2015. április 28., kedd

Tragédiák - miértek


Nem, nem ez a beígért írásom... De menet-közben történt ez a tragédia és annyira megvisel, hogy megpróbálok most a betűk segítségével kicsit könnyíteni a lelkemen. Ma hallgattam a tv-ben Reinhold Messner (aki nem tudná: a híres hegymászó) nyilatkozatát, aki meglehetősen elítélően nyilatkozott arról, hogy a mentés során elsősorban a néhány száz külföldi, hegyen rekedt turista/hegymászót helyezik előtérbe, holott a sokezer halott mellett tízezrek váltak hajléktalanná, nincs vizük és tulajdonképp semmijük, csak a puszta életük. Sürgős segítség kellene nekik !!!
http://www.erdekesvilag.hu/dronvideo-a-nepali-foldrenges-pusztitasarol/



Kedvencem (bal oldalon, felül) szerencsére még áll.






Nyilván mindannyian láttátok/hallottatok a szörnyűséges földrengés elképesztő kárairól, áldozatairól.  Az első hírt, amikor meghallottam, azonnal a sok csodás műemlék-templomra gondoltam, meg a kedvenc Bodnath sztúpámra,  és összeszorult a szívem arra a gondolatra, hogy talán "ő" is  összedőlt. Első nap még nagyon kevés képet mutattak. Azóta tudom, hogy - egyelőre - varázslatos módon ez az épület, bár károkat szenvedett, de még áll....   Sosem jártam (sajnos) Katmanduban, de különösen ez a sztúpa a  „barátom”, ezért aggódtam a legjobban. Bármikor láttam (a tv-ben) valahogy el kellett mosolyodnom. Titokzatos volt, de mélységes nyugalmat, bölcsességet, pozitív érzést sugárzó szemei felvidítottak….Ne kérdezd az okát, mert megmagyarázni úgysem tudom.

Jól emlékszem, amikor Afganisztánban, Bamijánban szétlőtték a hatalmas Buddha szobrot és igen, a közelmúltban is láttam képeket a közel-keleti háború már már követhetetlen helyszíneiről, ahol az emberi ostobaság-düh-gyűlölet a tehetetlen és ártalmatlan,  több ezer éves szobrok, épületek „meggyilkolásával” akarta bizonyítani erejét, hatalmát. 
És akkor most nem szólok a vízbe fúlt menekülőkről, vagy az egyelőre még otthon maradt, vagy "csak" más, közeli országba menekültek elmondhatatlan szenvedéséről. Belegondolni is szörnyű, mit élhetnek át emberek tízezrei napjainkban, amikor nekem a legnagyobb gondom, hogy mit vásároljak meg a piacon. Szabályos lelkifurdalásom van - holott tudom, NEM tudok segíteni. A legjobb szándékom és akaratom dacára sem. 
Pár napja arról láttam filmet, hogy mi van Egyiptomban is. A háborús helyzet miatt elmaradt, a turizmusból származó bevétel helyett, kerestek és találtak a lakosok más jövedelmi forrást, kirabolt ezeréves sírok kincseit árulják relatíve pinka-pénzért – amit aztán ügyes kereskedők Európában, vagy Amerikában hatalmas haszonnal adnak tovább. Nem, ezek a kincsek ugyan nem semmisülnek meg a szó valódi értelmében, de mégiscsak elvesznek, mert ahová kerülnek, oda nem lehet belépődíj ellenében sem bejutni….

Szomorú vagyok és újra és újra csak arra gondolok: hogy bár a természet erejét megrendszabályozni nem tudjuk, de miért kell, hogy ráadásul ennyi rossz történjen a világban, aminek nap mint nap tanúi vagyunk ? Miért, hogy a „teremtés koronája” ilyen félre-sikeredett, miért pusztít el  mindent maga körül, hogy a jó miért nem győzedelmeskedik szinte soha a rossz fölött ? Miért ?


Képek:


7 megjegyzés:

  1. Veled szomorkodom, választ nem kapunk... :-( Nap, mint nap erősdödik bennem a mondat, nincs igazság, nincs igazságosság...
    Messner nap mint nap a fb-on csak erről posztol és próbál segíteni, ahol tud.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam, hogy valami módon besegít, közbeavatkozik - helyismerete, szíve és talán pénze is van hozzá.....És igazságosság pedig tényleg nincs....

      Törlés
  2. Úgy látom már gyülekeznek a sakálok. A szombati földrengés után Kína és India is segélyszállítmányokat valamint mentőalakulatokat küldött Nepálba, de a szakértők szerint a segítségnyújtás nem feltétlenül önzetlen. Hamarosan újjáépítésre kerül sor, és ez már geopolitikai játszmák terepe lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Midig és mindenhol ez van. "..Vérszagra gyűl az éji vad...."

      Törlés
  3. A sztupáról: anno a jógamesterünk mesélte, hogy Indiában összedőlt (okára már nem emlékszem) a jógaközpontja, ami épült. Egyetlen ép szobor maradt, talán az ő mesteréé? De az a szobor fontos volt. Inkább a tény érdekessége maradt meg bennem évek távlatából. Hát igen , Kína és India! Ki üldözte el a Dalai Lámát és hol él? Hátsó szándékok anno... és most.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek a bizonyos épületnek a "csodás" megmenekülésén én is elgondolkodtam kicsit. Lehetnek (miért ne lennének?) dolgok, melyeket nem érthet földi halandó. Semmi sem történik véletlenül - legfeljebb pillanatnyilag nem értjük a történés okát.

      Törlés
  4. Nem mintha védeni akarnám a hegymászókat... (közöttük a serpákat is ) - kb. 300-an voltak a hegyen,állítólag már 3 helikopter menti őket,de a nagy magasság és egyebek miatt max. 2 főt tud szállítani. Lásd még : "Mennyibe kerül megmászni a Mount Everestet" ( elég sokba...) feltételezem,bele van kalkulálva mentés is. (?) Kifelejtődött a katasztrófák felsorolásából a chilei (?) vulkánkitörés, (igaz, kevesebb az áldozat) - de a légszennyezés bizonyára jelentős lesz.
    Természetesen együtt érzek én a (távolabbi) szenvedőkkel is,- de azért ne feledkezzünk el a helyi ( országos) vagy városi eseményekről sem. (...) [ Nem hinném, hogy neked a piaci vásárlás lenne a legnagyobb gondod... de inkább ne kezdj el most még azon is morfondírozni ! ]

    VálaszTörlés