2015. május 30., szombat

Keresztet rajzolni a kenyérre…..






Gyerekkorom csokorba kötött   cseresznyéje kapcsán egész véletlenül jutott eszembe a téma. Amikor írtam, épp aznap sütöttem kenyeret is és miután kihűlt, fel szoktam darabolni, egy résztét elől hagyva, másik részét lefagyasztva teszem el. A kenyér szétvágása előtt teljesen automatikusan, a kés élével keresztet rajzolok a kenyér talpára. Miért ? Nem tudom. A Nagymama is így csinálta. Tehát megszokásból....

Nem vagyok nyelvész se, régész se, vallástörténész se – nem tudom, mikor kezdődhetett a szokás, hogy megszegés előtt keresztet rajzol az ember a kenyérre (aljára).

Elkezdtem keresni a neten e kifejezés és cselekedet után, hát sok helyen megtaláltam, de többnyire egyazon szöveget vesz át, ismételget minden oldal és kivételesen, bár nem vagyok tag, bele tudtam nézni a facebukba is: https://hu-hu.facebook.com/permalink.php?story_fbid=762291993840351&id=269627676440121 
http://www.kincseslada.hu/magyarsag/e107_files/public/MOLNAR_6.DOC. ebből is azt a következtetést vontam le, hogy mint cselekedetet, sokan ismerik.
„….az egyenlő szárú kereszt forma, amely az őskortól napjainkig a teremtő szellem-erő, az Ige jele és megidézője, s a kinti világban való eligazodás legfontosabb eszköze  (Falusi népünk a keresztszemes hímzés alapöltését – a keresztet – „Igének” nevezi.  - mellesleg ezt nem tudtam...)”
„Katolikus családokban a kenyér aljára megszegés előtt a késsel ma is keresztet rajzolnak, hálából, jelezve, hogy Isten adománya. Az imában is benne foglaltatik: mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma...”
És ezzel foglalkozik az alábbi oldal is
(megjegyzem itt olvastam a legbunkóbb szöveget: „Nem rajzolok semmit a kenyérre, nem Isten adta, hanem én vettem a boltban.”)

Mindenesetre meglepődtem – mert ezek szerint, ez a nagyon régi hagyomány/szokás még napjainkban is él – legalábbis az emberek tudatában – mert gyanítom, a gyakorlatban túl sokan azért nem teszik meg már ezt a mozdulatsort.
Ám végülis nem találtam meg az igazi választ, hogy miért is, mióta is teszünk így.
Érdemes azért benézni ide is: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kereszt_%28jelk%C3%A9p%29  mert ugye NEM a katolikusok találták fel a kereszt-formát és igencsak sokféle jelentése lehet. 

(Mivel nem találtam a témához illő képet, csak egy saját-kenyér fotót tettem fel... )  




13 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos a kenyered !

    Arra emlékszem én is hogy a családunkban a "mindennapi kenyerünket add meg nékünk" miatt rajzoltak a kenyérre keresztet.
    Egyébként azt nem tudtam hogy a keresztszemes hímzést Igének is nevezik, pedig közel hatvan éve művelem .
    De most megtudtam , és köszönöm !
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy felfedeztél valami újdonságot, - ha kóborol az ember a neten, néha egész meglepő dolgokkal találkozik....

      Törlés
  2. Kínáncsiságból rákerestem a német google-ban és láttam, hogy ez a szokás foglalkoztatja az itteni embereket is. Több fórum témája, teli találgatásokkal, személyes véleményekkel.
    Többnyire a mindennapi kenyerünk megáldására gondolnak, az egyházi vallásokkal hozzák összefüggésbe, Jézus is megáldotta evés előtt a kenyeret (vallják sokan) "egyenértékű" mint az evés előtti ima, ami szintén ma is gyakori errefelé. Noha sokan teszik anélkül, hogy pontosan meg tudnák mondani miért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, látom nagyon sok műsorban, vagyis, mondhatom szinte minden esetben, amikor a film egy étkezéshez leülő családot mutat, hogy ott még divat az evés előtti-utáni ima. Ez is megérne egy külön mesét, mert ez bizony nálunk is szokás volt.
      Evés előtt: Édes Jézus légy vendégünk, áldd meg, amit adtál nékünk ! Illetve utána: Aki ételt italt adott, annak neve legyen áldott - Amen.
      Ismeretségi körömben, még vallásos családnál se tudok olyant, aki ma imát mond evés előtt-után.

