólag is elő tudják szedni. (megjegyzem, ezt pl. a facebookosok mostanában kezdik megtanulni... azt hiszik, törölték a bejegyzésüket... aztán mégis elő lehet(ett) "varázsolni."
    Mellesleg - más : Óvatosan a cuki posztokkal

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, ki - mennyire ismeri ?
    Legfeljebb a légszennyezést hiányolom belőle.
    Pécsi időjárás
    Főoldal Kezdő oldal
    Úgy tudom, az időkép.hu adatai a pogányi mérőállomásra alapozódnak,ami szerintem nem mindig olyanok,mint amit én tapasztalok.

    VálaszTörlés
  3. A Google erről (is) híres, ha már egyszer vele kerestél valamit (ki az aki nem?) akkor az már regisztrálva van... és amiket még nem tudunk...

    VálaszTörlés
  4. Van hozzá egy bővítmény, ami be tudja lőni, hogy hol vagy. Nem varázslat, ez már egy általános dolog.

    VálaszTörlés
  5. Mindenkinek üzenem: arról egyikőtök sem ír, hogy ez mennyire sérti/vagy nem sérti személyiségi jogait.
    Avagy ez a fogalom már teljesen feledhető ?

    VálaszTörlés
  6. "Nyugodjunk meg" a Google (és más oldalakon is) az AGB-ben (adatvédelmi nyilatkozat) biztos benne van, hogy "az oldal használatával elfogadod..." és innentől kezdve nincs apelláta. Igen, ilyen gyors világot élünk.

    VálaszTörlés
  7. Épp erről megy egy műsor most a tv-ben. Már-már felfoghatatlan dolgokról, nincs menekvés: http://future.arte.tv/de/die-ueberwachung-des-internets

    VálaszTörlés
  8. Kavics: sajna ezt a filmet én itt nem tudom megnézni. Bosszant, hogy sok filmet tesznek ebbe a "tiltott" kategóriába.

    VálaszTörlés