2015. augusztus 12., szerda

Ezt próbáld ki !



Néhány szem paradicsomot félretettem, és feldarabolva, sóágyba fektetve, kitettem a száz fokos napra. Két nap alatt majdnem teljesen össze-aszalódott. Hát valami csodálatos !
(Sajnos) még tart egy ideig ez az afrikai forróság,  ha valakinek van kedve és paradicsoma, érdemes kipróbálni – nálam nem fog sokáig tartani, ezért döntöttem úgy, hogy csinálok még pár adagot – nem is másért, csak nassnak, hogy maradjon valami jó emlékem erről a forró nyárról….


14 megjegyzés:

  1. Milyen fajta? Sajnos nálam még csak annyi érik, amit meg is eszünk. Majd ha jön a hűvös, biztos akkor indul be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pipulka, fogalmam nincs, "kaptam"-paradicsom-fajta :-) Olyan kerek volt, nem az a befőzni-való barázdás(vagy milyen), se nem a hosszúkás. Egész egyszerű, normális - igaz házi termelésű - paradicsom.

      Törlés
  2. Amennyire szeretem a paradicsomot, szerintem nem tudnék annyit csinálni amiből még télire is maradna :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony épp ezért gondolkodom én is még 1-2 újabb adagon, míg tart ez a meleg, mert már nem annyi van ám, amennyit a fotón látsz :-)

      Törlés
  3. De érdekes! Hát mindenki az aszalt paradájsszal foglalkozik! Én is evvel játszadoztam vasárnap óta, ugyan nem só-ágyon, hanem tálcán, sózva, tüll allatt, kiküldtem a linket E-i istápolós barátaimnak is. Szóval most van kánikula éa paradicsom. Ha a keresőbe beütöd az aszalt paradicsomot, rengeteg találat lesz, de só-ágyast nem láttam. Aztán eltettem olajba, fokhagymával, rozmaringgal. Melllesleg kapiskálom, mért olyan csillagászati árú az aszalt paradicsom a boltban, mert 1/3-ára összeszárad, plusz még a macera, meg a fűszerezés, az olaj.De szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig valahol, valakinek a blogjában akadtam rá, megtetszett és azért próbáltam ki. Egyszerű - nem kell vacakolni csak a felaprítással. A magját és a levét ki kell "vakarni-kanalazni" - én aztán, ami így összegyűlt, két kortyintásra azonnal meg is ittam - szóval ez csak a húsa meg a héja. Valószínű így gyorsabban szárad. Olajba semmiképp nem tennék el - valahogy azt nem hiszem, hogy szívesen enném... Egyébként meg komolyan mondom, nem volt túl macerás....épp ezért tervezek újabb adagot is.Az viszont tény, hogy ezt inkább csak olyan delikatesznek szabad enni - mert rettentő gyorsan fogy.....

      Törlés
    2. Pedig tényleg jó olajban, oliva. Meg az eltarthatóság.Úgy is készíthető, hogy nem kapirgálod ki a belsejét. Én hol így, hol ugy csinálom. Meg sütőben, szárításos módszerrel. Ha nem lesz ilyen dög meleg, akkor sütőzni fogok. HM (rájöttél, hogy fentebb is én)

      Törlés
    3. Hátperszehogyrájöttem :-)....
      Még jó egy hétig ilyen dögmeleg lesz, tegyél ki a napra kísérletképp egy adagot, jobb lesz mint a sütős - szerintem....

      Törlés
  4. Előzmény : tegnap volt nálunk "zöldjárat" - ürítés után épp' kimostam a kukát,és hagytam a napon száradni,majd tapasztaltam,hogy mindenféle bogarak megszállták,darázs,méh és ilyesmik.
    (Más : vajon az emberek milyen gyakorisággal mossák ki (-főleg nyáron-) a kukáikat ?...)
    Paradicsomhoz : igaz.írta más is,- elég sok leírás van a neten,- feltételezem, a zöld csumáját kivágtad (?) - van akinek nem szokása,én meg akkor "mérgelődöm." Gondolom éjszakára be kell vinni,ill. szárításkor a bogarakat is távol kell tartani. Kissé gazdaságtalannak érződik a módszered,- (nem kritika) -csak valahogy sok a só és elég kevés a paradicsom. Ha csinálnék,(amit kétlek) -bizonyára karikára vágnám a paradicsomot,-de nem okoskodnék. ( Pl. én az aszalt szilvát kedvelem,de már azt sem csináltam évek óta...igaz,sok egyéb mást sem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az emberek és a kukamosás: gyanítom, kevesen vagyunk ilyenek, mint te is, meg én is. Pl. az én szomszédom 25 év alatt talán kétszer mosta ki a kukáját, akkor is azért, mert szóltam, hogy már elviselhetetlenül büdös. Még jó, hogy tőlem távol tartják....
      Csuma: hát nem vagyok én kecske - igen, a csumát mindig kivágom,,,nálunk otthon így volt szokás. Lehet, máshol meg nem...
      Képzeld el - magam is csodálkozom, de még csak egy árva légy se tévedt a parira - pedig a tűző napon van kint most már harmadik napja. Tán a só riasztja el őket ? Nem tudom, de tény, senkit se érdekel a rovarok közül. Ha karikára vágnád, szinte semmi sem maradna belőle. Amiket itt látsz, azok negyed paradicsomok - hihetelenül összeszárad !!!

      Törlés
    2. Hat ezert (is) szeretek idejarni: mert az aszalt parik mellett mar a kukamosasrol targyaltok. :))) ...de valoban,ha azt megszalljak a legyek,az aszalodo paradicsomra is mehetnenek.Milyen szerencses,hogy nem teszik.
      A csuma-nem-kivagasos-mergelodes, vagy a nem-kritika,de sok a so-keves a pari is tetszik! :)))
      A hajnalban keszitett paradicsomleved es ez a pari is nagyon klassz. Le a kalappal, de tenyleg!

      Törlés
    3. Jelentem annak, amit a fotón láttál, már csak a fele van meg :-( Irgalmatlanul finom, holnap hajnalban megyek a piacra, veszek még, van 3 nagy tepsim meg só is, hát a hátralévő rohadtmeleg napokból legalább ennyi előnyöm legyen, aszalok kis parit még.
      Nem mellesleg, ma hajnalban elkészült egy óriási adag (kb. 6-7 liter) ketchup is.
      Büszke vagyok magamra, így, hetvenen éven és 40 fokon túl :-)

      Törlés
    4. Klassz csaj vagy! :))) mar az elobb is mondani akartam,csak ott szoismetles lett volna :)

      Törlés