2015. április 17., péntek

Pécstől Pécsig: 75 km öröm. 2. rész

Alig hagytam el a belvárdgyulai leágazót, az út mentén szépséges tuják álltak őrt – gondolom még az 'átkosbeli'  téeszes rendszerből visszamaradt csökevények. Akkoriban valahogy  telt arra, hogy csinosítsák akár az útmentét is. Elgyönyörködve az tujasoron, egyszer csak szemem elé tűnt óriási beruházásunk még óriásibb alkotása, egy hatalmas viadukt ! Vagy 20 méteres félelmetes mélység felett ível át. Még nem láttam ilyen közelről, hát le is fényképeztem. Istenem Istenem, de hibbantagyú az én népem….hangyabolyokba fúrt alagutat és két másik hangyaboly közé viaduktot épített. Nem is egyet…

A hatalmas mélységek felett  átívelő völgyhíd

Ez is az, itt látszik a meredek "hegyoldal!"

Alatti ilyen. Mellesleg ez tetszett ! Olyan "futurisztikus"....


A tujasor és távolban nem egy fehér vitorla, hanem két gabonasiló
Belvárdgyula határában megcsodáltam a hatalmas gabonasilókat – bár ezeket közelebbről nem fényképeztem le, nem is tudom miért – pedig igencsak nagy tartályok voltak  – bizonyítván, hogy a Mezőgazdasági Szövetkezet (oppardon, ZRT-nek hívják manapság) jól prosperál. Kicsit később, Olasz falu határában (ez a falu a mohácsi útnak, belvárdgyulával  ellentétes oldaláról nyíló úton közelíthető meg)  egy hatalmas gépjavító műhelyük is van, nem csak ezek a gabonasilók. És van ott egy óriási baromfitelep is, bár ez nem a szövetkezeté. Találtam erről, az építése során készült fotókat, megmutatom: 

A tojásgyár
Itt tojást „termelnek”. Ezt olvastam róla:   „Állatgyógyászati- és humán felhasználású vakcinák előállításához termeljük, továbbá diagnosztikai- és kutatási célra. Az úgynevezett SPF tojást fertőző betegségektől mentes állományokkal rendkívül szigorú körülmények között termeltetjük. A tojóházakba például szűrt, steril levegőt juttatunk be, steril a takarmány és az ivóvíz is, az ólba a dolgozók kétszeri zuhanyozás, átöltözés után lépnek be. A baromfiállományok 35 féle ismert betegségtől mentesek, amit hetente ellenőrzünk.”
Egyébként itt: http://www.prophyl.hu/blog pár milliócska felhasználásáról is szó esik….

Belvárdgyula, Millenniumi emlékkő és...
....Glóbusz szökőkút  a falu központjában


Belvárdgyula, református templom tornya - mert tetszett.....
A két falut egyébként végeláthatatlan felszántott földek veszik körül, már múltkoriban is írtam egy utam kapcsán, életemben nem láttam ekkora egybefüggő táblákat, és most gyakorlatilag mindegy, hogy búza, vagy repce lesz-e benne – a méretek lenyűgözőek, s egyben elgondolkodtatóak. A nagyüzemi gazdálkodásnak előnyei és hátrányai is vannak.  Nem tudom eldönteni, melyik a nagyobb. Az óriási táblák megműveléséhez óriás gépek is kellenek, ilyenekkel is találkoztam Olaszban, (vagy Olaszon? - Nagy örömömre a falu elején csak ez a 3 név volt kint: Olasz/Olas/Ahlaß) ) Mutatok majd fotókat a monstrumokról. Lélegzetelállítóak, s mivel az egyik közvetlenül mellettem dübörgött el, azt is mondhatom, félelmetesek. Épp  a napokban  láttam a tévében, hogy az „igazi” aratógép az már olyan, hogy szatellit irányítja és vezető nincs is benne. – Akkor ahhoz képest ezek csak valami vacak kis játékszerek….

Olasz felé....
Ilyen és....

...ilyen monstrumok közlekednek a szűk utakon.


