2015. április 14., kedd

Vasas D utca, Szt.Borbála bányászati emlékpark


Már a tervezésekor hallottam hírét a Pécs-Vasason felállítani tervezett bányász emlékműnek. Aztán olvastam, hogy átadták – de akkoriban nem  vállalkoztam még autózásra, gyaloglásra. Mostanra megjött a bátorságom:  elmentem Vasasra is, felfedezni ezt az új szobrot/emlékművet.
Az alkotás címe: Lélekmadár, alkotói Bachmann Zoltán és Fusz György.
„A mecseki bányászat 1782-es indulása óta nem történt olyan súlyú tragédia, mint amilyen 1986. február 18-án. A magyar bányaipar egyik legnagyobb szerencsétlenségének mementójaként, hat magyar és öt lengyel bányász halálát követelő vasasi bányaomlás áldozatainak állítottak emléket Vasason.” http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/hoskent-haltak-meg-vasasi-banyaban 
A hajdani bányászlakások (fura utcanevekkel, mint pl. B,  C,  D utca) a mai napig zömében megmaradtak, egyikét-másikát kicsit átalakították, kicsinosították, de a szorosan egymáshoz bújó házacskák képe azért nagyon meghatározó és jellegzetes. 

D utca
C utca
 
"Ezer éves" húsfüstölő a D utcában.
Útközben találkoztam a”Napüdvözlet egyesület” házával – akik ugyan az általam utált, ostobán hivalkodó rovásírásos betűket ismerik, de arra nem volt „erejük”, hogy a ház előtt álló - egyébként egyszerűségében érdekes, de tönkretett - napórát megjavítsák, helyreállítsák….


Jártam én már régebben is ebben a kis parkban, ahol több emlékművet is felállítottak.
Ezek a képek készültek itt:



Lélekmadár emlékmű
Bányász emlékmű

Első világháborús emlékmű

Vasassaurus Carbonis   emlékére http://hu.wikipedia.org/wiki/Komlosaurus


Park - látképe

  És ez  a fotó is ott készült: 

24 megjegyzés:

  1. De jó kis élménybeszámoló. Az a kis különös épület csávázóháznak tűnik, amelyikbe a vetőmag burgonyát behordták, bezárták, és egy kristályos anyaggal gázfürdőben állt egy ideig, amelyik a levegőnél nehezebb volt. Az ötvenes években használták ezt a technológiát a kolorádóbogarak ellen. Egy kicsit különös, hogy lakóházak közelében van, mert ezt a falu szélén szokták felállítani a legszélső háztól pár száz méterre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az kis ház füstölő volt.Disznóvágáskor odahordták az emberek a füstölni való dolgokat:hurka,kolbász,sonka stb

      Törlés
    2. Tévedés az az épület egy húsfüstölőház volt. Az epület háta mögötti területen pedig egy iskola épülete állt de sajnos lebontották picit távolabb pedig egy ház állt ahol fűtőolajat lehetett vásárolni.

      Törlés
    3. Kedves Anita és Péter ! Bizonyára elkerülte a figyelmeteket, hogy a 2 napnál régebbi kommentek csak moderálás után jelennek meg - tehát íme, most itt vannak....elég egyszer beírni.
      Köszönöm hogy - nyilván mint ott lakók, vagy a helyszínt jól ismerők - megírtátok, hogy a kicsi házikó húsfüstölő volt ! Mindig tanul az ember ! :-) Én még ilyen sosem láttam.

      Törlés
  2. Talán "elődeink" "okosabbak voltak" mint mi ? - legyen bármilyen "rendszer," az ilyen utcaneveket legalább nem kell megváltoztatni !(Igaz,esetleg rovásírással is ki lehetne írni...) :-)
    Jó volt a beszámolód... mert nem hinném,hogy mostanában eljutnék én arra is,- ill. azért a (volt) "szemesek" csak-csak beszámolnak,raknak fel képeket a Facebookra. (Volt is egy kis ingerült szóváltás...volt,akinek nem tetszett sem az emlékmű, merg a felirata sem,- de ne részletezzem.
    Más : nem tudom,lesz-e kedved/időd esetleg ezt is megnézni ? Emlékpark Ez meg egy terv ? Emlékterasz ( napóráról talán majd legközelebb)

    VálaszTörlés
  3. Google keresőbe ha beírod,hogy húsfüstölő Vasason talán ott a megoldás,arra a kis épületre ? Persze,lehet,hogy tévedek,- mert kellene rajta lenni emléktáblának ?- stb.

    VálaszTörlés
  4. Sajnos,tévedtem Húsfüstölő
    Bár nekem az általad fényképezett is leginkább arra emlékeztet. (?)

    VálaszTörlés
  5. Valóban a magassága és az előtere miatt @X-nek van igaza, és ez egy húsfüstölő lesz. Talán a közelben lakott egy hentes kisiparos, és itt füstölte a húsokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lakásokhoz a környező utcákban tartoztak disznóólak is, s azok feldolgozott hurka,kolbász, stb. egyéb készítményeit füstölték itt bérben.

