2015. április 24., péntek

Olvasom, hogy.....



....Prof. Dr. Hangody László  kitalált valamiféle csodás műtéti eljárást – ami a szinte minden idősebb embernél problémát jelentő porckopásokra jó megoldás - igencsak ajánlom elolvasásra és nem csak a saját korosztályomnak:

„A Magyar Kórházszövetség adatai szerint Magyarországon jelenleg 55 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra, a leghosszabb várólista azonban, mind közül az ortopédiai műtéteké – az átlagos várakozási idő a térdprotézisek esetében eléri a 858 napot, a csípőprotézisek esetében a 603 napot, sőt, egyes állami kórházakban 10 évig is kell várni csípőprotézis-beültetésre. A térdprotézis-műtét várólistája elérheti akár az 1389 napot is.”
Ha lenne konkrétan valaki, akitől megkérdezhetném, hogy „És akkor tessék mondani, miért nem ezt az új és jó műtéti eljárást alkalmazzák ?”  - megkérdezném, mert az amúgy is tragikus egészségügyi helyzeten belül, ha a kevés operáció felét még ráadásul feleslegesen is végzik, hát az elkeserítő….
Kép:http://www.viva-genial.com/arthrose

Ebben a cikkben pedig ízületkímélő tippek vannak, kiemelek közülük néhányat:

1. Legyünk óvatosak a mindennapi, kemény talajon történő gyaloglással, mert idővel elkoptathatja a térdízületet.
(Életemben először hallom, hogy nekem az utcán (=kemény talaj) való sétafikálás nem ajánlott. Menni kell – ezt mondták és mondják - állandóan, de hogy NEM az utcán, erre nekem még senki nem hívta fel a figyelmemet. Most továbbadom, hátha van más érintett is, aki erről még nem hallott.)

2. Az ütközéssel, rázkódással és hirtelen irányváltoztatással járó, intenzív mozgásformák (például labdajátékok), valamint az ugrálós edzések, a különböző aerobikfajták csakis egészséges ízületű embereknek ajánlottak. Alternatívaként szóba jöhet a tai csi és a mediball, amelyek finom hullámmozgásukkal kíméletesek. Érdemes a mozgásformákat váltogatni, mivel így fejlődik harmonikusan az izomzat és változik az ízületi terhelés.
(Nem ajánlott az aerobik és az ugrálós sport – jó mondjuk erre azért magamtól is rájöttem, mert még a jógatanárnő se akart velem foglalkozni, amikor a térdemmel kezdődtek a bajok. A legjobb módszer – ha szerencséd van és ismersz egy gyógytornászt, mint én – tőle kell személyre és esetre szabottan torna-tanácsokat kérni.)

3.Kényelmes, párnázott cipő, szandál viselete különösen fontos, főleg alsó végtagi vagy gerinc-artrózis esetén. Ilyenkor javasolt lehet jó minőségű, gördülőtalpas cipő is.
(Gördülőtalpas cipő.  Hmmm..Lehet, hogy csak legyintetek, de hát leírom: 50 ezer Ft egy ilyen cipő…(kb. fél havi nyugdíjam) Persze, össze lehet rá spórolni a pénzt, de hozzáteszem, én azt is hallottam, hogy nem mindenki tudja ezt hordani, sőt ad abszurdum: azt is, hogy többet árt, mint használ (!) . Na, most nagy nehezen megveszel egy cipőt drága pénzért, és csak nézed ? Nem nagy öröm… Személy szerint nekem az ortopéd cipész által készített cipőkkel sem volt szerencsém.)

4. Ízületi kopás esetén különösen fontos mozogni, a tehermentesített mozgásformák, például az úszás és a kerékpározás optimálisak. A mellúszás azért nem ajánlott, mert egy kicsit csavarja a térdízületen belüli szalagokat. Csípőízületi problémák esetén azonban kifejezetten jót tesz a mellúszás a széles ívű lábtempó miatt, amely megelőzheti a később kialakuló ízületi zsugorodásokat.
(Érdekes ez is, mert mindig ajánlják az úszást, de azt még sosem hallottam, hogy a térdproblémákkal küszködőknek a mellúszás előnytelen lenne.)

