2015. május 19., kedd

FésűMost kaptam az alábbi anyagot, és bár látom a gugliban, hogy évekkel ezelőtt már megjelent a neten – de hátha mégis van, (mint pl. én) aki még nem olvasta, s talán hasznát veszi.
Már csak azért is betettem ezt az anyagot, mert nemrégiben egy Reinhold Messner filmben láttam, hogy amikor Messner megérkezik a valamelyik magashegyi táborba, nagy örömmel üdvözli őt az a régi sherpája, akivel anno már többször mászkált ott a hegyek csúcsain. Ült Messner egy ládán, vagy kövön, a sherpa pedig erősen masszírozta, majd összetett tenyerével ütögette a fejét, – amit Messner szemmel láthatólag élvezett. Én még el is gondolkodtam, milyen érdekes „ceremónia” ez, vajon miért csinálják ? Hát most, itt, ebben az alábbi anyagban választ kaptam rá.

A youtube-on keresgélve megtaláltam egy régi felvételt,  bár én nem ezt láttam, hanem azt, amiben most, napjainkban, majdnem ugyanilyen módon, masszírozta végig Messnert régi barátja.


A kínai egészségmegőrzés egyik fegyvere: a fésűPár nappal ezelőtt egy, a kínai orvoslást kevéssé ismerő magyar barátommal beszélgettem, megkérdeztem, mi a laikus benyomása a kínai orvoslásról? Azt válaszolta: “nagyon misztikus!” Azokat a hosszú, vékony, félelmetes acéltűket beledöfködik az emberbe, majd amikor kihúzzák, egyszerre megszűnnek a fájdalmak és enyhülnek a tünetek. Szerinte a kínai orvoslás nehezen elsajátítható, kiismerhetetlen misztérium.

Elárultam neki, hogy a kínai orvoslás márpedig nem olyan nagy ördöngösség, gyakorlatiasan használható a mindennapokban, a nagy egésztől halad a kis részletek felé, a HKO kezelési eljárásai magukon hordozzák a kínai filozófia jellegzetességeit.

Példának okáért vegyük a fésülködést, ez is egy könnyen elvégezhető, egészségmegőrző-betegségmegelőző módszer.

Az ősi Kínában mindennap fésülködtek az emberek, természetesen nem akárhogyan, hanem a meridiánok haladási irányát követve. A fejünkön több tucat akupunktúrás pont
található, csak a halántékunkon az epe meridián több mint húsz pontja helyezkedik
el. Nincs szükség arra, hogy ismerjük a pontos helyüket, nevüket vagy hatásukat,
mindössze annyi kell, hogy a lelkiismeretes fésülködés közben legyünk figyelemmel, a fejbőrünkön hol érzünk fájdalmat. Ha fájdalmat észlelünk, ott bizony vér-qi
elakadás van.
(* qi= csi: lásd http://hu.wikipedia.org/wiki/Csi)

Az ilyen helyeket nyugodtan masszírozzuk át az ujjbegyeinkkel. Amikor a finom dörzsölés
hatására elmúlik a fájdalom, az azt jelenti, hogy a qi-vér ismét szabadon áramlik. Ha a művelet közben a bőr alatt apró csomókat vagy homokszemcseszerű képződményeket észlelünk, azokat mindenképpen masszírozzuk el jó alaposan.

A kínaiak természetes anyagú fésűt használnak;mégis a legjobb fésű “alapanyag” a saját ujjaink, reszeljük le alaposan a körmeinket és kész is a hús-vér “érző fésűnk”. Fésülködéskor a meridiánok mentén haladjunk, elölről hátrafelé.

Mennyi a napi ideális időtartam? A legjobb, ha mindennap tudjuk tartani a “száz végighúzást”. Ha valaki időmilliomos és azt kérdezné, nekem napi 3000 is belefér, nem teszek kárt a fejemben? Természetesen nem! Nem kell félni a fésülködéstől, minél több, annál jobb. A HKO azt mondja, a fej (azon belül is a koronacsakrának megfelelő “baihui” pont) az “összes yang meridián találkozási pontja”, a test vérkészletének 70%-a a fejet látja el vérrel, az egész qi-vér keringési rendszer folyamatosan a fejtető felé áramlik. Ha a fejen “dugulás” keletkezik az nemcsak, hogy hajhulláshoz, fejfájáshoz, álmatlansághoz stb. vezethet, de olyan életveszélyes akut betegségek kialakulásához is hozzájárul, mint a szívkoszorúér és az agyi trombózis. Hát nem zseniális, hogy napi pár perc fésülködéssel megtornáztathatjuk, felfrissíthetjük a fejünket és még ezektől a félelmetes nyavalyáktól sem kell tartanunk?


