2015. július 16., csütörtök

Fantasztikus 7 perc.



Annyira felvillanyozott tegnapelőtt az a 9 éve utazó kis szonda, hogy a neten ilyesféle témák környékén csavarogtam. (Bocsánatot kérek attól, akit ezek a témák nem érdekelnek, de nekem most ezzel van "tele a fejem"...)
Egyébként olvastam még egy érdekes hírt: http://www.hirado.hu/2015/07/15/hazatelefonalt-a-pluto-szonda/ 
Találtam ezt a videót is, ami ijesztő, hihetetlen, de egyben csodálatos is. Hallgassátok meg és gondolkodjatok el – hogy mi minden létezik/létezhet még „rajtunk” kívül, amiről halványlila fogalmunk sincs. Az agyunk szerintem nem is képes felfogni bizonyos dolgokat – bár néha talán jobb is. (Hogy őszinte legyek, a Föld hangja sem tűnik nekem valami túl barátságosnak….de ez egyéni vélemény….)




Egyébként ide teszek még egy képet. A Föld ekkora a Szaturnusz környékéről nézve, vagyis ekkorának látta  a Cassini. (Kérdés önmagamhoz: akkor mekkora vagyok én ????) Hát… valahogy ez az egész „mindenség” olyan felfoghatatlan….legalábbis  számomra….

7 megjegyzés:

  1. Félelmetes hangok, talán a Föld hangja "elfogadhatóbb" nekem. Optikai szépségre is ő viszi nálam a pálmát, de lehet hogy csak elfogult vagyok...? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, én miért vártam valami "extrát" a Földtől ? Számomra "annyira" nem volt szép, mint gondoltam...Csak meg ne kérdezd, miből gondoltam, hogy valami különleges muzsikja lesz...Hiszen ez az egész Naprendszer így, ahogy van, már az is maga a csoda.Szép a zenéje, vagy se....

      Törlés
  2. Nagyon köszönöm a bejegyzésedet!!!! Engem is érdekel,nagyon is a csillagászat. Lenyügöző és döbbenetes!
    Ha ennek tudatában élnénk,hogy mekkorka a Föld és mekkorkák vagyunk mi,akkor jobban meggondolnánk,hogy mit teszünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem minden alkalommal megdöbbentenek a méretek. Annyira tele az ember feje a cm-rel és méterrel, max. km-rel, hogy valójában ezeket a távolságokat fel se tudja fogni ésszel. Pedig én nagyon igyekszem. Régóta érdekel a csillagászat, azt hiszem az első döbbenetes eszmélésem az volt, amikor olvastam, hogy
      "A hozzánk legközelebb lévő csillag a Napunk, de a következő "legközelebbi" a Proxima Centauri, amely 4,2 fényévre található, tehát a fény 4,2 év alatt ér ide onnan. Ha az egyik leggyorsabb vonattal, a francia TGV-vel utazhatnánk annak 574,8 km/h nagyságú rekordsebességével, akkor majdnem 8 millió évig tartana az odaút. Ez a távolság tipikus a galaxisunkban."
      Vagy pl. ez a mondat: az Orion csillagkép Betelgeuse nevű csillagának átmérője a Napénak nagyjából ezerszerese, a ma ismert legnagyobb csillag a VY Canis Majoris, amelynek sugara elérheti a Napénak 1420-szorosát
      Felfoghatatlan....
      Felnézek az égre látom őket és nem értem, nem értem ezt az egészet.....

      Törlés
  3. Rendkívül izgalmas hangok, nekem félelmetes. Számomra talán a Föld suhogása a "legszebb", igazából kórusmuzsikát hallok mögötte :D, de biztos csak én, bocs!:))) Miután felzaklatják a hétköznapi, szürke kis életemet ezek a gondolatok - őrületes távolságok, nagyságok - én nem szeretek belegondolni, hagyom, mint pl. a sci-fi-t, drámát és újabban a napi híreket is. Bekerítettem és védem magam az izgalmaktól, amennyire lehet. Tudom, viccesen hangzik, de van az ember életében épp elég, ami a lestrapált idegrendszernek már sok. Engem ezek a dolgok felizgatnak, aggódni kezdek, aminek nincs értelme. Struccpolitikát folytatok.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lásd fentebb: Kavicsnak is a Föld hangja tetszett...Megértem, ha nem akarsz/szeretsz ilyesmivel foglalkozni, hiszen az ember jobban értékeli azokat a dolgokat, melyeket megért. Én mégis valami miatt vonzódom ezekhez a felfoghatatlan és távoli dolgokhoz....Hogy őszinte legyek, rettentően szeretném tudni pl. hogy ki, miért vonzódik afelé, ami felé.... Nem ismerem a magyarázatát...de elfogadom, hogy különbözőek az ízlések, érdeklődési körök. Na de én miért vágyakozom a csillagok után, miért szeretem nézegetni őket, miért izgatja a téma annyira a fantáziámat ????
      (Ilyen hülyeségeket gondolok: tán valahonnan "onnan " jöttem és visszavágyom....)

      Törlés
    2. Amikor tegnap meghallgattam,néztem, azon gondolkoztam,hogy a bolygók hangjai vajon igazi hangjaik-e,vagy aláfestés? Biztosan van hangjuk,vagy nem is tudom:),de nem biztos,hogy ez?
      Az én hitem szerint visszavágyunk Istenhez, ezért is vonzanak annyira engem is a csillagok, és mindaz,amit teremtett.

      Törlés