2015. június 16., kedd

Meggylekvár



Sokszor elgondolkodom, hogy  van-e értelme a befőzésnek ? Aki csinálta/ja, az tudja, hogy nem kis munka. Megvenni és hazavinni a gyümölcsöt, (vagy leszedni) megpucolni/kimagozni/ledarálni – szóval előkészíteni. Aztán főzni a gázon, ami nincs ingyen. Majd hozzáadni a cseppet sem olcsó cukrot. Természetesen kellenek hozzá üvegek, melyeket alaposan el kell mosni a 700 Ft-os vízzel. Kell hozzá celofán, a tetejére Na-benozát. Majd utána – a képen is látható csatateret tisztába kell tenni….
Aztán dajkálni az üvegeket jó melegben, legalább 24 órát, megcímkézni….és csak ekkor mehet a helyére…
Amikor kinyitsz egy ilyen kis üveget – mindez a fáradozás nem látszik….
Kétségtelen, egy nagy előnye van: tudod mi van az üvegben…
Mindig adok belőle a gyerekeknek. Remélem, mire megöregszenek, ők is eljutnak oda, hogy vállalják a fáradságot, a „macerát” azért, hogy tudják mit esznek.

A tegnap délutáni „csatatér”. Az kész üvegek még a dunyha alatt alszanak…


Most kell elkészíteni a  világ legcsodálatosabb meggylikőrjét is.
Hozzávalók:
3 kg.meggy (magozatlan)
2 kg.cukor
1 lit.alkohol
Egy nagy üvegbe tölteni mindezeket, lekötni és karácsonyig valahová jól eldugni, nehogy eszedbe jusson időnként kóstolgatni. Nem kell kevergetni. 
(Kóstolni azért nem kell, mert ez esetben sajnos  decemberre elfogy !!!) Az ünnepre így csodás meggylikőröd lesz és fantasztikus szeszes-meggyed, amivel vigyázni kell, mert ha sokat eszel belőle, lerészegít.

 

11 megjegyzés:

  1. Nálam már kb. 1 hete az ablakban áll a zöld diós mellett a meggyes üveg. Karácsonyi ajándék lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanúgy csinálod, mint a meggyest ? Zöld dió, cukor, szesz ? vagy van valami spéci recepted ? Még nem próbáltam, nálam ez a meggylikőr a csúcs, de tán egyszer kellene tennem egy diós kísérletet is....

      Törlés
  2. Az alap ugyanaz, gyümölcs, szesz, cukor. A receptet a neten találtam.
    Kell hozzá:
    kb. 20 zöld dió (karikára vágva), vigyázz, mert utána napokig barna lesz a kezed, a körmöd pedig rémes színű :-),
    1 liter vodka,
    cukor vagy méz, én mézet használok, beleteszik valamennyit, majd 1-2 nap után megkóstolom, ha kell, akkor még teszek hozzá, ismétlés addig, amíg jónak nem találom,
    5-6 darab köménymag,
    1 rúd fahéj,
    5 darab boróka bogyó,
    7-8 darab szegfűszeg,
    1 karikákra szeletelt citrom,
    1 narancs héja, vigyázz, hogy a fehér része ne maradjon rajta,
    1 vanília rúd, most Bourbon vaníliás cukrot tettem bele, 3 zacskóval, ha szerzek vaníliát, akkor beleteszem,
    1 kávéskanálnyi őrölt szerecsendió,
    1 diónyi gyömbér csíkokra vágva,
    5 darab csillagánizs.
    A diót és a fűszereket egy üvegbe rakni, leönteni szesszel, lezárni és az ablakba tenni a napra. Állni hagyni mondjuk augusztus végéig. Időnként rázogatni. Majd sötét, hűvös helyre rakni. Október végén, november elején leszűrni. Karácsonykor elővenni. Egy része ajándék, egy része saját fogyasztás. :-)
    Remélem idén is sikerülni fog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ojjé - ez nekem túl bonyolult. Először kellene valahol egy kis zöld diót felkutatnom, aztán egy fél adaggal, de kicsit egyszerűbb formával lehet, hogy mégis megpróbálkozom már idén....Köszi a receptet.

      Törlés
  3. De jol hangzik ez a dios Likör is. Ket Eve ittam eloszor, AZ ize most is a szamban, nagyon finom Volt. Kene szerznem zold diot....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahol "falun" gondolom lehetne kérincsélni egy kilónyit - mert piacon ne keresd. Legalábbis itthon én még soha nem láttam, hogy valaki zöld diót árult volna. Pedig azért nem kizárt, hogy lenne rá vevő.

      Törlés
  4. Olvastam régebben, az "élet értelmét" ne nagyon keressük, ill. eléggé bonyolult,- lehet hogy a lekvárfőzésnek se az "értelmét" keressük.
    Más : (bár jó párszor beírtam már) - esetleg ezt se feledjük ! - még akkor sem, ha nem harangot készítünk, hanem pl. lekvárt ! > Lekvárfőzéshez is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó, hogy beírtad, annyira szeretem Ancsel Évának ezt a történetét !!

      Törlés
  5. Na, igen. ( Kár,hogy nem mindig jut eszébe az embernek...pl. az ilyesmi sem.)

    VálaszTörlés
  6. Kár, hogy messze lakunk, mert nálam van egy diófa, amelyik vastag és kemény a dió héja. Zöld diónak ideális lenne, legalább felhasználnánk, mert még a pele sem eszi meg, inkább a papírhájú diónkat szereti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól gondolom, a tanyádon van a fa ? Hát itt a recept, nosza, csak "le kell ugrani" - csinálhatnál belőle te is diólikőrt ... :-)

      Törlés