Lehet, hogy valakiben felmerülnek kételyek, mondván “én nem merek fésülködni, mert
eleve nincs sok hajam, ráadásul állandóan hullik”. A helyzet az, hogy pont ezeknek az embereknek lenne a legnagyobb szükségük a fésülködésre, mivel azok a hajszálak, amelyek már attól kihullanak, hogy csak végighúzzuk az ujjbegyeinket a fejünkön, mind gyengék vagy halottak és már csak a “szentlélek tartja” őket a fejbőr tetején… Sokszor végig se kell simítsuk a fejünket, reggeli felkeléskor azt vesszük észre, hogy a párna tele van hajjal.

Az ilyen esetekben akkor már többet ér, ha elébe megyünk a problémának és ezeket
kifésüljük, a megmaradt hajszálakról pedig elmondhatjuk, hogy ők a “fejbőrünk krémje”. Olyan ez mint a gyomlálás: a fonnyadó, elszáradt hajtásokat kigyomláljuk, hogy ne vegyék el a tápanyagot az életerős zöld hajtásoktól.

Vannak, akik azért nem mernek fésülködni, mert korpás a hajuk, minden fésülködés után
úgy néznek ki, mintha “hóviharba kerültek volna”, látszólag a korpa egyre csak
szaporodik.

Ha képesek vagyunk tartani a napi 300-at, egy hét után azt vehetjük észre, hogy már “nem szálldosnak a hópelyhek”. Ha fésűnek az ujjunkat használjuk és a művelet után
zsíros marad a kezünk, a kínai orvoslás ezt úgy nevezi, hogy “bent rekedt nedvességgel és nyákkal” küszködünk. Fésülködjünk csak tovább, ezek a tünetek, mint a korpa, maguktól meg fognak szűnni.

A HKO szerint a haj minősége és fénye a májunk és a vesénk állapotától függ. Egy
másik kínai orvosi axióma, hogy “minden belső megbetegedésnek van külső megjelenési formája”, mert a belső és a külső folytonos összeköttetésben van egymással. Mi köti össze a vesét és a májat? Nem más mint a fejünk, a rendszeres fésülködéssel, a májunk és vesénk közti átjárót is megnyitjuk.

Nincs olyan, hogy valaki dús, csillogó hajkoronát hord, de a mája és a veséje ramaty
állapotban van. Természetesen olyan viszont létezik, hogy a máj és a vese állapotának javulásával a hajunk is fokozatosan “kivirul”. Tehát fésülködéssel kezelhetjük a hajhullást, az őszülést és a fénytelen hajat, mert ez mind máj-vese gyengeségre utal.

A rendszeres fésülködés még a megfázás ellen is segít, mivel a homlokunktól hátrafelé halad a húgyhólyag meridián, amelynek elsődleges szerepe a hideg-szél ártóval való megbirkózás. Sőt a fésülködés még az öregkori szenilitás ellen is hatásos…

Szóval ne fitymáljuk le a fésülködést, ezt a mindennapi “felesleges cicomát”, mivel segít
átjárhatóvá tenni a meridiánjainkat, megelőzni és kezelni számos betegséget. 

14 megjegyzés:

 1. Nagyon profi vagy a témában, köszi a tanácsokat. Már tudom, miért élvezem a fejvakargatást!:) Az, hogy közben jót is teszek, örömmel tölt el.
  Az őszülést nem egészen értem. Szerintem az nem csak gyakori fésülködés, ill. máj-vese állapotának függvénye.
  Kár, hogy mifelénk nincsenek kínai gyógyítók! Jobban bíznék bennük, mint a legtöbb orvosban!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony én is sajnálom és kicsit értetlenkedem is amiatt, hogy egy ekkora városban, mint Pécs még egy kínai orvosnak se jutott eszébe rendelőt nyitni. Én is biztos megkerestem volna, ha lenne....

   Törlés
 2. Megint erdekesseget hoztal,olyasmit raadasul,amirol mar hallottam,hogy jot tesz,megis elsiklok felette. Marmint az egyszeru hetkoznapi fesulkodes felett. Szerencsesnek mondhatom magam,hogy viszonylag konnyen kezelheto hajam van,igy nem is sokat fesulgetem. Hajszaritaskor sokan mindenfele hajkefeket bevetnek,hogy elerjek a megfelelo frizurat,en legtobbszor csak az ujjaimmal huzogatom at a tincseket. Akkor ezt egyebkent jol teszem :) Ezentul azert tobb gondot forditok majd ra,koszi,hogy felhivtad a figyelmem.
  Soha nem aldozok efele luxusra,de nagyon kellemesek,vagy igen gyogyitoak lehetnek a masszazsok. Szivesen kiprobalnam a sherpa masszazsat is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Maximálisan egyetértek veled a fodrászok hajszárítós kefe-használatában - csakhogy azokkal a drótkefékkel nem a fejbőrt masszírozzák, hanem a hajat göndörgetik - én nagyon utálom kérem is, hogy ne sokat vacakoljanak a fejemen, mert csak elégetik a hajszálakat. De ez a módszert nagyon tetszik, alkalmazom is pár napja.

