2015. május 3., vasárnap

Ne rohanj....


Van egy aranyos kis könyvecském, amit még tavaly kaptam a barátnémtól, itt láthatod kívülről, ill. a mai napra „rendelt” igéjét:



Eszerint cselekedtem. Annyira vacakul éreztem magam reggel fizikailag is, hogy azt mondtam, ha itthon maradok, a helyzet csak romolhat – tehát el kell menni valahová, hogy elterelődjön magamról a figyelmem. És ha valahová, és ha amúgy is megígértem valakinek, hogy szedek neki galagonyavirágot, meg kíváncsi is voltam, az elmúlt napokban mennyit változott az én Gyükésem (április 15 óta) – hát fogtam egy virággyűjtő szatyrot, meg a fényképezőt és elmentem.  
Ezeket láttam:

Babaszöcske meg kisbogár a boglárkavirágon
 
Szerelmes rózsabogarak a galagonyán,  meg kisbogár az útszéli zsázsán
 
Kiscsiga meg kisbogár a pitypangon
 
Lesben........                     Virágporos potrohhal
 
Mezei harangvirág                         Lucerna

Fekete nadálytő                             Csabaíre
Ösztörűs veronika                   Színeváltó kutyatej

 
Gyógynövények: (csodás illatú) Keresztes galaj       Lándzsás útifű

 
Buglyos zanót                               Réti lednek
 
Még mindig van víz a patakmederben...
 
Virágos kőris - annyi virággal, hogy majd leszakadnak az ágai....
Hát nem csodálatos ? Pitypang-univerzum.
 
Zsurló és galagonya teának
  
Japán keserüfű
 
És mire mindent megnéztem, lefotóztam, mire végiggondoltam a nemtudommit/semmit, a világot körülöttem és önmagamban,  addigra egészen jól is lettem. Már majdnem dél lett, jöhettem haza ebédelni, hogy aztán a délutánomat a tucatnyi fotó feldolgozásával töltsem. Tudom, hogy már láttatok hasonló képeket – hiszen többször voltam tavasszal itt fotózni, meg azt is tudom, nem valami extra dolgok ezek, de nekem jót tett, hogy láttam őket, és hátha mégis van, aki gyorsan végigpörgetve, kicsinyke örömöt talál bennük. A legutolsó képen japán keserűfű látható, amint a vasbeton csatornafedelet sem találja legyőzhetetlennek. Emiatt másoltam be a szöveget az invazív növényekről.

                                                    *********************
Az alábbi képeket/szöveget itt találtam: http://www.nemti.hu/page.php?18
Gondoltam, passzol a mai anyagomhoz, és nem árt felhívni a figyelmet többször is erre a tényre. Mellesleg én nem tudtam, hogy ha ilyesmi lenne a kertemben, akkor akár meg is büntethetnének…
(Abszolút zárójelben: és az mire lenne jó ? Az egész ország telistele van ezekkel a behurcolt növényekkel, SENKI – hivatalosan – nem irtja őket. Kinek lenne jó, ha rólam lenyúznának pár ezrest ??? – Jó, na ez csak költői kérdés volt….Tele a puttonyom a világ hülyeségeivel. )


1: Selyemkóró
(tévesen: vaddohány,
papagájvirág, stb.)
(Asclepias syriaca)
2: Kanadai- és magas aranyvessző
(Solidago canadensis, solidago gigantea)
3: Japán keserűfű (Fallopia japonica)
Kérjük, hogy házikertekben történő szaporításukkal ne segítsük további elterjedésüket!


Mindannyiunk kötelessége a fenti növények természetvédelmi és egészségvédelmi célú irtása!


