2015. április 15., szerda

Pécstől Pécsig: 75 km öröm. 1. rész

Javított változat !!!

Az idő pompás, a lábam javulóban, vagy tán már teljesen jó is, a fényképezőm türelmetlenkedik, ötleteket kapok, mit, hol lehetne fotózni – hát ki az, aki ezek után itthon tud maradni ? Én bizony nem.

Megtervezem a körutamat, ami azt illeti, már nem nagyon írhatom, hogy „felfedezek” helyeket – mert többnyire ismert útvonalon haladok – de azért a mai útba mégiscsak belefért egy két ismeretlen, eddig nem látott dolog. Mivel rengeteg fotót készítettem, két részletben fogom elmesélni és megmutatni ennek a délutánnak a történéseit, ill a látottakat.
A cél valójában Magyarsarlós (3 eddig nem ismert szobor miatt) és Máriakéménd  (a felújított Szt.Flórián szobor miatt) lett volna, de a csodás idő meg a kíváncsiságom becsábított más helyekre is. A Pécs-Mohács közti utat nem tudom hány százszor jártam végig. Nagyon, nagyon sokszor, és pontosan ugyanennyiszer elmentem bekötő utak mellett, sosem tértem le ide- vagy oda, mert más volt a cél, a feladat, nem a terep felfedezése, avagy valami eddig nem látott dolog megismerése.
Most tehát ezt tettem, letértem és felfedeztem.

Első állomás Magyarsarlós. Picinyke, 3 utcás falu. A mohácsi útról lekanyarodva egy fiatal lányt látok, lelassítok mellette, kérdem, Sarlósra megy ? Az igen válasz után felkínálom neki, hogy jöjjön, beviszem kocsival – ezt el is fogadja. 
Rögtön eszembe jut, hogy egyszer nagyon rég, Drávasztáráról hazafelé jövet, esni kezdett az eső, s én egy az út szélén gyalogló embert látva, megálltam mellette. Az akkor egy férfi volt – letekertem az ablakot és így szóltam: „Ha nem akar megerőszakolni és kirabolni, akkor elviszem egy darabig.” 
Én komolyan mondom – mai eszemmel – nem is értem, miért csináltam efféle marhaságokat. (De csináltam, mert minden fiatal csinál marhaságokat....) 
Persze azért nem egy toprongy volt az illető – de hát mégis, egy magányos nő… meg egy vadidegen pasas…a világvégi Sellye környékén.... Mindenesetre szerencsésen elvittem az egyébként útba-eső falujáig, megköszönte a fuvart és kiszállt – én meg azóta szóló férfiakat nem vettem fel, mert egyrészt elgondolkodtam a dolgon, másrészt megokosodtam (avagy megöregedtem). Nőket, gyerekeket, kirándulókat igen. Na, ez csak úgy eszembe jutott a mostani útitársam kapcsán.

Nézd meg jól, kb.középen ott a méhecske  :-)

Eredendően Magyarsarlósra csak a szobrokat fotózni mentem, de ha már ott jártam lefényképeztem néhány egyéb látnivalót is. A legislegszebb Magyarsarlóson egy virágokkal dúsan megrakott valamilyen díszfa volt. Olyan illat áradt belőle, hogy szinte elkábított. 

Csináltam is jó pár képet, ez a fenti egy ezek közül. Ritkaság, hogy nekem egy közeli kép ennyire jól sikerüljön – örültem is neki. Lefotóztam az 1793-ban épült  templomot, bemenni ugyan nem lehetett, de kívülről szépen karbantartottnak tűnt.
Lementem ezek után arra a hatalmas rétre, ahol a keresett szobrok álltak. És én is csak álltam, én is néztem ki bambán a fejemből, és valahogy nem akartam megérteni, mit jelent az a bizonyos, alább látható tábla.  
Első gondolatom - amit le is írtam a blogban ma reggel, az volt, hogy ekkora összeget egy kis falusi pihenőre "kidobni" - hát valami eszement dolog. Egy kedves blogolvasóm azonban felvilágosított, hogy a táblán szereplő összeg az EGÉSZ ORSZÁG területére értendő - a megnevezett cél megvalósítása érdekében. 
Így kissé más a helyzet.....Ez azonban ebből a táblából bizony NEM derül ki. A szobrokat se most állították - de ez valójában nem is fontos annyira, mint a tény, hogy első változatban tévesen tájékoztattalak Benneteket - hát elnézést, akkor ezúttal  javítom.  
PZS-től pedig egy linket kaptam ahol a fenti beruházásról van szó: http://mariaut.hu/common/file-servlet/document/1505/default/doc_url/Sajtokozlemeny_2014_okt.pdf
(Vagyis kb. 26 millió Ft jut egy ilyen "kert"  megvalósítására. Azért az se semmiség a mai gazdasági helyzetben.)

