2015. július 28., kedd

ULUPUH + ZSKN



Nem, ez nem a legújabb jelszavam a postaládámhoz - ne kísérletezzetek vele  :-)
Ez két betűszó (vagy rövidítés ? nem is tudom a pontos meghatározását...)  rögtön kiderült, mit jelentenek....
                                                      **************
Jobb ötlet híján vasárnap délután úgy döntöttünk barátnőmmel, lemegyünk a ZSKN-be. (Zsolnay Kulturális Negyed – írom annak, aki ezt a betűszót még nem ismeri.) Tudtam, hogy a rondanevű M21-es teremben van valami kiállítás, de túl nagy visszhangja nem volt, az egész neten ugyanaz a fránya 2 mondatos hír kering, azt  vette át szép kényelmesen mindenki. (Csak zárójelben mondom, szörnyen tud bosszantani az ilyen igénytelenség….)
A lényeg, hogy voltak ezek a művészek pár évvel ezelőtt már itt, (ULUPUH - kortárs horvát művészek csoportja)  most újra elhozták a sokféle alkotásaikat. Vannak jelmezek, és színpadi tervek, kerámiák, különleges ékszerek (?) és olyan nemtudommik, szóval modern izék.

Ha az ember nem Leonardo alkotásokat vár, akkor akár még el is szórakozhat. És nem tagadom, volt, ami kifejezetten tetszett - mert szörnyen tudom díjazni, ha valakinek eszébe jut olyasmi pl. hogy orvosi kesztyűkből készítsen báli ruhát. nemek 100 évi fejtörés után sem lenne ilyesféle gondolatom...De a kalitkába zárt netező is jó gondolat. 
Az alábbi sorozatban a 3.kép volt nálam a nyerő - ide többször is visszamentem, és minden alkalommal "mást láttam" bele/benne....
S mivel én elég nyitottnak érzem magam az ilyesmire, nem is ért csalódás. 250-ért láttam milyen 'játékokat' készítenek mások, mint műalkotást, és ráadásul a légkondi miatt kellemes környezetben lehettem. Jaj, ki ne feledjem, a legfantasztikusabb az volt, hogy valamelyik installáció melléklete madárcsicsergés volt. Szóval, ha lehunyom a szemem, jobb lett volna, mint az erdőben sétálni – legalábbis a madarak miatt – ott nem hallhattam volna ennyi madárdalt s ma délután biztos melegebb is volt ott, mint itt.

Hála az égnek, megint jó időben mentünk, vasárnap délután egyetlen ember nem volt rajtunk kívül. El is gondolkodtam, hogy csak én vagyok MINDIG ilyen szerencsés, vagy a világ tesz erre az egész M21-re, és a benne látható dolgokra.
A gyanú most is él bennem… Ugyanis nézelődés után gondoltuk, megeszünk egy fagyit. Hát az étterem zárva, a cukrosbolt zárva – igaz, a bábszínháznál állítólag volt fagyi, de ott olyan negatív élményeket szereztem, hogy valószínű oda nem fogok még egyszer betérni…
Hát így…így várja a híres-neves Zsolnai negyed 2016-ban, nyári kánikulában, a véletlenül odatévedt vendégeket…
Nem voltak sokan….




  



8 megjegyzés:

  1. lehet, mindenki a Kórusfesztiválon volt?
    szép ez a kiállítás, meg fogom nézni, ha marad időm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. még az idei, 2015 évben :))))

      Törlés
    2. Augusztus 16-ig van nyitva - szerintem érdemes ellátogatni ide....
      Részletek itt

      Törlés
  2. Ami azt illeti én sem tudom, hogy az M21 mit jelenthet, vagy miért az a neve a galériának. ( Ha szerinted igénytelenség, szerintem meg előrelátás... manapság gyakran előfordul.hogy az utcák új nevet kapnak...vagy egyes szobrok is eltávolításra kerülnek...ez az M21 meg szinte megtámadhatatlan... Se védeni,se támadni nem akarnék senkit sem... a kiállítás 07/17-én lett megnyitva (?) - a Zsolnay negyed facebook oldalon ( 21 ezer "kedvelője" van...) 07/21-én lehetett látni 25 db. fényképet a kiállítás megnyitójáról. ( nem tolongtak... az biztos,- bár emlékezetem szerint akkor is épp' vörös jelzés volt a hőség miatt.)
    Más : vasárnap, amikor ti voltatok - (hidegfront,erős széllel, stb.? ) - hagyján, hogy engem pl. megviselt,- de elsőként én is arra gondoltam : bizonyára az Eurpa Cantat 2015 mostanában a fő esemény.Emlékezetem szerint kb. ilyesmik is voltak aznap... ( tv. előtt ülőknek) - pl. a 30.F1 (Budapest) - azt vagy 3 napig "nyomta a tv. - volt a női vízilabda világbajnokság,- ( sajnos leányaink kikaptak a kínaiaktól) - ( vasárnap délelőtt még valamilyen futóverseny is volt Hősök-terén,Pécsett) - másra valahogy nem emlékszem... így aztán én nem csodálom, hogy épp' az M21-ben nem voltak sokan. ( Említsük még meg,hogy aki teheti,- gondolom én, vagy a Balaton mellett van, vagy külföldön,- vagy esetleg a kiskertjében ?...) Hogy "mire tesz a világ" ... azt én sem tudom. (Pl. én kimondottan kedvelem, ha a könyvtárban rajtam kívül nincs más... :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, ilyenkor szoktam mondani: Jó kifogás sose rossz...
      Bizonyára én is meg tudok magyarázni, indokolni mindent, amit védeni akarok, vagy ha valakivel ellentétes a véleményem. Így tehát 1:1 Én is elmondtam, te is.

      Törlés
  3. A 9. (felső) és a 10. (felső) képen lévő alkotások nyerték el a tetszésem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No a 9-es akár kavicsból is kirakható... a 10-es nem tudom mi lehet, de én is jópofa ötletnek tartom, Miért gondolom, hogy 'vicces" - azt nem tudnám megindokolni. Egy bolond varázsló kalapja. :-)

      Törlés
    2. :-) igen, pont erre asszociáltam én is, hogy kavicsból is kirakható.

      Törlés