2015. július 14., kedd

Csak ülök és gondolkodom….



… írom kicsit elferdítve Vitray Tamás műsorának címét.

Olvasom ezt a cikket itt:
 9 év utazás után kedden eléri a Plútó törpebolygót és holdjait a NASA űrszondája. Ha sikeres a küldetés, akkor az első fotókat szerda este 9 és 10 óra között hozzák nyilvánosságra.(Írtam mindezt tegnap este, amikor az időképen olvastam a hírt. Látom, ma már a Google nyitóoldal is ezzel foglalkozik....)

Egyszerűen felfoghatatlan…Tudod, emlékszel rá mi volt 9 éve ilyenkor ? Mert én nem. 2006 – egy évszám és semmi, de semmi nem jön elő a fejemben róla, olyasmi, ami különlegessé, emlékezetessé tenné ezt az évet. Pedig lám: AZ EMBER fellőtt akkor a bizonytalan semmibe egy űrjárművet /pontosabban szondát/ és ez a kis ’kütyü’ most megközelít egy bolygót, ami negyvenszer távolabb kering a Naptól, mint a  Föld, átmérője csupán a Föld ötöde, felszíne Európa területének nagyjából kétszerese. (Már csak ez a mondat is. Tudod mekkora ez a távolság ? Nem. Na ugye….)

Sok csillagászattal kapcsolatos filmet nézek. Szeretem Hawking műsorait is. Annyira elvarázsol a végtelen, még így is, hogy nem is tudom mi az, mekkora az.
Ezzel a rohadt nagy egónkkal…annyira picikék vagyunk, hogy igazából meg se értjük a világmindenséget. (Sajnos gyakran önmagunkat, embertársainkat se.)
Visszakerestem a fotóimat. Ezek tanúsága szerint 2006-ban vettem az első digitális fényképezőgépemet. Álljon hát akkor itt egy 9 évvel ezelőtti és a témához kicsit kapcsolódó kép, amin ugyan "csak" egy naplemente látható, de azért ez is szép:


Lessétek a híreket !

10 megjegyzés:

  1. Azért annyira ne becsüljük le, hogy "kis kütyü" - (pl. az antennája 2,1 m átmérőjű - igaz, súlyát és egyéb adatokat nem találtam ) Esetleg a Wikipédiában ott a fotó ( és adatok) New Horizons a neve.
    (Ft-ba átszámolva - eddig - 200 milliárd Ft-ot költöttek rá ) A "jel" onnan ( vagy tőlünk oda ) 4 óra 26 perc alatt "teszi meg a utat." -
    Más : bizony nagy kár,hogy megszűnt a Pécsi Szemle (várostörténeti folyóirat) - mert kb. 15 éven keresztül (évente) tartalmazta, hogy mi történt Pécsett 100/75/50/25 éve (havi /napi bontásban)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néztem az eseményt a NASA
      tv-n. Érdemes néha oda is benézni.

      Törlés
  2. Ma reggel mikor "közös barátunkat" megnyitottam értesültem e dologról én is. Majd a tv is foglalkozott vele, meg a Vénusszal, hogy mennyire Földhöz hasonló. Kis "szerencsével" lehetett volna ő is egy Föld... :-)
    A fotó nagyon szép!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem tegnap többször is eszembe jutott: micsoda boldogság és sikerélmény lehet azoknak, akik 9 (KILENC!!) évvel ezelőtt elindították, hogy sikeres lett a dolog !!

      Törlés
    2. http://www.ng.hu/Fold/2015/07/14/Urszonda-a-Pluto-mellett

      Törlés
    3. Milyen érdekes szív alakú képződmény (?) van rajta...Vagy csak én látom bele ??

      Törlés
    4. Először nem vettem észre, most hogy mondod... :-)
      Én most azon gondolkodtam el, hogy miért minegyik "közismert" planéta (közel) gömb alakú...

      Törlés
    5. http://www.atv.hu/videok/video-20140603-mehes-krisztian-2014-06-02

      Törlés
    6. Nem hallottam róla, köszönöm, hogy elküldted. Érdekes és elgondolkodtató.De ilyen "pionírok" nélkül semmire se mennénk. Márpedig előbb-utóbb el kell kezdeni gondolkodni, hogy hova tovább, ha netán tényleg el kellene hagyni a Földet.
      Jó kis "agymozgató" film....

      Törlés
    7. Érdekes figura -de szimpatikus- ez a Méhes Krisztián, nagy dolog, hogy ő is jelentkezett erre a világszenzációs projektre, remélem benne lesz a küldöttök közt! Megszállott, de ilyen dolgokat csak megszállottsággal lehet véghez vinni.

      Törlés