2015. július 17., péntek

Pékárú




A nagy  áruházak közül hozzám a legközelebb történetesen egy Penny esik, leggyakrabban ide járok. Ugyan, amit mondani akarok, az nem hiszem, hogy csak pennys jelenség – de hát itt láttam és esküszöm, nagy önuralomra volt szükségem, hogy ne szóljak rá a korombéli öregasszonyra.

Mostanság már mindenütt kapni friss pékárút, amit helyben sütnek. Van választék bőségesen. (A minőségről, összetételről most ne essen szó...) Az egyik nagy  rekesz tele zsemlével, a másik kiflivel. Öregasszony – kezében zacskó – áll a rekesz előtt, és belenyúlkál. És fogdos. És nyomkod. És kivesz. És betesz… És nekem emelkedik a gyomrom, mert olyan hülye vagyok, hogy elképzelem, mit csinálhatott azzal a jobbik kezével mondjuk – legyek hozzá kedves, csak - a ma reggeli mosakodás óta…Hadd ne kelljen részleteznem a gondolataimat.

Igaz, én sosem veszek a boltban ilyen készen sütött süteményeket….de más azért vesz. És másnak joga lenne higiénikusan tárolt áruból válogatni. Azt én nem tudom, miképp lehetne ezt technikailag megoldani – arra ugyanis nem látok esélyt, hogy az amúgy is kevés eladói létszámból egy embert – felügyelőként – még ide állítsanak. (Amúgy is sajnálom szegényeket… Ugyanaz a dolgozó árufeltöltő, vagy pénztáros, vagy kenyérkiszedő, vagy épp feltörli a leesett befőttesüveg tartalmát, vagy visszaveszi az üres üveget…szóval pennys alkalmazott se szívesen lennék..)  
Tehát nincs ötletem, mit kéne tenni – de ez, így – undorító…..





18 megjegyzés:

  1. Nálunk a Pennyben is meg másutt is pékáru-fogók vannak kitéve, hogy a kedves vevő azzal szedje ki (fogja meg) a terméket és adagolós a kiadó. Nem igazán lehet már benyúlkálni, nehéz válogatni. Mégis, tudod hányszor láttam már, hogy beletúrnak...? Valljuk azért be, hogy ezekhez a fogókhoz kell némi ügyesség különben a földre potyog és nem a zacskóba.
    Volt, hogy szóltam, mert semmi kedvem azt megenni, amit más megfogott. (De honnan tudjuk, hogy az eladónő, aki megfogja...)
    Jobb pékségeknél, ahol az eladótól kapjuk az árut, az egyik kezükön van egy kesztyű azzal fogják meg a terméket és a másik kezükkel a pénzt, egyebet. Jobb esetben. Láttam én már karón varjút... :-) Na, ja 7 kg szemetet meg kell együnk életünkben. Azt hiszem ez nem gond. :-)
    Ja, a visszaváltós üvegeket automatákba adagoljuk, nem kell hozzá eladó. Azt hittem a Penny mindenütt ugyanazon feltételekkel működik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétségtelen, hogy ha végiggondolja az ember, mi milyen úton jut el a szájáig némelyik étel, hát akkor elgondolkodhat (habár nem teszi....) De engem ez a kép valahogy annyira felbosszantott, vagy nem is tudom... pedig hangsúlyozom, nem veszek én ilyesmiket. Mégis.
      Itt a Pennyben nincs üvegvisszaváltós automata.

      Törlés
  2. Kedves Kavics, a minap Budapesten jártam. Mi itthon eddig elég sokszor a Sp@rban vásároltunk, most kezdünk leszokni róla, mert egyre elégedetlenebbek vagyunk vele sok okból. De a lényeg: a keresztanyámmal elmentünk ott is egy Sp@rba, komolyan nem hittem a szememnek, hogy ez ugyanaz a cég. Négyszer akkora választék, minden eszköz hipermodern és minden sokkal tisztább.
    Régóta érzi az ember, hogy a mi városunkról mindenki úgy vélekedik, hogy leépül, vacak, nem is kell ide minőség, de hogy ez még az áruházláncokkal is így legyen... hát ez van...
    (Én valamiért a Pennyt különösen utálom és nagyon kerülöm az első alkalom óta, hogy oda be kellett tennem a lábamat.)

    Hát igen, ha az emberekben lenne kultúra, akkor azt a csipeszt használná. Ha ilyesmit veszünk, mi mindig azt használjuk. Most a melegben nem sütjük a kenyeret, azért ott is veszélyes a tapperolás, mert a legtöbben nem a zacskóval/papírral együtt nyomkodják...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a Budai vámtól elvitték a Spárt - megépült helyette a Tesco meg egy Penny. Régebben oda jártam, két buszmegálló, jó helyen volt. Most le kell jönnöm a városba, és végig kell gyalogolnom azon a nemszeretem Árkádon, hát ritkábban járok oda. Még a Lidl is jobb helyen van, és hát a vacak Penny van legközelebb. Van, amit ott nem vennék meg ( mondjuk húsárú, bár azt a Tescoban se !) ...
      Amúgy a kenyérrel is igazad lehet, nyilván azt is fogdossák a vásárlók...No de majd elmúlik a kánikula és akkor visszatérhetünk a saját-sütésűhöz.