Szóval nem igazán tudom, mit is kellene tennem, mit is tudok tenni  azon kívül, hogy meg kellene találni az örök ifjúság forrását - de ehhez egyelőre nincs térképem…

4 megjegyzés:

  1. Gyakorlatból mondom, hogy aszfalton hosszú távon gyalogolni embert próbáló. Ennél már csak az a rosszabb, ha valaki tornacipőben fut kemény talajon.
    Mostanság, ahogy egyre fiatalodok, kezdem belátni, hogy egy puha, kényelmes sarkú, rugalmas talpú cipő aranyat ér. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig nemrégiben láttam egy ismerősöm "könnyített" túracipőjét - belebújni ugyan nem tudtam, (sokkal kisebb a lába, mint az enyém) de nagyon tudnám díjazni, ha felém repülne egy gólya és elejtene egy ilyent épp fölöttem.... Igencsak borsos az ára (nekem) mert 36 ezer az azért nem kis pénz - még akkor sem, ha tényleg csodás a cipő... De ettől még ábrándozhatok róla....

      Törlés
  2. Na, igen. Mindenki a maga baját tartja a legsúlyosabbnak. :-) Én épp' tegnap értem a végére Karátson Gábor : A csodálatos kenyérszaporítás c. könyvének ( 2014-es /"kemény táblás" kb.520 old.-alig bírtam tartani... stb. ) - Abban említi ( amikor elmúlt 70 éves ) - " most kezdődik a második gyermekkor" - (mellesleg 1935-ös születésű) - nem tudom, ez igaz-e ?- ( a Google segítségével sem találtam ezt "igazoló cikkeket."...egy biztos ! (?) - "meggondolatlanul" ne kezdjetek bele olyasmikbe, amik (régebben) "kedvelt dolgaitok" voltak. [ Igaz, én "erősen szkeptikus vagyok"... tartok tőle,hogy a X Ft-os "csodacipő" sem megoldás a "testi bajokra" - természetesen ne legyen igazam. ] Más : ( kissé eltérve a témától ) - persze, (megint) nem tudtam megállni, hogy ne kezdjem el a kutakodást... Karátson G. felesége (1943-as születésű) Granasztói... majd jutott eszembe, pl. Granasztói Pál ( 1908-1988) - "kötődése Pécshez," - ( +30 éve halt meg ) - (előkeresni egy 2006-os Pécsi Szemle cikket - és ne bonyolítsam jobban.) Így aztán elmondhatom... kis sem mozdultam... mégis kellően "lefáradtam." ( Más : mindent "emlékezetből" írtam... nevek/dátumok - stb. - ha valami nem lenne pontos,akkor bocs'. )

    VálaszTörlés
  3. Jaj nekem... csak utólag vettem észre, hogy egyes pontoknál beírtad a saját "gondolataidat " is... (némelyik meglepett) - mert oly' sokszor hallottam már, hogy mi mindennek "utánanéztél" a neten. Persze nem akarnék "okoskodni," - pl. megnéztem a legelsőt... ( nem tudom, a cikkeknél a hozzászólásokat is olvassátok ?) - pl. írja valaki, "életkorfüggő" az,hogy kin,milyen műtétet hajtanak végre. lehet,hogy X év felett az új műtét nem megfelelő. ) Más : pl. nem mindenféle "blogokat" kellene olvasgatni, vagy tudom is én... pl. egy hírt máshonnan is ellenőrizni... én pl. a várólistákat leginkább megnézném az " OEP várólista lekérdezés" - nél - igaz, ahhoz "ügyfélkapuba" is regisztráltnak kell lenni - stb. ( betegéletút, gyógyszerek kiváltása és egyebek)
    Az úszáshoz sem tudok hozzászólni : nekem "gerinc problémáim vannak" - de pl. a "mellúszást nem javasolták" - meg a "víz hőmérséklete" se mindegy ! ( Kissé "hümmögtem" is magamban"...amikor egy (idősebb) "közeli ismerősöm" a pécsi Hullámba járt "úszkálni"...( a "gerincbajával" ) - de az megint egy más történet lehetne.) - mint ahogy az sem, hogy a "jó meleg" gyógyvizekben se' dagonyázzatok egész nap... Összegzés : éljen a 2.gyermekkor !

    VálaszTörlés