A templom és egy kis Mária-oszlop
 
Ez az olasziak Flóriánja
Szederkényen csak áthajtottam, végülis itt különösebb keresnivalóm most nem volt. Máriakéméndre igyekeztem, mert kaptam a hírt, hogy elkészült a Szent Flórián szobor felújítása. Amikor itt jártam két éve, szegény elég gyenge állapotban volt, most  Biki Endrének és a Mecsek Egyesület lelkes tagjainak, meg a falubelieknek köszönhetően felújították.









Ezek "csak" képek kéméndi házakról. Kedvelem őket.
A régi és a felújított máriakéméndi Szt.Flórián
A máriakéméndi kegytemplom - kivételesen nyitva volt....(mármint a kapurácsig)
Máriakéménd kálvária délutáni napsütésben
A két szerencsétlen angyal.... még állnak.....

A Karasica bokros medre és a harsogó zöld vetés. A békakuruttyolást nem tudtam lefotózni.

Szeretem ezt a falut. Csodás véletlen hozott engem ide pár éve és az angyalok kapcsán sokszor jártam itt. Sajnos állapotuk változatlan – de még állnak. Nem tudom meddig bírnak dacolni az időjárással. Természetesen a faluban is fotóztam pár házat – nem tudok elmenni ezek előtt a hajdani szépséges porták előtt úgy, hogy egyikét másikát ne örökítsem meg. Akár hajdanvolt szépségük, akár mai tragikus haldoklásuk okot ad mindig erre. 

Hazafelé jövet útba-esett még Szellő – ahol hirtelen felfedeztem két egymás melletti házban is a „lélekajtót”. Aki rendszeresen olvassa a blogot, tudhatja miről beszélek. Le is fotóztam ezeket, itt (is) a bizonyíték, ezeket sosem használták, szinte nem is lehet a járda szintjéről fellépni lépcsőikre. De azért örültem, hogy találtam még kettőt.
     
Szellő. Lélekajtó  1.
Szellő. Lélekajtó 2.
II. világháborús emlékmű Szellőn

Ennek is örültem: itt is összegyűjtötték az út menti szemetet !
Az út a Karasica völgyében vezet szinte végig – olyan csodás üde-zöld minden ! Most nyílnak tömegesen a kökénybokrok, mintha hó ülne a rétek, erdőszélek egy egy részén. Egyébként nagy nászünnepély lehet a Karasicában is. Amikor a kéméndi templomnál fotóztam, hallottam, hogy millió béka kuruttyolva keresi párját – vagy nem tudom mit csinál – de úgy brekegtek, ahogy én még sosem hallottam. Valami izgatott, magas hangú brekegés volt ez, nem olyan, mint forrón nyári estéken az orfűi tóból a kisházig felhangzó kicsit lusta, de a világgal megbékélt koncert. Hej de szép volt az is…. 



Hát nem olyan, mintha  havas lenne a domboldal ?
 
Szeretem az efféle "gondolat-ugrásaimat". Amikor a mából  valamilyen impulzusra hirtelen évtizedeket tudok „visszaugrani” – és (szerencsémre) ilyenkor, mindig szép, jó, kedves és kellemes emlékek jutnak eszembe.
Ezek közé sorolódik majd a mai körutam is. Jó volt. Szép volt. Köszönet érte.




8 megjegyzés:

  1. Ó, hát én köszönöm Aranyos, nagyon nagy élvezet volt Veled ez a két részes kirándulás!
    A nem túl szép híd alatt készült kép nagyon jó lett!!!
    Flórán igen megszépült, jól áll neki.
    A felújított és felújítatlan épületek képeinek párhuzama is kedvemre van.
    Csodásak a kökénybokrok, szinte érzem az illatukat a lengedező szélben.