      Törlés
    2. Kedves Pizzás, igen nálunk is vannak kisebb meg nagyobb diszkontüzletek és persze, hogy a nagyobbak több áruval rendelkeznek. De a standard dolgok (lásd itt a fogós adagoló a pékárunál) mindenhol kellene, hogy legyen, nem? Vevői naivitás?
      Az is feltűnt, hogy egymás után újítják fel az üzleteket, modernizálják. Úgymond a régieket felhozzák az újak, a modernebbek szintjére (nálunk).
      Egyébként érdekes (vagy nem?), az ott dolgozóktól is függ, hogy szívesen megyek e oda vissza vagy sem. :-) "Régimódi" vevő vagyok. :-)

      Törlés
  3. Véleményem szerint legalább ekkora gond az,hogy mi mindent "szedhetünk össze" már azzal, hogy csak a bevásárlókocsi fogantyút megfogtuk !- vagy a bevásárlókosár fülét... ( szót sem az olyan kosárról, amit maguk után - a földön - húznak a vásárlók...) - legalább olyan undorító,még ha nem is látjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maximálisan egyetértek veled - azt a húzogatós kosarat nem tudom ki találta ki, de tény, hogy az valami förtelem és nem értem, a KÖJÁL miért engedélyezi. Mellesleg a Pennyben nincs.

      Törlés
  4. Amit leírtál az nem Penny specifikus, az kedves magyar vásárló specifikus jelenség. És igen, nagyon sok helyen vannak csipeszek kitéve, és igen, nagyon sokan képtelenek ezzel az eszközzel bánni, de van egy nagyon egyszerű módszerem arra, hogy lehet higiénikusan válogatni.
    A péksütemények mellé kitesznek tekercsben nylon zacsikat. Tehát:
    1. letépni egy zacskót,
    2. felhúzni, mint egy kesztyűt,
    3. a zacskóval a kézen benyúlni a rekeszbe, adagolóba, válogatni,
    4. a kiválasztott zsemlét, kiflit, stb-t, beletenni egy másik zacsiba,
    5. a kesztyűként használt zacskóba pl. zöldséget, krumplit, stb.-t vásárolni.
    Egyszerű és nagyszerű, legalábbis szerintem. :-D
    Egyébként nekem az a csúcs, amikor a kedves szülők a bevásárlókocsiba, nem a gyerekülésbe, a kocsiba ültetik a gyereket. Ezek után a másik vásárló az élelmiszert odarakja, ahol korábban a gyerek ugrált cipőben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem igazán tudom, miképp lehetne "megnevelni" a vásárlókat - ha maguktól nincs bennük ennyi jólneveltség.... A te ötleted jó - de egyszerűen vannak emberek, akik ilyesmivel nem törődnek. Arra lennék kíváncsi külföldön milyen tapasztalatok/szokások vannak ? Emberi, vagy magyar specialitás-e ez ?
      A gyerek a bevásárlókocsiban is idegesítő/bosszantó - emiatt legalább a biztonsági őrök szólhatnának, de nem hinném, hogy teszik.......

      Törlés
    2. PZs módszerét alkalmazom én is, mivel ez a legegyszerűbb! A csipesz macerás és nem is érzem igazán, hogy mennyire friss az a pogi, vagy bármi!
      Én úgy gondolom, hogy sok szülő azt hiszi, hogy direkt a gyerekeseknek találták ki a bevásárlókocsit babakocsi helyett. Egyszer kéne csak szólni, vagy kiírni, aztán megszoknák, de én még soha, senkit nem hallottam felháborodni a személyzetből!

      Törlés
    3. No, épp tegnap voltam és nem a Pennyben, hanem az elegánsabb Lidl-ben. Hát sajnos ott ugyanúgy turkáltak a kedves vásárolók a kiflik zsemlék között, mint pár napja a másik boltban..
      Kultúra kérdése ez kérem....
      Szerintem Európától mi még messze vagyunk... vagy nem is tudom....

      Törlés
    4. A zacsis megoldás is egy megoldás. A bajom nekem csak azzal van, hogy iszonyatos mennyiségű műanyagot (zacskókat, táskákat is) használunk, amivel igen szennyezzük a Földünket. Ezek nem bomlanak le!!! Mi a párommal ahol csak tudunk szándékosan a műanyag ellen "dolgozunk". Nálunk bevásárláshoz már szóba se jöhet reklámtáska és amit csak lehet zacsik nélkül veszünk meg.

