2015. március 5., csütörtök

Öregek



Weöres Sándor: Öregek
(Kodály Zoltán mesternek) 

Oly árvák ők mind, az öregek. 
Az ablakból néha elnézem őket, 
hogy vacogó szélben, gallyal hátukon
mint cipekednek hazafelé -
- vagy tikkadt nyárban, a tornácon 
hogy üldögélnek a napsugárban -
- vagy téli estén, kályha mellett 
hogyan alusznak jóízüen -
- nyujtott tenyérrel a templom előtt 
úgy állnak búsan, csüggeteg,
mint hervadt őszi levelek a sárga porban.
És ha az utcán bottal bandukolnak, 
idegenül néz a napsugár is 
és oly furcsán mondja minden ember: 
"Jónapot, bácsi." 
A nyári Nap, a téli hó, őszi levél, 
tavaszi friss virág mind azt dalolja az ő fülükbe:
"Élet-katlanban régi étek, 
élet-szekéren régi szalma,
élet-gyertyán lefolyt viasz:
téged megettek, téged leszórtak,
te már elégtél: mehetsz aludni..." 
Olyanok ők, mint ki utazni készül 
és már csomagol. És néha,
hogyha agg kezük játszik
egy szőke gyerekfejen, tán fáj,
ha érzik, hogy e két kézre, 
dolgos kezekre, áldó kezekre
senkinek sincsen szüksége többé. 
És rabok ők már, egykedvü, álmos,
leláncolt rabok: hetven nehéz év
a békó karjukon, hetven év bűne, baja, bánata -
- hetven nehéz évtől leláncolva várják
egy jóságos kéz, rettenetes kéz, 
ellentmondást nem tűrő kéz parancsszavát: 
"No gyere, tedd le."

http://pecsistop.hu/image/?id=899705&ext=jpg&th=a_medium

Nem vagyok mazochista – egyszerűen így hozta a sors. A magam gondjai mellé felvállalom néha másokét is – most is ez történik.
Meglátogattam egy osztálytársamat, aki negyedik éve agyvérzés miatt lebénultan és most már megvakultan – de még él – egy szociális otthonban. Az agya teljesen tiszta, fel tud idézni régebbi dolgokat, emlékszik osztálytársak nevére, sok dologra. Mégis, abból a négy ágyas szobából olyan nehéz szívvel jöttem ki. Innen nekik már nincs más útjuk, mint a temető. És ezt mind tudják – bár nem tudom, hogy foglalkoznak-e vele egyáltalán. Foglalkoznak-e bármivel ? Ketten a falnak fordulva moccanatlanul feküdtek. A harmadik monoton előre-hátra hajlongással ült az ágya szélén…

A nagynénim is kórházba került, 85 éves, a geriátrián fekszik – egyelőre, folyamatban van szoc.otthon-béli elhelyezése. Ő haza már soha többé nem mehet, önmagát ellátni már nem tudja, a gyerekei dolgoznak. Mit lehet csinálni ilyen esetben ? Hát nincs, nincs és NINCS más lehetőség, csak ez az átkozott, kényszer-megoldás: az ápolási otthon, vagy mindegy minek nevezzük. Szoc.otthon, elfekvő, sír-előtti-lakhely…. 
A nagynénim öt ágyas szobában  fekszik, nem részletezem sem a körülötte fekvőket, sem azt a nehezen meghatározható szagot, ami ott napi 24 órában körülveszi azokat, akik oda kerültek. Érzik-e ? Törődnek-e még ilyesmivel ? Nem derül ki soha, mert hát ki merné megkérdezni a hozzátartozóját ilyesmiről ?
Persze enni kapnak, vagyis akit kell, megpróbálják megetetni- itatni, tisztába teszik őket, megmosdatják. (Mellesleg minden tiszteletem azé a nővéré, aki ilyen helyen dolgozik és ha háromszor annyi lenne a fizetésük, amennyi, az is kevés lenne….)
De különben csend van, vagy ami még rosszabb, hörögve zihál az, akinek már a levegővétel is nehezére esik (pl. itt a másik szobában…).

Nem tudok önmagammal sem dűlőre jutni: mi is lenne igazán jó  ? (Már ha ez a fogalom ebben a szituációban még leírható…) Nemrég említettem dédanyám halálát. Otthon, a családja körében, a megszokott helyén, ágyán halt meg. A családnak talán nehéz, de neki biztos könnyebb volt, mint azoknak, akiket ebben a legnehezebb, utolsó időszakban elszakítanak az otthonuktól, a családtagoktól, sőt néha megpróbálják  ilyen-olyan módon még életben tartani…de amúgy teljesen magára van hagyva…hát nem ülhet 24 órán át mellette az ápoló, de  a családtag se, már ha ugyan lenne ilyen, aki ezt esetleg felvállalná.
Kilátástalan, reménytelen szomorú helyzet.

„…Egyedül születsz, egyedül halsz.
Nincs az a harc, mi ennél nehezebb….”

4 megjegyzés:

  1. Végtelenül szomorú téma amiről írsz és be kell látnunk, nincs megoldás. Minden érintettnek sok-sok pénz kéne, hogy napközben megfizethessenek egy szakembert, aki elvállalja az ápolást... és akkor még mindig ott az éjszaka, amikor bármi megtörténhet. Ez az élet. Azt hiszem bele kell törődni. Az állam semmire nem képes, ez egy utolsó dolog lenne, amivel foglalkozna és amire költene, ha egyáltalán...- szerintem. "... áldó kezekre senkinek sincsen szüksége többé"... szívfájdító! Megértem a töprengéseidet.:(

    VálaszTörlés
  2. Ha nem is szorosan a témához...
    Egy nővér vallomása
    (Van folytatása is.)
    Az első video vége felé elhangzik : "bizakodni,reménykedni" - ilyesmit tudok csak hozzátenni.

    VálaszTörlés