2015. március 2., hétfő

Olaj



Lehet, hogy nem voltam elég alapos, vagy türelmes, de nem tudtam kideríteni, hogy pontosan mikor is indult az első MOL háztartási használt-olaj gyűjtési akciója. (Talán 2011 ?) Alapjában véve, mindegy is.

Az olvastam egy felhívásban, hogy a MOL kútnál kell/lehet kérni egy spéci kannát, ebbe kell összegyűjteni, s ha tele van, vissza lehet vinni - kicserélik. (Bár kissé bizonytalan vagyok, lehet, hogy ez nem csak valamiféle "kedvcsináló akció" volt-e?)
Én nagyon kevés olajat használok, úgy saccolom, évente kb. 3 litert vásárolok, ebből sütésre mondjuk kettőt fogy el. Főzéshez többnyire saját kisütésű zsírt használok, salátákhoz olívaolajat, bő olajban csak lángost, fasírtot, nagy ritkán rántott húst sütök.  Eddig azt tettem a maradék használt olajjal, hogy összekevertem egy kevés zsemlemorzsával és kiszórtam a madaraknak az utcára. Még mindig eltűnt, vagy a madarak, vagy valami egyéb éhes állat tüntette el.
No de – gondoltam, tankolás közben a napokban – próbáljam már ki egyszer ezt a gyűjtőkannás megoldást ! Két kijelölt MOL benzinkúthoz is betértem, kannát nem tudtak adni….

A neten kicsit keresgélve, látom, hogy a lakosság körében az akció nem vezetett túlságos sikerhez -  vélhetőleg igazán senki sem volt érdekelt az ügyben. Aki összegyűjti, annak ugye meg kell szerezni a kannát (ha sikerül), aztán  összegyűjtögetni, majd elvinni a MOL kúthoz. A MOL-osok nem tudom mit csinálnak vele – de egy-két mozdulattal/lépéssel többet kell tenniük, mintha ez a feladat nem lenne, s ezért nyilván nem kapnak plusz pénzt – hát érthető, hogy nem reklámozzák túlságosan. Én még sehol se láttam óriásplakátot a háztartási olaj-átvétel lehetőségéről.

Fogalmam nincs, külföldön mennyire működik ez a dolog, de úgy érzékelem, nálunk max. döcög, vagy még  szomorúbb a helyzet.  Az én 3 literem „eltűnik” valahogy, de mit csinál az, aki többet használ ? És most nem az igazi nagyfogyasztókra (étterem, központi konyhák) gondolok, hanem ahol 5-10 liter is elfogy egy évben. Ha összeadjuk ezeket a kis tételeket és arra gondolunk, hogy ennek egy része a szennyvíztelepen, vagy a hulladéklerakókban végzi, hát akkor elég messze vagyunk a környezettudatos élettől. 
Nem hallottam ismerőseim körében senkitől, hogy gyűjtené az olajat. Pedig jó lenne, ha a szelektív hulladékgyűjtés mellé ez az olajos téma is csatlakozna. Azt is meg lehetett szokni, még ha macerásabb is a dolgok állandó válogatása.
Vajon miért megy nálunk minden ilyen nehézkesen ? Vagy másutt is így megy, csak én nem tudok róla ?

4 megjegyzés:

  1. Mi gyűjtjük és az Eperfás útra szoktuk elvinni kb. évente 2x a veszélyes hulladék gyűjtőbe. Nem tudom, onnan hová kerül...

    VálaszTörlés
  2. Én egyszer láttam, hogy a csatornába öntik,elgondolkodtam.....

    VálaszTörlés
  3. Én is azt írtam volna, - BIOKOM honlapján,- veszélyes anyaggyűjtés,- (csak háztartásban keletkező mennyiségben) - stb. Csak a sajátunk helyszínét tudom,- az uránvárosi rendelőintézet mellett. (Épp' ma érkezett a Mecsek.Dráva 2. tájékoztatója, bár még nem néztem meg. Úgy emlékszem az 1.sz.-ban szerepelt külön az olaj. Valahogy ez is úgy lehet ?- illik tudni... ( meg úgy is tenni...)

    VálaszTörlés
  4. ...épp az maradt le ( vagy ki,) hogy az 1.tájékoztatóban sincs külön említve.

    VálaszTörlés