   Törlés
 3. Nagyon szeretem, amikor a fodrásznál megmasszírozzzák a fejbőrömet, órákig el tudnám viselni. Egész biztos, hogy hasznos a fésülködés az ujjbegyekkel, ki fogom próbálni. Nekem hatásosabb, ha valaki más csinálja... :-D (fene a jó dolgomat, de komolyan)
  Van itthon egy igen egyszerű, de nagyszerű fejmasszírozónk (lásd: http://www.ebay.de/itm/like/200931176711?lpid=106&chn=ps) futkároz a hideg az ember hátán, ha valaki masszírozza a fejbőrömet.
  Egy időbe jártam akupunktúrára, ahol szintén apró tűkkel a meridián blokádjait stimulálta a szakember az egész testemen. Nagyon hatásos, el is múltak a problémáim.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az említett fejmasszírozó "kütyü" nekem is volt, de valahogy nem igazán élveztem a használatát - szerintem már rég kikukáztam. De egy ügyes fodrász fejmosás közbeni masszírozása, az kellemes. A régebbi fodrászomnak voltak ügyes kezei. Ugyanis van, amelyik olyan vadállati módon esik neki a fejmosásnak, hogy szólnom kell: óvatosabban...

   Törlés
 4. Ez nagyon jó volt, örülök, hogy közreadtad. Ilyen fejmasszírozót én is kaptam ajándékba, ha nagyon "olyanom" van szoktam használni. (Olyan, értsd mindenféle nyavalya.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én, miként fentebb is írtam: maradok a saját ügyes kis ujjacskáimnál :-) Mindig kéznél vannak és pénzbe se kerülnek.

   Törlés
  2. szerencsesen megerkeztunk szerda delutan megyunk haza, majd jelentkezem, nem tudok tobbet irni, ez is 4o perc alatt sikerult.

   Törlés
  3. Örülök - és várom a telefont ! :-)

   Törlés
 5. A fejmasszázs mellett ki kellene próbálnod a kéz és lábmasszázs Reflexológia . (amiből vizsgáztam is, garantáltan jó hatásúak . ) .
  Kínai rendelő létezik, de én csak a Budapestit ismerem. :-(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Régi híve vagyok az efféle gyógymódoknak. Hanna Parrot Reflexológia mindenkinek c.könyve, egy csomó innen-onnan kivágott gyakorlat, csakrák, mudrák, természetgyógyászat, chi kung (némelyik gyakorlatát csinálom rendszeresen, amikor tornázom, ill. a meridiántorna mellett ), holdkalendárium, színgyógymód, szellemi öngyógyítás...stb... szóval van pár hasonló témájú könyvem, hiszek is benne.
   És nagyon sajnálom, hogy Pécsett nincs kínai orvos. Van egy orosz, de valahogy azzal én nem igazán értettem szót, így hát csak egyszer voltam nála, az is ezer éve volt már. Ismerek akupunktőrt, jártam is nála, és gyógytornászt - szóval inkább ezek, mint a gyógyszerek ! Szidják-hordják-vitatják a homeopátiát - nekem pl. a Homeovoxtól tökéletesen rendbejön a torkom és a macskám is homeóssal gyógyult meg tavaly, és idén is. Szóval - vannak lehetőségek és érdemes élni velük. Nem csak a gyógyszer a gyógy szer.

   Törlés
  2. Én természetgyógyászatból vizsgáztam, de most más a neve sajnos. (testkozmetikus)
   Ez sajnos eléggé rossz elnevezés, mert nem kozmetika, hanem egészen másról szól.

   Érdekes , hogy én még csak jegyzetből tanultam , napi 6 órát diktált a tanárnő, mert nem létezett könyv. -:) Ám vizsgázni már orvosok előtt is kellett.

   Törlés
  3. Tényleg elég idétlen név a "testkozmetikus" ...Kétségtelen, a természetgyógyász sem egészen tökéletes (hiszen nem a természetet gyógyítod) - ám mégis ez terjedt el a köztudatban. Nem tudom, kinek, mi volt vele a baja. Ha már változtattak, akkor kereshettek volna valami mást, mondjuk természetes gyógymód/gyógyítás - vagy valami hasonló. De valószínű az egyszerűbb (de pontatlanabb) kifejezést választották - mellesleg még soha nem hallottam ezt a kifejezést.

   Törlés