2015. június 12., péntek

Kést ajándékba ?


Ha már a közelmúltban szóba hoztam néhány régi szokást, akkor  megemlítem ezt is, kíváncsi lennék, törődik-e ezzel még ma valaki ?
Szóval a kérdés úgy szól, ha kést, vagy ollót adsz ajándékba – kérsz-e cserébe jelképesen pénzt ?
Pár éve történt, hogy vettem ajándékba egy most olyan divatos kerámiakést valakinek, mert tudtam, hogy ácsingózik utána. Amikor átadtam, azt mondtam, hogy ez ugyan ajándék, de nincs ingyen, egy ötforintos az ára. (Tekintve, hogy jelenleg Magyarországon ez a legkisebb értékű pénz….)
Az illető – mivel fiatal volt - elcsodálkozott, hogy minek kellene ezért most neki 5 Ft-ot adni. És akkor megpróbáltam megmagyarázni – ami valójában feltehetőleg csak valamiféle babonaság, vagy nem is tudom minek nevezzem. Szóval az efféle veszélyes tárgyakat azért nem adjuk ajándékba, mert ha azzal bármiféle rossz történik, akkor ne lehessen ezt mondani, hogy tőlem kapta az illető, hogy valójában én vagyok a baj okozója. Nem. Azt ő „vette” saját magának. Mintegy ő a felelős a baj bekövetkezéséért, s nem én.
Most próbáltam a neten keresgélni ezen ősrégi szokás/babona után is, hát elég homályos leírásokat találtam csak – pedig biztos, jó régi dolog ez is, én legalábbis nem tegnap hallottam róla. Gyerekkorom óta tudom és alkalmaztam is már nem egyszer. A szúró eszközök haragot és harcot jelképeznek, ezért nem illik kést, ollót és hasonló vágó tárgyakat ajándékba adni.

És hogy nem én találtam ezt ki, itt egy érdekes mondat a  http://www.rostae-books.com/kes.html oldalról:
„Az azerbajdzsániak nem fogadnak el baráttól kést ajándékba, csak akkor, ha pár fémpénzt, jelképes összeget fizetnek a késért, egyébként a barátságuk hamarosan tönkremegy.”
Vagyis nem csak a magyarok hisznek ebben a babonában, máshol is  ismerik.
De szeretném tudni, mi lehetett eredendően az oka, hogy ez így, ilyen formában elterjedt és máig érvényben-maradt !? 

36 megjegyzés:

 1. Nem ismertem ezt a babonát, sosem hallottam.
  Ollóval kapcsolatos megtudtam egy másik babonát (ezt is csak itt Németo-ban hallottam először), hogy ollót nem szabad az asztalon fekve hagyni. Rosszat jelent a családra nézve. Fiókba, tartóba bárhova, csak az asztalon feledni nem szabad... :-)
  Más. Egy volt barátnőm (erdélyből települt át) amikor először látogatott el hozzánk (még a Szülői házban éltem) és mi mindenféle virággal foglalkoztunk, úgymond gyűjtjük őket, akkor épp sok kaktuszfélénk volt. Neki nagyon megtetszettek és Anyukám ajándékozott neki 3 félét, aminek akkor ott igen örült. Később, hónapok múlva visszahallottam, hogy mi rosszat akartunk neki, ezért ajándékoztunk kaktuszt... talán ott ez egy babona, de én anno ekkora butaságon elszomorkodtam, már nem vagyunk barátnők. Babona ide vagy oda, ha a jószándékot valaki nem veszi észre csak a babonát, akkor azzal nem tudok azonosulni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Milyen érdekes, én sem a késes dologról, se a kaktuszosról nem tudtam....
   És úgy vagyok ezekkel, hogy bennem vannak valahol ezek a "babonák" - de azt hiszem, nem veszem már olyan komolyan, mint az őseim. Pl. fekete macska átfut előtted, szerencsétlenséget jelent, avagy az egyik, amit sokszor mondtak nekem kislány koromban: ha egy lány fütyül, sír a Szűz Mária - ehhez tudni kell, hogy a rigó hozzám képest kismiska, tudok és szeretek fütyülni. Főleg fent a fán :-)

   Törlés
 2. Ezt a szokást én is betartom a mai napig! A lányaimnak is átadtam és már ők is tudják és alkalmazzák:) Kés olló szúró eszköz elvágja a barátságot ezért kell érte valamennyi pénzt adni általában én is öt forintot szoktam adni vagy kérni ! Akár babona akár nem ezt megszoktam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban, az otthonról hozott szokások sokéig bennünk élnek. De kérdés, hogy menyit őriznek meg ebből a mai fiatalok ? És nem azt írtam, hogy mennyit hisznek el - mert valószínű semennyit se.De mondják-e majd a gyerekeiknek ?

