2015. május 26., kedd

Séta a Zsolnay negyed környékén


Nagyon elegem volt az itthoni házi munkákból, gondoltam vasárnap, elmegyek kicsit fotózgatni. Eszembe jutott a napokban, hogy esetleg régi kapu-kilincseket kellene megörökítenem. (Vannak ilyen bolond ötleteim) A ’hová menjek ?’ kérdésére elég kézenfekvőnek látszott, hogy a közvetlen környezetemet keressem fel, a Zsolnay negyed környékét – ami nem azonos a Zsolnay Kulturális Negyeddel. Mindjárt látni fogjátok, miért.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Zsolnay_Kultur%C3%A1lis_Negyed  itt a kulturális negyedről olvashattok, és láthattok képeket, a szövegem után következő fotókon pedig az ettől 10-50-100 m-re lévő Zsolnay (nyomor)negyed képei láthatók, mai, 2015.májusi állapotuk szerint.
Nem először gondolkodtam el a magyar/pécsi mentalitáson. Jössz befelé a hatoson, egyik oldalon a  viszonylag rendbe-szedett Balokány liget, a tavával, parkjával, majd a hipermodern Liszt Ferenc hangversenyterem, a kedvenc  kaptár-könyvtáram, az egyetemi kollégium modern épületei, a másik oldalon a mélyszegénységnél egy fokkal lejjebb lévő romok....(Csak zárójelben jegyzem meg, a fotókon látható házak jó részében még laknak !!!)
Van valamink, amit hirdetünk, mutogatunk, reklámozunk – de ahhoz nincs  már lehetőségünk, tehetségünk, talán eszünk se, hogy a közvetlen környezetét is egy kicsikét rendbe kellene tenni. (Könyörgöm, legalább kívülről, a kulisszákat !) Idejön a világ másik feléből a turista  és az nagyon jó, hogy lefotózza a szépségeket, de ha véletlenül egy utcával lejjebb téved, hát akkor azt látja, amit én most mutatni fogok.

Persze lehet, hogy megint bennem van a hiba, hogy én gondolkodom rosszul. Épp ezért kíváncsi lennék a véleményetekre, tényleg én vagyok „elvarázsolva” – vagy valami nem egészen stimmel itt (se).  Talán egyszerűen csak meg kellene rántanom a vállamat: "Ez van, ezt kell szeretni" - és továbbmenni. És nem gondolkodni  a miérteken. Felesleges és reménytelen.


















Mutatok még pár régi kilincset, hiszen eredendően ezeket keresni indultam ma útnak.  Sajnos  különleges nem volt köztük. Menet-közben azért elgondolkodtam: más számára is élvezet-e az ilyesmik nézegetése ? Nem tudom, ki hogy van vele, de ezek a régi kapuk valamiért "megszólítanak" engem. Mintha mondani akarnának valamit és néha tényleg mesélnek is. A fejemben/ből  "előjönnek" történetek, melyek akár igazak is lehettek volna.... Vagy ki tudja, tán tényleg megtörténtek....abban a titokzatos parallel világban.









Aki pedig idáig legörgetett, jutalomverset kap a türelméért (ez a legkedvesebb versem jutott eszembe, a kilincsekről):

Este, este...
Árnyak inganak
És bezárjuk ajtainkat
Figyelünk a kósza neszre.
Egy vonatfütty messze-messze.
És a csend jő.
Alszik a homályos éjbe
Künn a csengő.
A divány elbújik félve
Szundit a karosszék.
Álmos a poros kép.
Alszanak a csengetyűk.
Alszanak már mindenütt.
A játékok, a karikahajtók
A szegény tűkör is hallgatag lóg.
Ó a néma csengetyűk.
Az óránk is félve üt.
Alszik a cicánk s a vén szelindek.
Fel ne keltsük - piszt - e sok-sok alvót.
Alszanak a régi réz-kilincsek
S alszanak a fáradt, barna ajtók.
(Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszai)

És ha a mai bejegyzésem már ennyire hosszúra sikeredett, akkor ide teszek még két képet, szintén a mai sétán készült. Legyen valami szép befejezése a dolognak: 

Cserszömörce teljes virágban
 
Egy különös, még sosem látott tuja

7 megjegyzés:

  1. Szomorúsággal tölt el, látni ezt a sok lepusztult házat. Ahol az irodaházunk van, nálunk is vannak hasonló házak, aztán megvárják, hogy összedőljenek, és a végén stílustalan modern társasházat építenek ,majd a helyükre. Jó, hogy a fényképeken megőrzöd az utókornak, majd biztos lesznek évtizedek múlva helytörténészek, akik nagy hasznát veszik ezeknek az írásoknak és képeknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak azzal nem tudok megbékélni, hogy amikor terveznek, majd megépítenek valami csoda-modern-szépséges új valamit, miért nem próbálják legalább egy kicsikét a környezetét is rendbe-hozni ? Már már azt gondolom, ledózerolni és fűvel bevetni is jobb lenne, mint így hagyni.....

      Törlés
  2. Én is szomorkodom ekkora különbségeken. Eljátszottam gondolatban... milyen szépek lennének az épületek, ha renoválnák! Nem ledózerolni, hanem renbe kéne tenni.
    Vannak akik ablakokat gyűjtenek, vannak akik fákat, Te kilincseket és napórákat. Lehet hülyeség, de én szeretem, nekem tetszik!
    És, minden jó, ha a vége jó (majdnem), mert szép képeket tettél a végére! Az utolsó valamilyen ezüstös tuja lehet. Mennyi virág van rajta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, vannak kifejezetten érdekes, szép házak is a lepusztultak között, még a régi "Zsolnay-s" időkben épültek, igényesek, kicsit cifrák. De hát én semmi esélyt nem látok arra, hogy ezek eredeti formájukat valaha is visszakaphatnák. Jó esetben dózer és valami modern rondaság kerül majd a helyükre.
      Keresgéltem a neten, azt hiszem kék hamisciprus az, amit lefotóztam. De ha nem is ez a neve, gyönyörű !

      Törlés
  3. Elveszett a hozzászólásom ? ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sehol se találom, de ami érdekes, egyszer már válaszoltam, és az is eltűnt....Nem tudom, mi lehet a baj oka....

      Törlés