2015. július 15., szerda

Tenyeres-talpas



Találkozom egy ezer éve nem látott ismerőssel, állunk a buszmegállóban, gyorsan igyekszik mindegyikünk az elmúlt évek eseményeit elmondani. Neki két gyereke van, a fia most készül házasodni, és ezt mondja, „Tudod a jövendő menyem olyan 'tenyeres-talpas' – de jobban tetszik nekem, mintha valami városi piszkafa lenne"….

No tessék. Megint belebotlottam valami rég nem hallotta dologba. Milyen is a tenyeres-talpas,  ma mit értenek ezen ? Perszehogy a neten nézek utána…..  
Látom itt a fenti cikkben, hogy másnak is megfordult a kérdés a fejében, pedig nem mai keletű kifejezés, az biztos. Idejét nem tudom, mikor hallottam, hogy ezt mondták volna egy „ducibb” nőre. Előbb mondják rosszallóan a „tehenet”, mint ezt –  egyébként ennek a meghatározásnak szerintem nem is egyértelműen pejoratív az értelme.
Máshol olvasom, a tenyeres-talpas: nagy darab, nagy testű, otromba, ormótlan, trampli, esetlen, nehézkes mozgású (nő). (Micsoda disznóság, hogy csak nőkre alkalmazzák….)

Ilyen és hasonló mondások után kutatva http://hogymondom.hu/char_a.php  itt találtam egy különleges mondás-gyűjteményt. Belenéztem, s rájöttem nem is ismerem az „anyanyelvemet”…vagyis azt, amit egy mai magyar gyerek anyanyelvként értelmezhet, amivel nap mint nap találkozhat. Ez a szótár tele van olyasmikkel, amikről én még csak nem is hallottam. (Bizonyos értelemben azt is mondhatom, hogy "szerencsére"...)

„Az oldalon olvasható szövegek feldúlhatják egyesek nyugalmát. Mi szóltunk !”  Ez a szöveg látható az oldal jobb felső sarkában. Nos, igazat mond. Helyenként feldúlta a nyugalmamat….

(Ehhez a témához meg egyszerűen nem találtam képet. A Google képnéző ezt a szót nem ismeri...)

3 megjegyzés:

  1. Az ilyesmivel én úgy vagyok, hogy jobban bízom az értelmező kéziszótárban, mint pl. abban a gyakori kérdésekben. ( a neten) - szerintem időt rabló,ill. megbízhatatlan. Elég sok hülyeséget is el kell olvasni,amíg - esetleg - a valós,igazi választ is megtalálja az ember.
    Gondolataim voltak : ... hogy pl. degradáló (?) - amivel vigyázni kell!- mert nem ledegradáló (!) - bár ez már más történet. ( pl. a bacon szalonna, a CD lemez vagy a beinjekcióz )
    (2) Mivel a tv-ben gyakran így mondják : nyugalom megzavarására alkalmas ( kép és hanganyag) - lehet, azokkal a szavakkal kellett volna képet keresned.
    Kimaradt : közben megnéztem a magyar szinonimaszótárban is - a tenyeres-talpasnak van tágabb értelmű kifejezése, ill. rosszallás nélküli kifejezése > tagbaszakadt

    VálaszTörlés
  2. Tagbaszakadt : választékosan robusztus,- < már-már idomtalanul,
    pejoratív : (nagy) behemót
    bizalmasan: trabális vagy drabális, gúnyosan : dromedár, < kül. nőről > tenyerese-talpas
    népiesen : markos
    csupán erős csontozatát nézve , nagy csontú,
    csupán testi adottságát tekintve, testes,
    testmagasságra utalva : termetes.
    testes : kül. test magasságára utalva > termetes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) jó sok mindent találtál -köszönet érte !
      Belenéztél a hogymondom.hu-ba ? Eszméletlen mik vannak ott.

      Törlés