   Törlés
 3. Én is úgy tudom, hogy elvágja a barátságot. Moldovában éltünk sokáig és ott is ez a babona van érvényben. De nem pénzt "kell" érte adni, hanem a hegyével óvatosan, nagyon picit meg kell bökni az ajándékozót. Horvátországban kapott a férjem ajándékba egy bicskát és ott is megbökték. :) Hogy miért? Fogalmam sincs....Berni

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Berni ! Üdv a fedélzeten !
   Most te mondtál újdonságot nekem, ezt a"bökölődős" variációt nem ismertem....Talán azért tették, hogy inkább ma egy picike karcolás, mint holnap egy nagyobb sebesülés....(akár valós, akár lelki)

   Törlés
  2. Szia! Köszönöm, régi zúgolvasód vagyok :) Lehet, hogy azért bökdösnek, mindenesetre nekem is nagyon furcsa volt :) Egyik ottani barátnőm panaszkodott, hogy a férje nadrágjával mindig kimos egy csomó papírpénzt (ami ott sajna nagyon gyatra minőségű). Számomra egyértelmű, hogy minden zsebet kiürítek, átnézek mosás előtt. Mire közölte, hogy férj zsebébe nyúlni balszerencsét jelent. Amilyen hüle vagyok azóta én sem nyúlok a férjem zsebébe.... :) Berni

   Törlés
  3. Miket nem mondasz ! :-) Életemben ilyent nem hallottam.
   1. Tény, hogy az ember nem kotorászik a férje zsebében "csak úgy" ok nélkül. A zseb szerintem is "magánterület".
   2.No de ha mosásba megy....hát akkor tiszta hülyeség ha valaki ezt az elővigyázatosságot nem teszi meg, mert esetleg egy szétmosott papírzsepi tönkreteheti a munkája eredményét.
   Szóval - bár ezt a mondást/szokást se hallottam - de kifejezetten butaságnak tartom.
   Szerintem szólj a férjednek, hogy ki akarod mosni a ruháját/nadrágját - és ezek után a legnagyobb lelki nyugalommal mielőtt a gépbe teszed, nyúlj bele a zsebeibe. :-)

   Törlés
 4. En is hallottam,hogy az ajandekba adott kes elvagja a baratsagot,de mi akkor epp forditva csinaltuk,mert nem kertunk erte penzt,hanem mi ragasztottunk a csomagolasara egy kis fempenzecsket a jo kapcsolat megorzese erdekeben :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lám, milyen furcsa dolgok derülnek ki.... Ezt a variációt még sosem hallottam, de van benne logika !

   Törlés
 5. Én is őrzöm ezt a szokást, ami kést és ollót illeti. Kavics, a kaktusz ajándékozás nem szerencsés - babonailag:) -, mert elromlik a kapcsolat. Ezt is őrzöm. Továbbá, ha gombostűt adsz másnak - esetleg csomagolásban van, vagy hasonló - akkor egy picit meg kell szúrni az illetőt az egyikkel, vagy visszakérni az összeset! Anyukám pl. mindig visszaadta, szépen beszúrta egy papírba és megkaptam. :) Akkor mosolyogtam ezen, most is, de mégis betartom!:))) Érdekes dolgok ezek... Hülyeségnek is mondhatjuk, de úgy nem elegáns!:)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tiff, meg is romlott. :-( De, hogy valaki ezért megorroljon, szerintem butaság.

   Törlés
  2. Bingó !! A gombostű nem jutott eszembe, pedig bizony erről is tudtam ! Épp pár napja kaptam vissza egy ruhadarabot, amibe betűztem a cippzárt, s a "varrónőm" - egy kis zacsiban visszaadta az összes gombostűt.
   Na majd a varrónőkről legközelebb....
   Kavics: persze butaság, de látod - bejött. A hit nagyhatalom.....

   Törlés
  3. A hit nagy, kérdés miben hiszünk a barátságban, jószándékban avagy a mendemonda babonában.

   Törlés
  4. Kavics: van, hogy mindháromban....vagyis néha ebben- néha abban...hiába írunk 2015-öt....

   Törlés
 6. Na, jókor szólsz... ( jó pár kést "ajándékoztunk" az idén - aztán - bár tudtam ezt én is,- teljesen elfelejtettem. Igaz, de sok minden mást is... (Igaz,- talán nem is ajándékozás volt, csak megkértek bennünket, vegyünk má' pár darab kést nekik... mert megtetszett a miénk... Jó a téma ! - utólag elkérjük az árát... (babonára hivatkozva )
  Majd nem feledni : aki nem tudná... milyen pengehosszúságú kés lehet nálad... ha pl. az utcán sétálsz ! (!) (repülővel történő utazásról meg szót sem !...kés,olló és egyebek..borotva... .)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Miket meg nem tudok.... Életemben nem hallottam, hogy van szabály arra, mekkora kést vihetek magammal az utcára....Most utána-olvastam és tényleg EZ IS szabályozva van....Hihetetlen....Ha más se tudná, íme:
   "Hivatalosan 8cm hosszú kés lehet nálad amint már említették nem lehet támadó kés!Nem kapsz büntetést ha támadó vagy nagyobb kés van nálad csak elkobozzák! A szolgálatos rendőr úgy tudja meg, van- e nálad kés hogy rá kell kérdeznie igazoltatás közben hogy van-e nálad szúró vagy lőfegyver, ha igennel válaszolsz természetesen elő kell venned és bemutatni rá az engedélyt (gázpisztoly). Visszont ha nem-mel felesz és megmotoz, akkor csak tőle füg mit tesz veled, ugyanis ez már a hatóság megtévesztése cím alá tartozik!"

   Törlés
 7. Kifelejtettem, ha már említetted.... az "azeri baltás gyilkost" sem feledni ! (hazai történet - volt )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugyan nem a témához tartozik, de itt lehet olvasni róla:
   Azeri baltás gyilkos

   Törlés
 8. Egyszer olvastam valahol, hogy tűt pl. azért nem szabad se ajándékozni se elfogadni, mert gyilkos eszköz lehet. A középkorban szívesen alkalmazott módszer volt, hogy méregbe mártott arany varrótűt ajándékoztak, feltételezve a megajándékozott varrás közben előbb-utóbb megszúrja magát.
  A tűvel kapcsolatos hiedelmekről ezt találtam: http://www.rostae-books.com/tu.html
  Érdekes a kaktuszról nem tudtam, hogy nem szabad ajándékba adni illetve elfogadni. Nekem van ajándékba kapott kaktuszom, de ma is barátok vagyunk az ajándékozóval. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes belenézni, katt ide
   Kalandozás a misztika, a folklór és a rejtett jelenségek világában.
   Nagyon jó kis olvasnivalót ajánlottál, nem ismertem - tényleg érdemes lesz ide benézni kicsit !

   Törlés
 9. Babona , nem babona mifelénk is szokás volt az ilyesmi, nem csodálkozom el azon hogy kértél 5 Ft-t.
  Viszont kíváncsian várom a varrónőkről szóló történetet. Nem véletlenül !
  Az első és egyik szakmám , a mai napig művelt és szeretett tevékenységem .
  Helyesebben Női szabó !
  No egy ilyen műhelyben voltak nevetséges dolgok .
  Ollót leejteni soha nem szabad, nagyon rosszat jelent .
  Ollót mindig összecsukva tegyünk le, jó munkát eredményez.
  A megrendelő után dobjunk gombostűt, nem jön vissza elégedetlenül .
  Bármilyen tűt másnak adni csak egy kis megszúrás ellenében lehet .
  És nem sorolnám fel a közönségesen kifejezhető lehetetlenségeket.

  VálaszTörlés
 10. Bocsánat mmama vagyok itt fent:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Picit csalódni fogsz mmama, ha a varrónős mesébe ilyesmit vársz, mint a mai téma. (kicsit babonás dolgok) Nekem erről gyerekkori varrónős sztori jutott eszembe, majd arról írok valamelyik nap, ami - legalábbis nekem - kedves emléket idéz - már csak így rágondolva is.....

   Törlés
 11. Fentebb (csak nem engedi a rendszer) 8 cm-es kés, nem 8 m-es. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Javítva :-) A vicc az, hogy ahonnan átmásoltam, ott is 8 m szerepel (gyakorikérdések) - aztán nem tűnt fel senkinek....

