2015. július 22., szerda

Hajnalra, hajnalra, kinyílott a hajnalka….

Utólagos bejegyzés: Most - hogy ennyien írtátok, hogy az én gyomirtó keverékem  nem valami biztonságos szer - utánanéztem a neten. Háááááááát.... végülis VAGY ecet VAGY hipó szerepel... Sehol se találtam a kettőt együtt. Hogy én ezt honnan szedtem ? Nem tudom. Szóval legyetek óvatosak a kísérletezéssel, a gyom ugyan garantáltan kipusztult - mint a képen is látható, de talán tényleg elég lett volna csak egyik vegyszer....



Hát persze nem a hajnalka nyílott ki, mert az nincs nálam és a flox se ma hajnalra nyílott ki, de miután elkészültem (¼ 6-ra) a kert megöntözésével, nagyhirtelen egy illat-áram kúszott az orromhoz, amikor ellépdeltem a floxom előtt. Ezért úgy gondoltam, megérdemli, hogy megörökítsem.




Idén talán még magasabbra nőtt, mint szokott, igaz, tavasszal kapott egy kis erősítőt, amit most meghálál. Szeretem őt is, meg a mellette lévő, már levirágzott (ezért nincs kép) szappanfüvet, mert néha, valami varázslat folytán szinte „ontják” az illatukat. Nem tudok rájönni, mi ennek az oka, az én orrom, vagy a levegő járása, de valahogy nem egyformán illatoznak.

Mivel a macskák igen szeretnek hajnalban kint ücsörögni az utcán, (amikor se ember, se autó, - s újabban mivel drasztikusan elzavartam őket - se a cigány-kutyák nem járnak erre mifelénk) míg ők terepszemlét tartottak, én is megnéztem tegnapi gyilkos tevékenységem eredményét.



A neten találtam, de ezek szerint igen hatásos, mindenkinek csak ajánlani fogom/tudom ez után az alábbi pofonegyszerű gyomirtót: hipó és 20 %-os ecet 1:1 arányú keveréke. Egy nap alatt megöli szegény gazokat…
Most csak a járda repedéseiben nőtteknél alkalmaztam, de legközelebb az esővizes árkot is bepermetezem ezzel – hogy legalább a mi házunk előtt ne kelljen a kiskéses szegénylegényeknek (=közmunkások) kínnal-keservvel kikapargatni a gyomokat.
(Csak zárójelben: mondjon és gondoljon bárki bármit, hát igenis megalázónak tartom, látva ezt a munkálkodást. 2015: kiskéssel vakargatjuk a gyomot a vizesárokból…mert Magyarország jobban teljesít !!!!)

No ez a mai reggel krónikája. Dögmeleg lesz ma is. Lassan becsukom az ablakokat, ajtót és megkezdem a várakozást a holnapi reggelre...
Figyelmetekbe ajánlom az időkép ma reggeli cikkét: https://www.idokep.hu/hirek/az-idei-legmelegebb-elso-felev-a-foldon

11 megjegyzés:

  1. Régebben én is próbálkoztam floxszal-remélem,így kell írni.:) ....----, de az én kertemben még ő sem bírja ki.:(
    Tegnap néztem: még a málna leveleit is megperzselte a nap.:( Nagyon durva!

    Ez a gyomírtás elég környezetkímélő....Nagyjából.:)
    Azt mondjuk nem értem,hogy a házak előtti részt miért a közmunkásoknak kell kitakarítani, az én ősrégi beállítottságom szerint az minden háztulajdonos saját dolga.:( Volt.Legalábbis régen,a falukban.Mindenki kitakarította a saját árkát. Nem is volt baj.

    Úgy szeretem,hogy mindig hozol érdekes cikket,bár ez már katasztrófa,ez a kánikula! Nem szeretek panaszkodni, de a szívem nem bírja és ilyen rosszul még 1x sem viseltem a nyarat,bár fiatalabb is voltam,mint most.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne csodálkozz, ha nem érzed igazán jól magad. Ez szerintem még a fiataloknak se egészséges, idősebbeknek meg különösen nem az. Én ezért is szüntettem be szinte minden napközbeni tevékenységemet. Ma már ebédet se főztem, volt itthon dinnye, meg barack...
      A vizesárkot az utcában összesen még két ház előtt takarították (a mienkén kívül) - de én régebben glialkáztam, de azt most "hivatalosan" nem lehet kapni, valami engedély kell(ene) hozzá. Így hát azt hiszem marad ez a maszek megoldás. Viszonylag még megfizethető.