      Törlés
  5. Hasonló gondolataim nekem is szoktak lenni. Aktív blogos koromban "meg is énekeltem " a témát.
    De mindeddig azt hittem hogy ez csak az én agyhangyám ............
    Dacára annak hogy mi sem veszünk pékárút mert diabetikus lisztből sütök mindennemű liszteset .
    Kultúra kérdése az egész .
    A Bécsi út másik felén a Máriasegíts utcánál teljesen más a módi.
    Apró celofán zacskóban vannak egyesével csomagolva a kicsi, nylon zacskóba a nagyobb pék termékek
    Mi még (sajnos ) nem vagyunk felnőve a helyzet magaslatához .
    Szomorúan konstatálom hogy nem is erre tartunk hanem inkább lefelé .
    Itt nálunk van egy állandó fedett kis piac ahol termelők , kiskereskedők, maszekok árulnak, ide szeretek járni. Gusztusos kisboltok, ismerős kedves eladók vannak az áraik a lakossághoz vannak szabva. (nem gazdag környék)
    Nagy bevásárolni a piros madarasba megyünk havonta . Itt viszont nem tudom megállni sokszor hogy ne fintorogjak mikor hasonlót látok mint amit leírtál. Nem minden EU. szabványos !
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vegyesek az érzelmeim a mindent-csomagolással kapcsolatban. Egyrészről persze jó, de mennyivel több szemét keletkezik ezáltal, az amúgy is mindent elborító szemétrengetegben.
      A kispiacról: itt a közelemben is van egy u.n. termelői kispiac. MINDEN sokkal drágább, mint a nagy piacon. Azt hiszem, sokan vannak - velem együtt - akinek azért érdemes meggondolni, hogy 1 kg. dinnyéért 300 Ft-ot adjon, avagy 150-et.És csak irigykedni tudok, ha nálatok figyelembe veszik, kik járnak a kispiacra vásárolni, Nálunk egyelőre "sikk" ott venni zöldséget és elmesélni a szomszédnak, hogy ez garantáltan bio ( vagy se...mondom én) Egy fél l-es bodzaszörpért írd és mondd, 500,- Ft-ot kértek...Gondoltam is, milyen jó lenne elboltolni az általam eltett vagy 25 liternyit.....

      Törlés
    2. Arra felé az újrahasznosított lebomló csomagoló anyagokat részesítik ám előnyben, és ezzel szorosan összefügg a szemét téma is. Szétválogatva a megjelölt helyre teszik nem úgy mint itt nálunk hogy hiába van kijelölve a hely eldobják az erdőszélen:-(
      Ez is kultúra kérdése.
      Ez itt nem bio piac. Rendes kis üzlethelyiségek , nem csili vili igaz , de tiszta rendezett.
      És a "néniknek" van asztaluk , elhozzák ami termett a kertjükben, 1-2 kosárban, + egy kis virág is van + 1-2 doboz tojás is. A helypénz tényleg csak eszmei.
      Olyan otthonos az egész . Talán ez a kisváros előnye a sok hátrány mellett.
      Igaz hogy "Polgárjenő" évek óta vezeti a várost, és itt is született tisztába van a lehetőségekkel és kihasználja az adottságokat . És amit nagyon szeretünk benne hogy független !!!
      mmama

      Törlés
    3. Nem tudom, hogy a Pécsett egy éve bevezetett 3 színű kukás rendszer mennyire vált be - nem olvastam róla, de most már itt is szelektáljuk a szemetet.
      A nénikről: nos a pécsi nagypiacon is vannak nénik. És nem mondom, hogy mindegyik "hamis néni" - de bizony vannak ilyenek is. Attól hamisak, hogy ott árulnak, ahol a kiskert tulajdonosok, kis mennyiség van eléjük kirakva, de reggel 6-kor is ott van kis mennyiség, meg déli 12-kor is. Szóval van, aki szállítja az utánpótlást és bizony nem tudod, az honnan származik, nem véletlenül a benti boltosoktól ?
      Ravasz ember a magyar. Tud, ha akar... mindent....

      Törlés
    4. Most olvasom, hogy feljött a szemét téma is hozzá, hiszen elválaszthatatlanok.
      Nem vagyok az amerikai dolgok híve, de anno ott igen gyakran papírtasakokba történt a bevásárlás. Újrahasznosított papírból klasszul meg lehetne oldani Európában is! Nagy híve lennék, de ez már egy újab téma boncolgatása. :-)

      Törlés
    5. Igen, megérdemel(ne) egy másik eszmefuttatást a zacskók ügye. Volt egy kollégám, évekkel ezelőtt Afrikában járt - nem tudom pontosan hol. Azzal a hírrel jött haza, hogy a világ összes szemete, de legfőképp a nylonzacskók ott landolnak. A sivatagban(!!!) amerre a szem ellát, szinte több a nylonszemét, mint a homok. A helyzet pedig azóta nem nagyon változhatott. A tévében meg nem egy olyan filmet láttam, hogy az óceánok is tele vannak... Ijesztő és elkeserítő. De nem tudom, mit lehetne tenni ellene. Az a pár ember, aki most már igyekszik kicsit tudatosabb lenni - még mindig elenyészően kevés azokhoz képest, akiket ez a téma nem érdekel....
      Egyébként az esetek zömében már én se használok nylonzacskót, de a boltokban, piacon (!) még mindig sok mindent mérnek abba..

      Törlés