   Törlés
  2. Gyanítottam, hogy ott írták el.

   Törlés
 12. Meglepett, hogy a nagy meleg ellenére, ekkora az "aktivitás." :-) Néztem az időpontokat... nálunk 20:45 - 21:45 óra között áramszünet volt péntek este. (Hírt még nem találtam róla...remélem nem Pakson volt valamilyen üzemzavar...) Jó könyvet olvastam volna... ( alig 10 oldal a végéig...) - persze, elemlámpában épp' kimerülő elem... gyertya mellett csak-csak nem akartam olvasni. (Rákkeltő füst... meg egyebek) Kellemes hétvégét mindenkinek ! <<< ( Igaz, nem is tudom... pl. áramszünet esetén is működik a laptop ? ) Laikus...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A laptophoz nem értek :-) de azon, hogy egy ilyen banális téma ekkora visszhangot kap - azon bizony magam is elcsodálkoztam... De (nem tagadom), örülök is, mert ez azért azt jelenti, hogy vannak olvasóim, akik nézegetik a blogot. Igaz, nem mindig kommentelnek - de ha van mondanivalójuk, akkor igen. Szóval öröm volt ez a késes téma nekem.....
   Nálunk nem volt áramszünet - nyilván valami helyi gond volt, de ha egy óra alatt megoldódott, akkor jó - mert mostanában az E.on-t elérni pl. áramszünet esetén szinte lehetetlen. Nemrég egy utcai sötétség miatt majd egy órát próbáltam telefonálni, de végül feladtam...Igaz, aztán meg írtam egy levelet, de azt bizonyára nem teszik a kirakatba. Habár értelme, az azon kívül, hogy "kieresztetem a gőzt" nem volt.....

   Törlés
 13. 2 évvel ezelőtt svájci bicskát adtam ajándékba az akkori szerelmemnek,karácsonyra,őszinte és önzetlen volt a szerelmünk.Az ajándék kibontása után nem akarta elfogadni vagy kérte hadd fizesse ki,ő erre vágyott,örül hogy figyelmes voltam,de rosszat jelent ez az ajándék.Nem vettem vissza és nem engedtem hogy fizessen érte,mondván nem hiszek a babonában és hogy a kapcsolatunkat egy bicska nem vághatja szét.Rá három hónapra a szerelmünk megszakadt,próbáltuk helyre hozni,de nem megy.Már végkép lemondtam róla:(((

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudom, hogy sokan kinevetik, lenézik a babonaságot, a fura hiedelmeket... De talán mégis van benne valamiféle ősi igazság - csak már nem tudjuk kideríteni, hogyan, miképp, miért is keletkezett...Sőt én még azt sem zárom ki teljesen, hogy mi magunk vagyunk azok, akik bizonyos történéseket "generálunk"...akarat - és tudat nélkül. Ki lát a fejünkben lévő bonyolult kis masszába ?
   De azért ha egy kapcsolat szétszakad, annak feltehetőleg nem csak a kifizetetlen bicska-ajándék volt az oka....

   Törlés
 14. Az előző hozzászóló vagyok.Sokat töprengtem azután,lehet nem a bicskaajándék az oka,de attól a pillanatok a problémák zúdultak reánk,amit előtte évekig nem gondoltuk volna,hogy ilyen megtörténhet....VELÜNK.Lehet zúdult volna a bicska nélkül is,de mi a magyarázat arra,hogy minden egyidőben történt? Így kellett történjen

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most mondjam neked azt, hogy "ismerek" olyanokat,ahol nem volt semmiféle bicska-ajándék, azt mégis "szétmentek" ??
   Én inkább hiszek abban, hogy a sorsunk nagyjából előre meg van írva, amikor leérkezünk a Földre. Bicskával, vagy bicska nélkül is meg fognak velünk történni azok a dolgok.....legfeljebb, ha szerencsénk és elég erőnk van, megpróbálhatunk a dolgokon kicsit változtatni - ami néha sikerül, néha meg nem.

   Törlés
 15. Babona. Az alapja, hogy ne vágja el a köteléket az ajándékozott és az ajándékozó között. Most mondta a feleségem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gondolom, elolvastad a sok hozzászóló véleményét... Mindenki abban hisz, amiben akar és a hit bizony nem lebecsülendő dolog.

   Törlés