2015. június 10., szerda

Még meddig ?



Függetlenül attól, hogy
- meg se tudom mondani, mikor ettem marhahúst utoljára, és
- egyébként is viszonylag alacsony szinten  áll nálam a húsfogyasztás,  továbbá, hogy
- voltak elképzeléseim a nagyüzemi állattartásról és hogy
- sosem felejtem látogatásomat a régi pécsi ill. kaposvári húskombinátban,
az alábbi cikkben látottaktól összeszorult a gyomrom és a szívem:
És mostanában nem először teszem fel a kérdés:
Meddig, édes jó Istenem meddig hagyod ezt még ?
Mert bizony megmérettünk és könnyűnek találtattunk.

Kép a fenti cikkből

6 megjegyzés:

  1. Én szeretem,a húst, de minden vásárláskor azt látom a lelki szemeimmel,hogy mennyire nem természetes körülmények között vannak az állatok,hanem be vannak szorítva a ketreceikbe,amitől a fogság-rossz hormonok megfertőzik a húst és az nekünk nem jó.:(
    Szívem szerint tartanék néhány tyúkot.....

    A blogok- bejegyzésem alatt ugyanez a kérdés dörömböl ,más témában....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szomorú helyzet az, hogy túl nagy választási lehetőség nincs. Nem tarthat saját baromfit/disznót mindenki, ez tény. De talán túl sok húst eszünk...ha visszagondolok gyerekkoromra - hát ahhoz képest midenképp.

      Törlés
  2. Ha nem is szokásom Istenhez fohászkodni, - de eszembe jut más témák kapcsán - meddig kell ezt elviselni / tűrni... stb. Orbán adta át Mészáros sertéstelepét (benne képgaléria - a végén ) Érdekes, hogy pl. a média / fotósok lábára nem jutott "védőpapucs ?" (stb.)
    Ki-ki gondolja hozzá, hogy nem csak sz.marhatelepek vannak - ( és ott volt/van a bp.-i megszűnt "vegyitelep" "mentesítése... vagy nekünk közelebb, a garéi-történet. ( pár napos hír ) - a lerakott "hegy magaságú" pécs-vasasi hulladék (törmelék) - vagy az azbesztes (magyar) történet.
    Ki-ki mondhatja, hogy méret tekintetében "nem világméretű"... de csak-csak közelebb van hozzánk.
    Így aztán -emiatt nem fogjuk csökkenteni pl. a marhahús fogyasztásunkat ! Szerencsére csak-csak "odakerül az asztalra !" ( húsleves... majd a főtt hús, zsemlyegombóccal +mártás... ) stb. És bizony a tatárbifsztek is több lenne, ha nem otthon kellene darálnom... ( Más : van az az "anyag" is, hogy egy-egy élelmiszerünk előállítása hány liter vizet igényel... (beleértve pl. a húst is - stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy a felvetett téma csak kicsinyke része a bajoknak - de ma épp ez került terítékre - épp az olvasott cikk kapcsán, Tudok én neked találni minden napra akár két olyan bajt is, ami miatt az embernek aggódni kell, vagy tán szégyellnie magát - vagy nem is tudom. Én folyton azon töröm a fejem, hogy olyan sok mindenben tökéletesedett az ember - ősember korához viszonyítva - ám ugyanakkor mégsem igazán jó iránybe fejlődik - szerintem.

      Törlés
  3. Hm (vletlene nincsemek) tegnap este az egyik bajor adó is evvel a témával foglalkozott. Egész pontosan amerikai vonatkozásban. Ez az Oskar-díjra is jelölt dokumentumfilm igen sokkoló volt. Mi sem eszünk sok húst, de most ismét elgondolkodik az ember lánya...
    Az amerikai húspiac 80 %-a 4 monopol cég kezében van. Csak a profit számít, akár emberhalál (állatok szenvedése, halála így is úgy is) árán is, nincs aki megállítsa őket. Évek óta folynak a pereskedések, de nincs joga(?!) senkinek bezáratni a mérgezett húst forgalmazó cégeket.
    http://www.br.de/fernsehen/bayerisches-fernsehen/programmkalender/ausstrahlung-345274.html

    VálaszTörlés
  4. A youtube-on is fent van itt németül, de megvan angolul is. Megnézem.....

    VálaszTörlés