2015. július 2., csütörtök

Kép ma nincs. Képzeljétek a leírtakat magatok elé....



Nem különös a történetem – de azért megírom….
Tegnap,  amikor a városból hazaértem, láttam, hogy a kapum mellett, a földön fekszik egy kisebb, átlátszó nylon-szatyor, benne egy szép friss paradicsom, egy ép és egy fél kifli és valami szalámiféle papírja – de már szalámi nélkül. Mivel alig fél órával előbb mentem el, s akkor még nem volt ott, tehát abszolút friss "lelet" volt.
(Nem tudom a Támasznál osztanak-e ilyesféle étel-csomagot, nem nagyon hiszem, de ennek nincs is most jelentősége. A lényeg: ott volt a megkezdett kis csomag a kapu mellett.)

Be kell valljam, pár pillanatig gondolkodtam mit tegyek vele, felvegyem és dobjam a kukámba, vagy hagyjam ott, aztán majd lesz vele valami  ?…..Ott hagytam.
Teljesen meg is feledkeztem a dologról, de egy váratlan telefon miatt - alig fél órával később - ismét el kellett mennem itthonról. Amint kiléptem a kapun, azonnal a szemembe és eszembe ötlött a zacskó.
Nos, ott volt.
De a paradicsom és az egész kifli hiányzott belőle.

Nem akarnék ehhez semmi különöset hozzáfűzni, max. ezt:
Történt mindez  2015 nyarán  Magyarországon.

(Aztán este még tovább boncolgattam a témát: hogy én miért is nem vettem fel illetve, hogy vajon aki felvette, s ő miért,  a csomagot ? Lehet, hogy másnak fel sem tűnt volna, vagy egy mozdulattal odébb-rúgja, és semmiféle gondolatot nem ébreszt benne, de írni meg aztán végképp nem ír ilyesmiről. Olyan snassz (=érdektelen, semmire se jó) téma és meglehet, hogy csak engem nem hagy nyugodni egy-egy ilyen aprócska esemény. Lehet nevetségesnek tűnök, de azt gondolom, az egész világot látom/láttam ebben a történetben.)

21 megjegyzés:

  1. Nem tartom nevetségesnek, igen is van tartalmi mondanivalója, "története".
    Sok minden bevillant nálam, tk. ez is: jó pár éve az utcán, házak előtt gyakran láttam főleg gyerek/tinibiciklit csak úgy heverni a földön, max. falnak támasztva. Ha naponta arra jártam, akkor napokig láttam ott érintetlenül. Ma már ez csak nagyon ritkán fordul elő... hogy a bicikli napokig a földön hever.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon megváltoztak a dolgok/események az elmúlt 10-15 évben. És sajnos nem előnyükre. És még sajnosabb, gyanítom, nincs is még vége a negatív változás-sorozatnak....

      Törlés
  2. Érdekes kis történet ez. Ugyanezt eljátszottuk volna 2005-ben, szerintem a csomag ott maradt volna érintetlenül. Amennyiben eljátszanánk 2025-ben, szerintem csak a nylon-szatyor marad ott. Ez persze csak gondolat kísérlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem "csak kísérlet" ez bizony "telitalálat". Gyanítom - sajnos - igazad lesz....

      Törlés
  3. Óhatatlanul történet kerekedik a fejemben a "látottakról"...sok minden kérdéssel is, persze: arról is, én mit tettem volna, meg arról, hogy aki kivett belőle, és tovább hagyta a földön a maradékot.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, épp ez, az eseményen való gondolkodás késztetett engem is a történet megírására. Ha író lennék, akár egy novellát is lehetne köréje kanyarítani...

      Törlés
  4. Tipikus "korkép történet " sajnos :-(
    Mindenki kivette belőle ami számára még fogyasztható volt.
    Engem inkább az foglalkoztat hogy ki tette oda le ? És miért ? És kinek ?

