2015. május 13., szerda

Kiállítások a Zsolnay negyedben



Rég jártam kiállításon (is). Most gyorsan pótolni kezdem…már úgy értem, hogy majd elmegyek egyre-másra, mert amit elmulasztottam, ugye.... azt már csak sajnálhatom...
És bizony vannak olyanok is, ahová meggondolom, "akarok-e" annyi pénzért bemenni. Épp most ért egy óriási csalódás is, a Káptalan utcában.  http://www.pecsimuzeumok.hu/index.php?s=1&id=230  itt olvasva (kissé felületesen ugyan) egy ismertetőt -  azt hittem, hogy valami tényleg nagyon különleges fog rám várni - hát ehhez képest a kedvezményesen 500.- Ft-omért egy római kori kocsi-utánzatot meg egy eredeti Marcus Aurelius bronzfejet láthattam, pár mini-makett kíséretében - igaz nézhettem volna videón valamiféle ismertető filmet - de a három sötét szobácskában annyira elment a kedvem az egésztől, hogy otthagytam...Nagy csalódás volt számomra....

Másik két kiállításról, melyeket pár napja megnéztem, hivatalos, szakszerű ismertetők itt olvashatók:
Az első, melyen 3 fiatal festő mutatkozik be, az u.n. E78 galériában található – be kell valljam, valami kellemetlen érzéssel megyek be minden alkalommal ide – ablaktalan, sötét, félelmetes hely, WC-hez vezető úttal, valami fura „bungival” – szóval annyira idegen nekem, hogy azt el se tudom mondani. Még soha nem éreztem itt kellemesen magam. Ettől függetlenül bementem és  (természetesen teljesen egyedül) megnéztem a kiállítást. Íme néhány kép innen: 

(Bízom benne, mindenki tudja, hogy  az első képre kattintva a fotók külön albumban, nagyobb méretben láthatók....)
 
A vaku miatt világos csak !                              A bungi.....
   



 

 

  
A második, a nagy kiállítás az M21-ben volt. (Ha 100 évig élek, akkor sem fogom megérteni, hogy ezeknek a kiállító tereknek miért nem lehet valami „normális” nevet adni ? De hagyom is ezt az általam százszor lerágott csontot. Nyilván csak és kizárólag engem zavar ez az igénytelenség….)
Szóval az M21-ben Aknay Jánosnak volt a kiállítása. A művészről itt olvashattok:  
Nem volt gondom a címek megjegyzésével, mert a rengeteg kép zöme: „Emlék”, avagy „Festőangyal”.  Szokás szerint először fotózva, majd lassúbb tempóban, kétszer is  végigjártam a termeket. Nagyon nehezemre esett olyant találni, ami „tetszik” – valahogy nem érintettek meg ezek a képek, különösebb érzelmet nem váltottak ki belőlem, habár nagyon élénk, élő színekkel vannak tele a képeknek köszönhetőn a hatalmas termek.
Megmutatok azért néhányat, de már csak itt láthatjátok, a kiállítás ugyanis a mai nappal bezárt.
"Ki itt belépsz".....azért na hagyj fel minden reménnyel, mert ezt látod


Szokás szerint legelöl van az a kettő, amelyik tetszett.


Itt megjegyzem: a bal oldali érdekes, szobros festmény max. 40 cm-es, a másik "csak" festmény, van két méter is.


Végezetül mutatok a Zsolnay negyedből pár képet - ha már ott jártam:

Az M21-es előtere, végre eltakarva a bezárt büfé
 
Pécsi Művészeti Díjasok
                                                             Ilyen tavasszal kint: 





4 megjegyzés:

  1. Jutott eszembe (...) az április 27-én született unokámnak május 10-én megvettem a jegyet a tv.toronyba... 4 év felettinek már kell jegy- stb. ( folytatás talán majd máskor - kaptam egy "fontosabb" feladatot :-( )

    VálaszTörlés
  2. Senki ne vegye magára, - (ez egy régebbi cikk, csak épp' tegnap - más téma kapcsán keveredett elő...) Érthetetlen számomra miért nem látjuk meg a szépet Mivel kaptam pár régebbi Nők Lapját elolvasásra - valamelyikben épp' olvastam, hogy "ez is a génjeinkben van ?" - sok más mellett a "túlélésünket is biztosította" (?) vagy valami ilyesmi. A 16/2015-ben van - címe : Felrázó ! Energiaital a léleknek (14-17 old.) Idézet : " Az evolúció programozta úgy az agyunkat,hogy valahányszor egy negatív és egy pozitív gondolat felbukkan az elménkben, a negatív dologra figyeljünk." ( ... igaz, itt a "gondolat" említődik... nem pl. a "látvány"... de legalább egy kissé megnyugodtam ! :-) - (magamra értve...) :-)

    VálaszTörlés
  3. Én eléggé ritkán járok a ZSÖK-be is - de pl. a Művészeti Díjasok "falról" (valahol) lennének fotóim - (az evolúció miatt..) nekem is jutott eszembe,(...) hogy nem nagyon frissül... nézőpont kérdése,hogy jó pár személy Facebook oldalát elég gyakran megnézem - és valamelyest "képben vagyok," (?) miket alkotnak napjainkban. (Ezt is csak úgy... "ráadásként" írtam... ill. kedvelt mondásomat nem feledni : "A polihisztorok kora lejárt..." - igaz, az "internet kellően bezavar"... de az egy más történet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hja, bizony én is ilyen kritikus vagyok - ugyanis rákérdeztem. A válasz az volt ( o.k. "csak" a jegyszedő" adta, hogy nem érnek rá most ilyesmivel foglalkozni. Csak egy példa: Lantos Ferenc tavaly decemberben halt meg....csak 5 hónapja nem volt rá idejük, hogy adatait javítsák....

      Törlés