2015. július 3., péntek

Avsenik a kedvencem volt.....


Gyanítom, egy olvasóm sem fogja tudni,  ki volt Slavko Avsenik, aki tegnap átszerződött egy égi  zenekarhoz…
  
Vilko & Slavko Avsenik
A 86 évesen eltávozott zenész, zeneszerző a  német és szlovén nyelvterületen jól ismert volt zenekarával, sokszor szerepelt a német nyelvű tévék népzenei  műsoraiban is.
Négy gyerekes családból indult – kis kerülővel - zenei karrierje, mert iskolái elvégzése után először nem zenével kezdett foglalkozni. Azonban később mégis nélkülözhetetlen tagja lett az 1953-ban megalakult Oberkrainai Zenekarnak. (A szlovéniai Kranjska régió német neve Kraine). Az Avsenik kvintett, milliós nézőközönség előtt több ezer koncerten lépett fel, hatalmas sikereket aratva rádióban, televízióban  egyaránt. Több mint 30 millió lemezük lelt gazdára, számtalan díjban és kitüntetésben részesültek.

A Bled közeli  Begunje szülötte volt, ahol múzeuma, külön a zenekar CD-it áruló speciális zeneboltja is van. Több CD-m is van tőle, mindegyiket ebben a boltban vásároltam. Nagyon sajnálom, hogy a híres-neves  begunjei hegyi, szabadtéri nagy zenei rendezvényekre egyszer sem sikerült (f)eljutnom, habár hírét hallottam.

Talán legismertebb, legtöbbet játszott zenedarabjuk a „Trompetenecho” -   nekem, ahányszor meghallom, megdobban a szívem, hiszen mindig azt a csodás tájat juttatja eszembe, és azt az időt, ahol és amikor maradéktalanul boldog voltam.
 
Begunje látképe

Begunjei vár

Oldaluk itt látható: http://www.avsenik.com/pcc.asp#xpath=/novice#xpathid=#lang=ger
Itt is lehet olvasni róluk: http://www.polkas.nl/slavkoavsenik~biography1a.html


  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése