2015. június 6., szombat

Minden napra nem juthat öröm (kiegészítve!)





Azt mondta ma egy 3 éves:
„Nem szeretlek, mert öreg vagy.”

Kép: http://www.hotdog.hu/idezetek-versek-smsek

Tegnap, egy barátomtól - aki olvasta ezt a bejegyzést - (tán vigaszként) kaptam az alábbi szöveget, bizonyítva, hogy más gyerekek is mondanak ilyesmiket. Így hangzott a megállapítása egy 5 évesnek a 62 évesről:

- Néni te nagyon öreg vagy?
- Én? Miért lennék nagyon öreg?
- Mert olyan vagy, mint egy korhadt fa...

És már tudok is mosolyogni....

10 megjegyzés:

  1. Gondolom kisleány lehetett ?
    Az én fiú unokám (4 éves) - idén tavasszal lett óvodás és ismerjem el, igen sok jó dolgot is megtanult (de legalább annyi rosszat is ) - engem elintézett 2 szóval ! - hogy szerinte mi vagyok ! Kénytelen voltam "faarccal" tudomásul venni, ( nem nevetni ) majd pár szóval csak annyit mondani,hogy "így nem beszélünk ! " -majd aztán a szülei tették helyre.
    Ki ne feledjem : bizonyára ( nők esetében) is ki lehet (szokták) fejezni, 2 szóval - ... esetleg arra (is) felkészülni ! - hölgyeim ! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem dicsekedtél vele - és hogy őszinte legyek, engem nem vigasztal. Habár ma reggelre már jobban helyére tettem a dolgot. Néha kénytelen az ember bizonyos eseményeken "átlépni" - mert különben a (tán) saját maga ásta gödörbe zuhan bele....

      Törlés
  2. nem mindig azt jelenti egy óvodás mondata, amit a lelke mélyén mondani akar, ki ne feledjük ezt sem!! Aki csak kicsit is lehajol hozzájuk, és értő figyelemmel hallgatja őket, rájöhet: sokszor a legdurvább szavak fejezik ki a féltést, hogy elmegy (mert az öregek elmennek, a szeretett papijára is ezt mondták, "azért ment el, mert már öreg volt"))) meg a kötődésigényt, a figyelemfelkeltő próbálkozást. Érzelmei vannak, kijelentése nem vélemény, hanem sokszor KÉRDÉS.
    Ezért véleményem szerint nem elég ráförmedni, hogy helytelen szavakat használt (persze, ezt is, de ott nincs pont, csak a mondat eleje), ne elsősorban a kritikus hangot hallja, hanem azt is, hogy megértik, MIÉRT mondta. Nem nevetni kell, és nem büntetni, hanem megérteni, és biztosítani affelől, hogy megértjük a mögöttes tartalmat, "üzenni" neki, hogy és akarunk, vagy nem karunk segíteni a valódi problémáján

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tán szerencsére itt a szituáció olyan volt, hogy nem is volt lehetőség válaszra, mert a döbbenetemet követő pillanatban a gyerek már nem is volt ott...De hát mit is mondhattam volna neki ? Csak azt, hogy igazad, van, tényleg öreg vagyok, viszont ÉN, én ettől és mindentől függetlenül szeretlek téged - habár te meg picurka vagy.....Bár csoda tudja, jó válasz lett volna-e ez ? Legutóbb, amikor "aranyos picurka babám"-nak szólítottam azt is kikérte, hogy ő nem baba, hanem.... és mondta a nevét. És ebben is igaza volt. Tehát ne becézzem, ne szidjam, ne okítsam....legegyszerűbb, legjobb tehát, ha nem is találkozom vele. Aztán csak fájjon nekem a hiánya.

      Törlés
  3. nagyon bánt
    nem akarok én itt észt osztani, és megmondani a tutit, mert minden szitu más és más, csak az tudja a "jó" választ, aki vele él...nincs is JÓ válasz...
    bánt, ha megbántottalak

    de engem meg mindig bánt, ha a óvodások meg nem értését tapasztalom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan, ne mondj csacsiságokat ! Itt, a blogban felnőtt emberek beszélgetnek egymással, és - szerintem - normálisan és kedvesen mondják el a véleményüket, miképp te is tetted. Olvasd csak el, ma mit írtam a szöveg végére. :-) Már nem is bánt annyira a dolog, mint 2 napja !!!
      És kalkuláld bele, hogy rajtam kívül akkor még három "dédi-korú" szerette volna "megszeretgetni".....

      Törlés
  4. Megertelek ,nagyon kegyetlen tud lenni,ami egy kis harom eves szajan kiszalad,vagy a viselkedesuk. Epp az elmult hetekben lattam,tapasztaltam a baratnom kislanyat hasonlokepp viszonyulni a ritkan latott nagymamajahoz.A szuloknek mindenkepp korrigalniuk kell,hogy kesobb majd tudjak,mert ebben a korban meg nem annyira ertik meg,hogy milyen sertoek tudnak lenni. Igy,hat nincs mas ,mint,hogy tultegyuk rajta magunkat,ahogyan Te is tetted,pedig nehez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tselszi, olvasd el kérlek, amit ma a szöveghez még hozzáírtam ! És gondolkodtam a dolgon. A gyerek MÉG őszinte. És talán kár, hogy ez idővel elmúlik.
      Egyébként igaza van - tényleg öreg vagyok, és azon a napon 3 másik ilyen "öregasszony" is puszilgatni (akarta)....

      Törlés
  5. Hogy szokták mondani, a részeg és a gyerek mindig őszinte? Lehet, hogy nincs igazam, de úgy vélem, a gyerek azt mondja, amit a körülötte lévőktől hall. Nem akarom felmenteni a kicsit, de talán a szüleivel kéne beszélni, talán lehet finoman utalni arra, hogy előbb-utóbb ők is öregek lesznek, és mivel a gyereküket arra "tanították", hogy az öregeket nem kell szeretni, ne csodálkozzanak, ha jó esetben bedugják őket egy öregek otthonába, rosszabb esetben csak akkor kerülnek elő, ha az örökséget kell átvegyék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is azt tudom írni, amit fentebb Tselszinek. két nap múltával már nem fáj annyira és végülis igaza van.Talán sokan voltunk körülötte, szeretetre vágyó öregek, talán mindenki csak egy puszit szeretett volna kapni. Abban biztos vagyok, hogy nem a szüleitől hallott ilyent - habár tény, a gyerek igen érzékeny "hangszer" , a legkisebb hangsúlyból is ért, nem kell feltétlenül kifejezetten rosszat mondani, de megéreznek ők sok dolgot, amire mi, felnőttek nem is gondolunk. Neked is azt mondom, olvasd el amit a szövegem végére ma még beírtam. Igen, ma már nem fáj annyira....

      Törlés