Ennek elmulasztása esetén növényvédelmi bírság is kiszabható, melynek összege belterületen:

0-50 m2-ig: 15 000 Ft
50-100 m2-ig: 15 000-50 000 Ft
100-200 m2-ig: 50 000-100 000 Ft









10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól tetted, hogy kimentél a Gyükésbe, mert sok szépséget láttál/hoztál nekünk. Miért is kellenek "nagy dolgok" (mik is azok? hol is kezdődnek?), hogy bárki is azt mondhassa "ez má`valami!"
    Nekem személy szerint ez mind gyönyörűség, még ha láttam is már, mert ezek az élet részei, a közegünk. Én ezt a közeget szeretném nap mint nap, hetente, hónaponta, évente magam körül tudni. Nekem ez okoz örömöt. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ugyebár semmi rizikó, mert a kis szöcske, meg a pitypang nem haragszik meg, hogy leközöltem - engedélye nélkül - a képét :-)

      Törlés
  2. Csodás képeket hoztál, mintha kézen fogva mentünk volna sétálni..... köszönöm!
    A növények irtására legkönnyebb rendelet hozni, és büntetni...... de nekik kellene élen járni ahhoz, hogy a tömegek csatlakozzanak, mert ez így pusztába kiáltott szó sajnos.
    (ld parlagfű)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehetősen reménytelennek látom ezeknek az özönnövényeknek a kiirtási lehetőségét. Talán kissé későn is ébredtünk - ezen felül valójában senki sem veszi igazán komolyan a dolgot. Néha van olyan gondolatom is, hogy a "Természet" majd megoldja... de erről, meg a hozzá kapcsolódó egyebekről, nagyon jót és nagyon szívesen tudnék beszélgetni olyanokkal, akiket érdekelt a téma.

      Törlés
  3. Nem azt akartad írni, hogí "SENKI -hivatalosan- nem irtja őket" (írja helyett)? Nagyon jól tetted, hogy fotóztál, elhűltem, már ekkora az utifű, hogy virágzik? nagyon jók!! És a cecamica!! Odavagyok érte. Csak az a bajom, most már soha nem tudom meg, mit írtál Conchitáról. Nem mellesleg mi a bánatnak kell igezodni mások beszólásaira? A te blogodban rád vagyok kíváncsi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, máris javítottam :-)
      A macskás kép az egy külön sztori: megláttam az úton, berohant a gazosba. Vártam kicsit, ő kikukucskált én lefotóztam. Gondoltam csinálok még egy képet. Mire elkattant másodszor a gép a második képen már nem volt rajta. Szóval ez egy igazi "pillanat-felvétel".
      Hja, az én blogom - s bár már nem az "én nevemmel" fut - de nagyon is tudom, mit jelent az Emberi Jogok Biztosáig elmenni egy blogbejegyzés, illetve bizonyos kommentek miatt. Nem kívánom neked, hogy megismerd ! A beszólások sokfélék lehetnek.... Sajnos tapasztalatból mondom: én ismerem a veszélyeket....

      Törlés
  4. Köszönet, hogy megosztottad velünk a mai kirándulásod fotóit, nagyon tetszenek, ügyes vagy!
    A zsurlót, valamint a galagonyavirágot mire iszod, ill. az ismerősöd?
    Örülök, hogy jobban lettél, hiába a mászkálás a természetben, valamint a fotózás megtette hatását!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett az anyag ! A zsurlót ízületi problémámra a galagonyát szívbajokra iszom - más egyebekkel kiegészítve. Van vagy 20 féle gyógyteám, és "bótit" egyáltalán nem fogyasztok, csak azt, amit magam gyűjtöttem.
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2013/06/gyogyfuvezes.html
      Most már nem csak ennyi zsákocska van az előszobámban !

      Törlés
  5. Mifelénk, elsősorban a homokterületeken, igen csak elterjedt a selyemkóró és az aranyvessző. Az árokpartok jellegzetese növényei. Az előbbit mézelő növénynek is tartják. Néha lehet találkozni selyem mézzel, ami különleges ízű.
    Az aranyvessző sok helyen a kertekben is előfordul. Nagy tömegben látványos, és nő, értsd szó szerint, mint a gaz az árokparton.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ezt látom én is, valóban sokfelé találkozni ezekkel a növényekkel - ezért is írtam, hogy elkéstek már itt a rendelettel.

      Törlés