    Nem rég olvastam hogy pár helyen kitettek egy zárható dobozt a kerítésre és oda lehet tenni megmaradt de még fogyasztható ételt. Mindenki tehet és vehet belőle szükséglete szerint.
    Kár hogy nem terjedt el széles körben .
    Biztos napi beszállító lennék méghozzá diabetikus kajából .

    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mmama, abból, ahogy a járdán, a fal mellé dobva hevert, én biztos vagyok, hogy nem oda tették - hanem oda dobták... Aki eldobta, bizonyára vagy nem volt éhes eléggé, vagy nem volt józan eléggé. Errefelé mindkét eset megtörténhet.
      Ezt az étel-dobozos dolgot - tudomásom szerint - az országban először pont a pécsi Irgalmasok temploma mellett állíttatta fel a templom plébánosa. Én is tettem már ételt bele, és bizony láttam, nem is egyszer, hogy volt, aki belenézett, s kissé csalódott arccal csukta vissza a doboz ajtaját, mert nem volt benne semmi....Biztos lenne rá igény máshol is. Pécsett egyébként minden nap délután a nagypiac mellett megjelenik a baptisták autója és kenyeret oszt. Meg néha ruhát. Hosszú sorok várják minden nap az érkezésüket. Európa kulturális fővárosában, 2015-ben.

      Törlés
  5. Amennyire nem kulonos,ugyanannyira kulonos ez a tortenet. Igen,szerintem is a mai vilag "osszes" mentalitasa benne van. Es a legkulonosebb benne az,hogy mi gondolkodunk el rajta leghosszabban,akinek az ajtaja elott tortenik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van. Gyanítom, sem aki eldobta, sem aki felvette a maradékot, nem ül számítógép előtt, s és nem gondolkodik ilyesmiken....

      Törlés
  6. Mmama, felénk is gyakori, hogy használható dolgokat (nem feltétlen élelmiszer) visszaváltós üvegek, palackok vagy más egyéb a kuka mellé tesznek le, hogy aki gondolja vegye magához, váltsa vissza. Hangtalanul mindenki tudja és tolerálja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk ugyan azt nem mondom, hogy divat, de már láttam máshol is, hogy valóban, a kuka mellé van kitéve mások számára esetleg még hasznosítható dolog. Pl. nylon zacskóban fém sörös-dobozok, amit vissza lehet váltani. De láttam már a kertvárosban nem is egyszer (gyanítom ez ott valamiféle "megbeszélt titkos jel" lehet), hogy a nagy kukás-edényeket "eltakaró" magas fal tetejére volt kitéve üvegben leves, és kenyér egy zacskóban. Szemmel láthatóan nem szemétbe szánva, hanem egy arra járó éhes embernek. Aki esetleg, mint madár az etetőre - oda jár a maradékért....Megtettem már én is, hogy pár hónappal a lejárat utáni pudingos zacskókat - aminek egyébként szerintem semmi baja nem volt - kitettem a közelünkben lévő beton villanyoszlop egyik "emeletére" reggel. Délelőtt, mire elmentem valahová, már nem volt ott.