    VálaszTörlés
  2. Én is csak ennyit tudok mondani.
    Jó volt, szép volt (olvasni) köszönöm !
    mmama

    VálaszTörlés
  3. Bár láttam az említett alagutak építését (fúrását) és a közelében más völgyhidak építését is, ezt éppen nem Völgyhíd
    Lehet, nem túlzok ?-az ára szinte "semmiség" a napokban abbahagyott M3-as "árához képest,"- ami 1 km =3,8 millárd Ft (lett volna) (pontosítandó)- vagy a kőröshegyi monstrumot kifelejtettem.
    A nagyméretű táblákhoz : épp' a napokban olvastam, persze már nem tudom hol ( és mit) de kb. a fő gond az, hogy egyre jobban romlik a talaj termőereje,- (nem nagyon műtrágyáznak, vagy trágyáznak ) és valahogy a vetésforgót sem nagyon alkalmazzák. Úgy emlékszem ... kb. 5-féle terményünk van, amit "nagyban csinálunk" - kukorica,búza,napraforgó,repce... és még valami. Szóval ilyen gondok is lesznek a földdel.

    VálaszTörlés
  4. Lehet,hogy csak a mai fronthatás miatt írom ? ( mert néha épp' én figyelmeztetek arra,hogy lássuk meg a "jót" is) - és csak-csak "öröm" a 2 blogbejegyzés címe...
    Van ez is
    Másik Magyarország
    (de az egy más történet.)

    VálaszTörlés
  5. Kavics Mmama: remélem hamarosan újabb beszámolót tudok nektek mutatni, tervem van legalábbis a jövő hétre. Bízom benne, hogy megjavul az idő, mert most elég borússá vált...
    @x: ha ez nem völgyhíd, akkor micsoda ?
    Azt a bizonyos "Másik Magyarország"os filmet szívesen megnézném teljes egészében. A youtube-on csak pár perces részletek vannak fent.

    VálaszTörlés
  6. Hiába, jó dolog az internet! Veled utazhattam és láthattam azokat a szépségeket, amiket láttál. :-) Jó, hogy törődnek a házakkal és nem hagyják őket ebek harmincadjára.
    Szt. Flórián egészen megfiatalodott. Azért jó, hogy vannak emberek, akik nem sajnálják az idejüket és odafigyelnek a környezetükben lévő értékekre.
    Küldök egy kis békakuruttyolást: https://www.youtube.com/watch?v=AGu74mAt8vQ
    M6-os alagútjai és völgyhídjai. Nos, egy útépítőmérnök ismerősöm szerint, alagutakat azért csinálták, mert az út löszös területen megy át, a lösz pedig furcsa dolgokra képes, másrészt nagyon értékes földek vannak arra, amiket kár lett volna kivonni a művelésből. Ezen kívül a vadak is szabadon járkálhatnak. Nálunk sajnos az autópálya építésnél nem figyelnek az állatok mozgására.
    A völgyhíd lehet, hogy olcsóbb volt, mint a több 10 méter széles útalap? A kisajátításokkal kapcsolatos procedúrákról nem is beszélve. Egy ilyen autópálya, ha nem figyelnek rá, teljesen felboríthatja egy terület vízháztartását.
    A kőröshegyi viaduktról annyi mindent mondanak, aranyárban mért földekről, önkormányzati kívánságlistáról és egyebekről beszélnek.
    @X-hez csatlakozva, igen sok a 3,8 milliárd/km, de van benne három nagyobb híd, egy a Zagyván, egy az ártéren és egy a Tiszán, ami 750 méteres. Jó lenne tudni, a hidak nélkül mennyire jön ki egy km pálya. Megjegyzem, hogy az M43-as Tisza hídja 661 méter és 12 milliárd.

    VálaszTörlés
  7. Képzeld el, beírtam a keresőbe Máriakéménd angyalok és ezt a linket is kidobta. https://www.kozterkep.hu/~/16413/Mariakemendi_kegytemplom_szobor_diszei_Mariakemend_1912.html
    A szűkszavú ismertető utolsó mondata a következő: "Az angyalok történetéről itt olvashatsz: aranyosfodorka.blogspot.hu"
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  8. PZS: hát igen, a dolgok mindig összefüggnek - csak meg kell találnunk a kulcslyukat, ahová beillik a kulcsunk :-)

    VálaszTörlés