      Törlés
  3. Én is vetek keresztet a kenyérre megszegés előtt. Mivel gyerekkoromban ezt láttam ez rögzült. A másik ha leesett egy darab kenyér felvettem és megpusziltam, Ha nem tettem biza rám szóltak, hogy illik ilyenkor megcsókolni , gondolok itt a "mindennapi kenyerünk." elvesztésének hiányára.... bár nem néztem utána miért alakult ki ez a szokás.
    (Református családban nőttem fel félig Budapesten -félig vidéken)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A leesett kenyérrel kapcsolatos szokást mi nem ismertük. De az azért érdekes, hogy a gyerekkorban tanult, alkalmazott bizonyos mozdulatok, apró, teljesen hétköznapi dolgok mennyire megmaradnak az emberben.

      Törlés
  4. Nem tudom, ezt megtaláltátok-e ?
    A kenyér megszegése
    (De benne az áldások is )
    Más : véleményem szerint a "téma" életkorfüggő. Pontosabban : sokan ezt láthatták szüleiktől,nagyszüleiktől,- ha ők - felnőve - továbbadták/ továbbadják, akkor még sokáig fennmarad. A "régi rendszerben" nem volt tanácsos vallásos szokásainkat az "utcára vinni." Ne részletezzem,hogy még gyerekként is zavaros volt megélni (egyszerre azt) - kisdobos is az ember és esetleg ministrál. Vannak ismerőseim, akik étkezés előtt hangosan nem imádkoznak, de keresztet vetnek.
    (Folyt.köv. - mert nem szeretném ha elveszne a szövegem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kenyérrel kapcsolatos link helyesen

      A link, amit írtál, nekem nem működött, bemásoltam ebben a formában. Rákattintva a fentebb írt szövegre, olvasható amit te ajánlottál..
      Igen, igazad van abban, hogy meglehetősen tudathasadásos világban nőttünk fel....aztán lám, mégis a régi, gyerekkori, otthoni dolgok mennyire élők, megmaradtak.

      Törlés
  5. (2) Hogy ki-mennyi kenyeret vesz ?- nem tudom. Én leggyakrabban csak egy fél kenyeret, mások szeletelt kenyeret,- olyankor fel sem merül,hogy keresztet rajzoljunk. Ha nem is a témához : (mintha régebben már beszéltünk volna róla) - van ismerősöm aki azonos módon (tökéletesen) tudja a gyermekmondókákat / énekeket, és tudja pl. a Mi Atyánk-ot (Miatyánkot) és templomi énekeket is. Elalvás előtt nekik sosem mesélnek, de elmondják a rövid imát ( rokonságot felsorolják) - ill. elmondják a "Mit csináltunk ma" - napi összefoglalót. (Csak semmi izgalom !- esti meseolvasás a fürdés előtt van, meg napközben - bőséggel.) Összefoglalva (?) : már egy gyerek is megtanítható minden jóra - és ellenkezőleg is ! Nagy türelem (is) kell hozzá ! (...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó annak a gyereknek, aki így nevelődik.....De vajon milyen arányban lehetnek az ilyenek a "másakhoz" képest ?

      Törlés
    2. Bizony jó! Az én fiam ilyen szellemben nevelkedett. Jó fiú lett belőle.

      Törlés
  6. Ez valóban nagyszülőtől szülőtől látott jó példa , amit ösztönösen folytatok tovább én is ha sütök kenyeret!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérdés, viszik-e majd tovább a gyerekek ezt a szokást.....

      Törlés