2015. július 8., szerda

Megesik, hogy leesik....



Van olyan, hogy valami ”véletlenül történik” ? Néha – mint most is - azt gondolom, nincs ilyesmi. Oka mindennek van, legfeljebb az adott pillanatban (vagy soha) nem jövünk rá, hogy az a dolog – akkor - miért történt.
Nem vagyok nagy portörölgető, de néha azért szoktam. A könyvek tetejét is.  Mivel kimenni ebben a forróságban nincs kedvem és okom, elhatároztam itt az ideje, hogy a könyvespolcaimat kicsit rendbetegyem, s ebbe a portörlés is beletartozik. És mit ád az ég ? Leverek egy könyvet, ezt: Szepes Mária: „A mindennapi élet mágiája.”

Nagyon régen volt a kezemben, pihenésképp leültem, aztán egy kis ideig ülve is maradtam, mert ahogy belelapoztam, megtaláltam benne azonnal azokat a sorokat, melyeket bár rég olvastam, de megjegyzésre, elgondolkodásra  méltónak találok ma is. Csak az a baj, hogy az ember az ilyesmiket nem naponta olvassa. Ezért aztán elfelejtődik, hiszen nem rögzült – és minden megy tovább úgy mintha a jót akaró, a helyes út felé terelgető mondatokat soha nem hallotta volna….

„1. A barátságtalan légkört árasztó embert taszító láthatatlan örvény zárja körül.
2. A panaszkodó ember a legjobb szándékot is kimeríti. A panaszkodás vámpírizál, tehát ösztönösen elzárkóznak tőle.
3. A félelem és elkeseredés betegségeket okoz, és balsorsot idéz fel.
4. A sérelmeit, fáradalmát, rossz állapotát maró szavakkal megfogalmazó, elégedetlen, türelmetlen ember folytonosan ismételt, szuggesztív dühkitöréseivel saját helyzetét teszi elviselhetetlenné, s előbb-utóbb végzetes bajokat zúdít magára. 
Ezért:
- Soha, senkihez ne legyünk barátságtalanok még gondolatban sem !
- Ne panaszkodjunk !
- Ne engedjük át magunkat elkeseredésnek és félelemnek !
- Kerüljük a gonosz, maró, elégedetlen gondolatokat és hangos definíciókat !’

Sok elgondolkodtató sora, bekezdése van ennek a könyvnek, aki még nem olvasta, ajánlom, szerezze be valahonnan. Meg fog lepődni némely során, miként az velem is történt.
Régen is...
Most is…..







6 megjegyzés:

  1. Jó könyv, kedvemre való témával! Köszönöm az ajánlatot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha valahogy hozzájutsz, tényleg érdemes elolvasni.

      Törlés
  2. Jó hogy poroltál:-)) Igaz bölcs mondások !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, neked is azt ajánlom, ha meg tudod szerzeni (esetleg könyvtárból) érdemes elolvasni.

      Törlés
  3. Jaj,ez megint olyan jokor jott. :) Olvasgatom oket ujra es ujra, erosen gondolok rajuk, de nemelyiket olyan nehez betartani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nehéz és sajnos az ember (én legalábbis) elfeledkezik a jótanácsokról. De az életben annyi mindenre kell(ene) figyelni, hogy tényleg nem csoda, ha néha későn jut eszünkbe egy s más. Sajna előfordul, hogy akkor már "késő bánat eb gondolat"....

      Törlés