      Törlés
  7. Pont ma reggel "fakadtam ki" a "kis boltban" - csak 10-15 dkg. töpörtyűt vettem, említve,hogy azért nem veszek többet,mert leginkább csak én eszem és ha megmarad (napokig) - nem szívesen "dobnám ki" - mire a mellettem álló "kedves vevő"... megjegyezte,hogy a maradékot vigyem a kutyájának... (de - a meleg ellenére - sem válaszoltam neki...) - viszont (jutott eszembe) ki-mindenkinek "hordok én" "megmaradt élelmiszert" - X.Y.-nak még a nyulainak is száraz kenyeret...és ne soroljam. Hagyján, mert pl. reggel a villanyoszlopra rakott (...) sörös dobozt,pálikás üveget ... az úttesten a PET palackot... (ne soroljam) - felszedem és a kb. 200-300 m-re lévő UFO-szigetre viszem... lényegtelen. Nem is sorolom. Lehet, jobban jártál volna, (?) - ha felveszed és a saját szemetesedbe teszed. [ Persze, akkor még a "vívódás"... "zöldségfélét" a "barna edénybe"... nylont a "kék edénybe" - és ezt se bonyolítsam.] Olvasva a hozzászólásokat is : szerintem ennek nem sok köze van ahhoz, hogy Pécs 2010-ben volt Európa kulturális fővárosa...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, miképp írtam is, volt bennem egy gondolat, hogy felszedem - de talán a tudatom legmélyén, kimondatlanul ott volt az is, hogy "teljesen jó" dolgok vannak még ebben és hátha.... itt a környékünkön igenis hátha mégis valaki felszedi. Mondjuk a kutyájának...de (sajnos, miként gyanítom, hogy ez történt) akár magának is. Minden valószínűség szerint, másodszori elmenetelemkor, vagy másnap én is a kukába dobtam volna - habár biztos nem "szelektíve'"...Miképp megteszem ezt rendszeresen az óvodába gyerekeket hozó autókból elegánsan kiszórt csokipapírral és egyéb szeméttel. 25 éve én söprök a házam előtt, (sőt alkalmanként gazt is irtok) ....bár magamon kívül járdát söpörni nem láttam senki itt.

      Törlés
  8. (2) Lehet, ezekkel a "gondolataimmal" sem leszek "népszerűbb"... én úgy tudom, az utcára kirakott "dolgok" - vagy inkább a KUKA-ba, vagy melléje téve (?) - ( a rendeletek értelmében ?) - már a hulladékszállítást végző "cég" tulajdona,- és aki azt onnan elvisz, - emiatt - "számon kérhetik." ( Régebben pár fotót magam is készítettem arról, amikor (rendszeresen) saját autójával járt az UFO-szigethez egy ffi. és vitte el a PET-palackokat.
    Más : az is igaz, a pécsi Irgalmasoknál volt először "étel-láda" ( vagy mi a neve) - majd ezt más városok is elkezdték alkalmazni, -( pl. Székesfehérvár : az étel hűtését is megoldják (?) - pontosítandó ) - ill. vannak még a "használt ruhát befogadó" konténerek is... ( bár azzal kapcsolatban "megoszlik" az emberek véleménye...holott - állítólag- azt is átválogatják... és egy része a Vöröskereszthez jut - aki akarja, olvasson utána.) Végül : ( bár már nem tudtam fotózni - autóból) UK-ban (Anglia) láttam, hogy olyan konténerek is voltak, amikben pl. csak a cipő elhelyezését kérték... De - talán - visszatérve - "közelebb"... mekkora különbségek (?) - ( igaz, Szeged közelebb van a határhoz...) - mi-mindent megtesz a szegedi lakosság ( egy része) a "menekültekért"... viszont (ma) nagy örömmel olvasom /látom - Pécsett is megjavították / működik a vasútállomásom mindkét (!) "ivókút"... ( A Ny.-i old.lévő is... ) - 3 db. mobil WC-t is felállítottak... és (talán) a D-i oldalon kipótolták a hiányzó - törött- "deszkákat" is ( padok) - Úgy legyen ! ... bár ( szerencsére) 2015.május 04-óta nem fotóztam ezeket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy a "rendelet értelmében" mi a helyzet - az senkit nem érdekel. Nyilván te is tudod, hogy ez s/n/em az a rendelet, amit betartanak.
      A konténeres ruhákkal kapcsolatban nekem fenntartásaim vannak, ezért viszem szívesebben vagy ismerős családokhoz, de örül neki a Támasz, a bapitisták és tán legnagyobb öröm a nyugdíjas házban van - ha oda csomagot viszek.
      A menekültekkel kapcsolatban holnap írok....