      Törlés
  2. Nagyon gyenge voltam kémiából, de (szerintem) a hypo az lúgos, az ecet meg savas,- nem tudom,ha összekeverjük milyen gáz keletkezik ?... ill. csak óvatosan vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, én nem értek a kémiához, "gáz" sem keletkezett - legalábbis olyan "látható" formában - és mivel a kettő folyadékot az udvarban öntöttem össze, valójában különleges "szagot" sem éreztem. Nekem úgy tűnt, hogy hatásos a szer - kezemre nem ment...Hát, hogy környezetkímélő-e ? Azon azért elgondolkodtam. De szerinted a boltban kapható gyomirtó az veszélytelen ?

      Törlés
  3. Hipót én sem kevernék ecettel... Egyébként elvileg klórgáz szabadul fel. S főleg nem önteném az egészet olyan helyre, aminek közelében bármilyen haszonnövény, vagy csak szimpla esővíz csatorna van. (Mondjuk én alapból rettentő vegyszerellenes vagyok...)

    Lehet, hogy a Földön ez a legmelegebb első félév, de itthon szerintem a 8 évvel ezelőtti volt. Nagyon emlékszem, mert ma 8 éves a nagylányom. Áprilistól kezdve nem volt eső, a születéskor dőlt meg a legmagasabb napi középhőmérséklet rekordja. A lakásban 38 fok volt nappal és 32 alá nem ment éjszaka, a végén már nem mertem az utcára sem kimenni. Mondtam is neki, hogy idén közelíti először a meleg azt, amikor ő megszületett. De még csak közelíti (remélem sem idén, sem soha máskor nem éri el). Akkor mérték a 41,5 fokot (árnyékban!). A szülészeten azt mondták, nemigen fordult elő korábban, hogy a babákra nem adtak ruhát, de akkor annyira meleg volt, hogy az újszülöttek meztelenül voltak. Mikor hazavittük a kórházból, utána pár nappal minden este jött egy kisebb zápor, és onnantól már egy kicsit elviselhetőbb volt. Én sosem szerettem a meleget, azóta még jobban szenvedek tőle. Érdekes, hogy a lányom kisebb korában nagyon szerette és jól is tűrte a meleget, most már ő is szenved tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, - miképp a blogkiegészítésben is írtam - "hatásotokra" talán én se fogok ilyen keveréket csinálni a jövőben, vagy az egyikkel, vagy a másikkal fogok próbálkozni. A járdán se közel, se távol semmiféle élő növényzet nincs, azoknak így most nem ártott. Ha majd az esővíz ezt a mennyiséget lemossa, az se lesz sok - legalábbis ahhoz képest, ami egyébként máshonnan az élővizekbe kerül. Az az érdekes - bár ismétlem, az udvarban öntöttem össze - én semmilyen különös szagot nem éreztem. Igaz, nem szagoltam bele a spriccelő üvegbe...
      Engem ez a forróság azért ijeszt, mert a tendencia egyértelmű....és ha ez továbbra se normalizálódik, akkor sajnálom azokat, akik utánam még itt fognak élni.

      Törlés
  4. Szeretem ezt a virágot, nekem fehérben van , de nem ilyen sudár .

    Én egyszer pórul jártam a vegyszerek összeöntözgetésével, megégette a légcsövemet mert belélegeztem.
    Akkor még ....... a panelban ki tisztítottam a szőnyeget, hypót öntöttem a szőnyegtisztító koncentrátumba. A szőnyeg szép lett , én nem tudtam 3 hétig beszélni és csak keservesen folyadékot nyelni.
    Azóta óvatos vagyok, inkább rohasztott csalán lével permetezek, vagy kiáztatott csikkek(nem mi szívtuk) levével. a gazokat meg káromkodva bár de kinyűvöm kézzel.

    Pizzás kislányának boldog születésnapot !
    Szép napon született , Bűnbánó Magdolna napján . Ha ezen a napon esik , azt mondják hogy Magdolna siratja bűneit ............

    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, az én floxom miért lett ilyen óriási. Igaz, már vagy 20 éve él itt. Eleinte kisebb volt, aztán mindig magasabbra nőtt...
      Nos, a legközelebbi gyomirtásnál én is óvatosabb leszek - bár, miképp írtam is, nem lett nekem tőle semmi bajom....
      Minden Magdolna nevű olvasónak, - neked is :-) boldog névnapot !

      Törlés
    2. Kedves Mmama! Köszönjük szépen! :)
      A még élő nagymama Magdolna, ő névnapi ajándékként tekinti az unokáját :)

      Törlés
  5. Én sem voltam jó kémiából, de a hypot kihagynám. Az ecetet használnám vagy az igen büdös csalánlét. Humánusabb/környezetvédőbb emberre, állatra, rovarra, más növényre nézve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki fogom próbálni - remélhetőleg az is használni fog....

      Törlés