2015. március 15., vasárnap

Só-sokk.

Mi van elrejtve ételeinkben ?



Nem újdonság senkinek sem, ha azt írom: nem tudjuk, mit eszünk. Nem célom vitát provokálni, hiszen nem vagyok orvos és halvány lila gőzöm nincs pl. a pajzsmirigy működéséhez sem – de láttam egy filmet, aminek a jódozott só, ill. az ételek jódtartalma volt a témája, s ennek kapcsán a pajzsmirigy betegségek.
Be kell valljam, én nem használok jódozott sót, egyébként meg nem vásárolok semmiféle készételt, „bóti” konzervet is nagyon minimálisat használok ( kivétel a vörösbab ill. az ananász  konzerv) De hát alapjában véve pl. a (nyers, friss) hús is bizonyos szinten ”kész”  termék. A filmből derült ki számomra, hogy a nyers tojásban, tejben, disznócombban is igencsak jelen lehet pl. a jód is, mert ezt tesznek az állatok takarmányába – tehát a „végtermékben” is valamilyen szinten jelen van. Amit persze sehol, senki nem mutat ki, nem olvashatod árcédulán se – csak úgy egyszerűen beléd-kerül mondjuk a rántott csirkecombbal együtt. Amit természetesen előbb (esetleg jódozott) sóval még külön ízesítesz is. 
És akkor is megeszed, ha a legdrágább „bio-piacon” tudnál vásárolni, mert ma már a réten tartott tehenek, sárban fetrengő disznók és kapirgáló tyúkok is kapnak vegyszereket, ez az állatok takarmányozásának természetes részévé vált.   

A riportban elhangzott, hogy az idősebb (főleg nő) betegek között többen vannak, akiknek pajzsmirigy túlműködésük van – nos, nekik nem tanácsos a megemelt szintű jódozott ételek (így pl. jódozott só)fogyasztása. Bár bizonyára az is igaz, hogy akinek meg alulműködési gondjai vannak – annak (valószínű) nem árt.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/7606/a-jod-elettani-szerepe  ebből a cikkből tudtam meg, hogy pajzsmirigy problémára utalhat pl. az anyagcsere lelassulása, amikor változatlan kalória-bevitel mellett is túlsúly jelenik meg a betegeken. Gyakran a sikertelen fogyókúrák okai után kutatva fedezik fel a pajzsmirigy alulműködést.

Szóval a legközelebbi laborvizsgálatnál kérjétek meg a körzeti dokit, hogy jelölje be a pajzsmirigy működésre utaló  értékek vizsgálatát is.

És akkor én most itt csak a jódról írtam. Aki rendszeresen fogyaszt gyárilag előállított késztermékeket – tényleg nem tudja, mit eszik.

(A fotót innen hoztam)
http://www.tesztplussz.hu/sites/default/files/%C3%96KOTESZT_Soteszt.pdf  Ez utóbbi táblázatban azt is láthatjátok, hogy mi minden van a sóban – a són kívül….ami a zacskókra nincs is ráírva….


6 megjegyzés:

  1. Bár épp' csütörtökön "zavartam le" 2 szakorvos látogatását, igaz,csak gyógyszar felíratási céllal, gondoltam: de jó !- kis ideig nyugtom van tőlük. Mindegy,- jöjjön a jód ! Én gyorsan ezt olvastam el : Jódhiány ( remélem majd működik)
    Viszont itt az én történetem arról, hogy "kérjétek meg a háziorvost,hogy jelölje be a laborérték (gondolom vizeletből) vizsgálatát is." (Aranyosf.javaslata)
    Történetem : háziorvos küld laborba ( vér+vizelet) mondom neki, szíveskedjen bejelölni azt is amit a reumatológus szokott ! (a kálcium és magnézium "kiürülése" a vizeletből,vagy mit.) Válasz : azt ő nem teheti meg !- arra neki nincs "kompetenciája." (illetékessége) Így aztán, nekem - évek óta... ha laborba megyek, külön kell a reumatológustól kérnem azt, hogy a vizeletből nézzék meg azt a kálcium,magnézium kiürülést vagy mit. Szóval : kívánom, hogy sikerüljön, pl. megnézetnetek a pajzsmirigyes dolgaitokat.

    VálaszTörlés
  2. (2) Épp' telefonál 70 éves (ffi) barátom,- említi (-bár nem ezért hívott-)csodálkozott a háziorvosa (sic!) 70 év alatt még soha nem mértek nála szemfenéknyomást,most fognak először.
    Én : ülök a szemorvosnál (csak gyógyszarra várva - máskor max. 10 perc-vagy 15) - 55 perc múlva behívnak...("óvatosan" mondom... csak a receptekért jöttem...) Nem úgy van az !- csináltak egy szemfenéknyomás mérést - (nem fájdalmas) - és,hogy ezt így kell (! sic!)... recept íratása előtt... Nem szóltam egy szót sem !- hogy akkor az elmúlt 3 évben miért nem ? (persze,közben 6 havonta kontroll...és akkor is mérik ) -talán ennyit. Javaslat : mikor mérettétek meg a szemfenéknyomásotokat ? (fiatalok is ! )

    VálaszTörlés
  3. (3) ... hogy jót is mondjak... említett barátom (70) valahogy túlélt egy igen komoly (vastag) bélműtétet... (talán lassan 2 éve már...)- ment kontrollra , orvos : Na, János barátom, ha ma kellene műtenem, már "nem vágnék olyan nagyot" (hasfalon) - az "új műszerrel," csak pár centis lenne a vágása... Persze, mindenki reménykedjen,hogy rajta az új műszert sem fogják ( ne kelljen) alkalmazni...

    VálaszTörlés
  4. Jó tudni, én allergiás vagyok a jódra, kiütéseim lesznek:-(

    @X Én mérettem szemnyomást többször is...

    VálaszTörlés
  5. Sajnos a T3, T4 és a TSH vizsgálat rendkívül költséges, ha egy orvos minden betegénél kérné, tuti fenéken billentené az OEP... Sajnos ez is Magyarország. Pedig valóban rengeteg anyagcsere jellegű probléma vezethető vissza valamilyen pajzsmirigy rendellenességre.

    VálaszTörlés
  6. @x: jó hogy mondod, ezt a szemfenék-nyomást, nekem elég régen írták fel (a még jó) szemüvegemet, azóta ezt senki se nézte...
    CathlenKata: be kell valljam, én sosem gondoltam arra, hogy az állatok takarmányozásából eredően pl. a csirkehús jódtartalmára ügyeljek, vagy ezt az értéket bárhol a csomagoláson keressem. Pedig bizonyára nem csak a jódtartalom lenne az érdekes. Ez csak egy dolog a sok közül. Egyszerűen az ember már nem tudja, mit, hol, hogyan kell figyelni/venni/enni....
    Pizzás: Nekem az a gondom, hogy ha én valamit "külön" nem kérek az orvostól, hogy vegye be a laborvizsgálatok sorába - akkor csak a "szokásos" dolgokat jelöli. (Nekem is külön kellett kérnem a pajzsmirigyes érték ellenőrzését, mert évekkel ezelőtt volt vele problémám.)

    VálaszTörlés