      Törlés
  9. A lomtalanításkor kitett holmik állami lenyúlását felháborítónak tartom, inkább az össze-vissza cincálást, az evvel járó szennyezést kellett volna meg rendszabályozni, de azt a lehetőséget elvenni, hogy amit kiteszek,és másvalaki még tudná használni, az szemétség. Látom a szemetesünk (konténer) körül zajló életet, és bár elszomorít, alkalmazkodom hozzá: amit másoknak használhatónak ítélek, azt becsomagolva, esetenként felcimkézve teszem ki, kajánál ügyelve, hogy ne a dög melegben.A pécsi ételes ládáról meg azt gondolom - bár kiváló a gondolat - hogy a belvárosban van, ahonnan kitiltották a leg-elesebbetteket ( jó kis szó, mi? ), a hajléktalanokat.

    VálaszTörlés
  10. Ja, elfelejtettem az előzöhöz Fodorkának: HM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia HM ! Üdv a fedélzeten ! :-)
      Úgy gondolom sokan vagyunk, vannak, akik igenis gondolnak arra, hogy bizonyos dolgok - melyek még használhatóak ( legyen szó bármiről, de tényleg bármiről) azt kár a szemétbe dobni, s ezért szinte felhívva rá a figyelmet, a kukák mellé, közelében helyezik el. És állítom, 99 %-ban lesz, van is gazdája az ilyen dolgoknak.

      Törlés
  11. Először az jutott eszembe, hátha valaki elvesztette a zacskót. Már csak azért, mert én is jártam úgy, hogy csengett a telefonom, mivel nem volt szabad kezem a szatyraimat leraktam magam mellé. Csak otthon vettem észre, hogy egyet elvesztettem. Abban paradicsom és paprika volt. Aki megtalálta, annak csak néhány apróság kellett egy jó lecsóhoz. :-)
    Említettétek az ételes dobozokat. Nálunk is raktak ki dobozt a templom kertbe, de nagyon botrányosan alakult a dolog. Egyesek szerint az ételt arra érdemtelenek szedik ki, amit meg kell akadályozni. Fogalmam sincs, ki érdemes és ki érdemtelen, de ezek szerint vannak olyanok, akik ezt tudják. :-(
    Mifelénk is szokás a kuka mellé tenni leselejtezett ruhákat, cipőket vagy bármi olyat, amiről azt gondolják az emberek, hogy valaki még használni tudja.
    Nálunk lomtalanításkor még mindig az a szokás, hogy szabályos autókonvojok járnak kupactól kupacig. Mindenki elvisz valamit, és mire a szemetesek jönnek, már szinte alig van valami.
    És az a legfurcsább, hogy jól öltözött embereket is lehet látni a lomizok között. Szerintem őket a vadászat izgalma hajtja. Bevallom, engem is. :-)
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, ez az "elvesztős" változat pl. eszembe sem jutott, pedig hát ez is lehetséges.
      Az ételes doboz - ha jók az információim - nálunk rendesen üzemel, és hát igen, vajon ki az, aki "szórakozásból" vesz ki innen ételt ? És főleg ki az a kukkoló, aki azt lesi, ki nyitja ki a szekrényke ajtaját ?
      A lomizás az egy külön eset ! Ha nem akarod, hogy szétdúljanak mindent, akkor két választásod van: a kukások érkezése előtt fél órával kicipelni a dolgaidat, vagy keresni egy "lomi-főnököt" azzal megbeszélni a dolgot, nevezetesen, hogy bármit vihetnek, válogathatnak, de disznóólat ne hagyjanak maguk után. Nálunk többnyire ez a módszer működik, tudom, kinek kell szólni. De azért még így is adódhat galiba, beszámoltam róla, amikor a szomszéd néni lakásának kipakolása után valami elképesztő szeméthalom maradt vissza. Még szerencse, hogy a kukások így is eltakarítottak mindent. Ha sok a cucc, akkor áll fenn ennek a veszélye.....

      Törlés