      Törlés
    2. Hát igen, más világ volt az, amikor ez még működő húsfüstölő volt....

      Törlés
  6. Köszönöm az infókat - már megint okosabb lettem. Én még ilyen húsfüstölőt sosem láttam.
    Ami a Széchenyi aknai emlékfalat illet - elmehetek arra, lefotózni, de nem illik bele a szoborlap profiljába.
    Amit a bányagödörhöz terveznek - hát azzal szemben elég szkeptikus vagyok, a Dömörkaputól pompásan lehet látni az egészet, nem hinném, hogy Pécsbányáról ez ennyire impozáns lenne. De majd meglátjuk, mit találnak ki. Én egyet szeretnék, lemenni a gödörbe - de nem tudom, hogy lehetne azt "kibulizni"....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kisház valóban húsfüstölő volt.Ott lakom,gyerekkoromban még mûködött

      Törlés
    2. Kedves Anita, válaszomat lásd fentebb !!!

      Törlés
  7. Micsoda dolgokat látok/tanulok itt.
    Húsfüstölő.

    Az utcanevek szerintem szörnyűek, annyi híres emberünk van, akiről lehet(ne) utcaneveket elnevezni... D, C utca...

    Az utolsó fotón álló szöveg.... hát, borzalom, szörnyű, szomorú... (csengőt elvinni... nem fér a fejembe...)

    VálaszTörlés
  8. Az utcanevekre még csak találok magyarázatot: talán, amikor épültek ezek a bányászlakások, egyszerűbb volt a munkásoknak egy-egy betűt megjegyezni. De nem tudom, ez volt-e az igazi indok...
    A csengő: Kedves Kavics EZ itten Magyarország...

    VálaszTörlés
  9. A kis ház valóban húsfüstölő volt.Gyermekkoromban még működött.A fent említett napóra az önkormányzaté,talán nekik kellene megjavítani,több éve ilyen sajnos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anita ! Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy a 2 napnál régebbi kommentek csak moderálás után jelennek meg....
      Köszönöm az infót. A napórát meg igazán megcsináltathatnák, mert szerintem érdekes és szép alkotás....

      Törlés
  10. A kis épület a Rubi Janibácsi füstölője.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor ! Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy a 2 napnál régebbi kommentek csak moderálás után jelennek meg....Válaszomat lásd fentebb is. Örülök, hogy megtudtam, mi volt ez az épület, köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  11. Ditke kedves!
    Hősökterén is ugyan ilyen formája volt a füstölőnek csak kb háromszor nagyobb volt.Az a fránya "kizsákmányoló" DGT ugyanis gondoskodott arról,hogy legyen a dolgozóknak hol tartósítani a szolgálati lakáshoz tartozó disznóolakban, (a lakáshoz tartozó kertben megtermelt takarmányon) felnevelt és feldolgozott állatokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Ez jó szöveg ! Bizony sok mindent köszönhet Pécs a hajdani DGT-nek ! Nem csak a húsfüstölőket. A Hősök-terén lévőről nem is hallottam....
      Egyébként elárulnád, ki az a "Ditke" akit megszólítottál ? Mert nekem nem ez a nevem......:-) :-)

      Törlés
  12. Kedves Aranyosfodorka!
    Tóth Ádám vagyok. A blogjára egy fotó keresése közben akadtam rá. Még 2006-ban írt vasasról, ott volt egy kép a füstölőről. Az akkor még omladozó, használaton kívüli épületet én már majdnem 10 éve gondozom. Az utóbbi időben egy helyi egyesület segítő kezet nyújtott, azóta, egy építész elkészítette a felújítási tervet, már kisebb munkálatok történtek. Bankszámlán pénzt gyűjtünk a felújításra, pályázatokat adtunk be. Ha érdekli még a Füstölő sorsa szívesen tájékoztatom a továbbiakban is a fejleményekről és szívesen látom egyszer egy látogatásra, ahol belülről is megmutatom az épületet és mesélek a múltjáról. Üdvözlettel: Tóth Ádám

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tóth Ádám !
      1. Sajnálom, hogy nem vette figyelembe blogom jobb felső sarkában írt figyelmeztetést, nevezetesen, hogy a régi anyagokhoz érkező kommentek nem jelennek meg azonnal, előbb nekem kell engedélyezni a megjelenést.
      2. https://aranyosfodorka.blogspot.com/2018/12/tuz-vasason.html?showComment=1547369758787#c6079388588331809127
      Sajnos nemrég jártam ott a tűz miatt, egyébként örömmel láttam, hogy azért valamit javult a füstölő állapota és örülök, hogy van terv a rendbehozatalra. Talán tavaszra meg is beszélhetünk egy találkozót, érdekelne a füstölő sorsa. Ha van valami változás az ügyben, kérem jelezze E-mail címemre.(Szintén jobb oldalon, legfelül)

      Törlés