Ezt a táblát láttam ugyanis a rét szélén:


Jól látod az összeget.....
A  faluban egyébként nem csak a templom, hanem a  művház és a tűzoltószertár is kívülről szépen újra van festve, felújították a Szt. János képoszlopot - ennek örültem -  van egy "egyen-típus" faragott fa gyerekjátszóterük (dísznek előtte a 3 hatalmas szemétgyűjtő  konténer).
És akkor következzenek a képek:

A rét az ő szobraival....(igen, ott hátul, ahol a piros X-ek vannak)
 
A szobrok közelebbről, hátterükben egy fatelep


A szobrok még....

...és még közelebbről....
 
A felújított tűzoltószertár



A játszótér, akarattal lehagytam róla a szemeteskonténereket - de elhihetitek, hogy ott vannak.

A kívülről szép templom


Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje, itt is a patakocskát őrzi.



Magyarsarlóst elhagyva hamarosan a belvárdgyulai elágazóhoz értem. Ott se jártam még – holott hosszú évekig ebből a faluból hozta nekem egyik kedves ügyfelem azt a príma minőségű kenyérlisztet, amit itt őröltek, s amiből a kenyeremet sütöttem. No, itt az ideje, hogy benézzek hajdani kenyérlisztem szülőhazájába – gondoltam.....
És holnap innen folytatom.




Nagyobb térképre váltás





7 megjegyzés:

  1. Ezt találtam! http://mariaut.hu/common/file-servlet/document/1505/default/doc_url/Sajtokozlemeny_2014_okt.pdf

    VálaszTörlés
  2. Megint szép helyeken jártál.
    Örülök hogy visszatért a régi kirándulós kedved .
    Mehetünk tovább............
    mmama

    VálaszTörlés
  3. PZS: köszönet!!! Egy másik kedves blogolvasóm is írt levelet az ügyben, így hát javítottam a tévedésemet !!! De a tábla NEM egyértelmű, az biztos !!!
    mmama: remélem holnap tudom folytatni :-)

    VálaszTörlés
  4. Micsoda klassz kirándulás! Örülök, hogy jól vagy és elindultál!:)
    Hát, engem azok a szobrok szíven ütöttek. Leginkább... nem is tudom!:D Petőfit akartam írni, de újból megnéztem, hát "leginkább" nem tudok választani!:( Maradok a rétnél.
    Jót derültem a stoppos történeteden!:) Folytasd!!!

    VálaszTörlés
  5. Nem először állapítom meg,hogy "furcsa dolog" az emlékezet,jártam már Magyarsarlóson,valakinek ,valamikor - a temetésén. De csak annyira emlékszem,hogy autóbusszal eléggé kalandos utazás volt,- több faluba bemenni,meg kijönni,akkor gondoltam is,nem lehet egy nagy "élvezet" pl. autóbusszal munkába járni onnan. (meg vissza)tegyem hozzá,nem is a "munka" az egyetlen lényeges, pl. orvoshoz,vagy ügyeket intézni.
    Mint szkeptikus,elgondolkodtam,vajon mennyien ismerhetik a Mária-utat - én is inkább csak a Magyar Zarándokutat ismertem, ill. lehet,hogy az El-Camino is közismertebb ? ( pl. a számítógépesek körében.)Tegyem hozzá,pl. vajon mennyien emlékeznek arra,hogy pl. Pakonya Európa Kulturális Faluja (?) (települése) volt anno és kik a "testvérteleülései" - ill. melyik évben,hol találkoznak. Ennyit most,- mert keresek és fényképet,hogy tudjam a témát folytani.

    VálaszTörlés
  6. (2) (mert kellően utálom a pontatlanságot.) Sajnos,maradt pár pontatlan adat,vagy amit én sem értek pontosan. Több mit egy hónapja közelünkben is "zajlik" egy program, van is róla egy (kis) tábla - kisebb mint 0,5 m2 (!) (kisebb,mint 1m x 0,5 m ) rajta a tudnivalók : távfűtés "rekonstrukció,"- ill. új vezeték építése (~ 2 km hosszon) - Ércbányász u. -Páfrány u.között. Társasházak (92 lakás - talán kb. 300 ember ? - mint Magyarsarlós... (?) - és az össz. költség 253,52 millió Ft. (vagy 314,19 millió) - majd reggel megnézem. :-) Igaz, a legutóbbi viharos szél letépte a táblát,én felszedtem és megőrzésre beadtam a kis boltba. (Azóta is ott "áll.") Szóval, eléggé relatív az,hogy az ilyen pénzeket hogyan is "minősítsük." - függetlenül attól, hogy személy szerint "érint-e" minket ?- vagy sem. (Döntő többsége "EU-pénz" - (ne vitassuk most...) - és ha az nem lenne, akkor ehhez hasonló "munkák" sem lennének.

    VálaszTörlés
  7. @x: Kíváncsi lennék, hogy a te tábládon lévő összeg CSAK annak a pár háznak a beruházási összege, vagy netán az is több helyszínt érint -mondjuk ugyanolyan témakörben (távfűtés)
    Utálom a pontatlanságot és a dolgok elkenését.

    VálaszTörlés