2015. augusztus 20., csütörtök

Felfedeztem...




Most lehet mutogatni rám, hogy lám, ez az eredménye, ha valaki nem nézi a magyar tévét, nem olvassa a magyar sajtótermékeket…. Ha nézném/olvasnám, Csernus Imrét (https://hu.wikipedia.org/wiki/Csernus_Imre) bizonyára ismerném már, így viszont most a neten kóborolva fedeztem fel magamnak.
Nem tudom, közszeretetnek, avagy közutálatnak örvend-e Magyarországon – mert akár mindkettő lehetséges, ha valaki őszintén beszél. De bevallom, nem is érdekel a megítélése. Tetszenek a gondolatai – ennyi…
http://www.citatum.hu/szerzo/Csernus_Imre   itt van egy csokor belőle. Érdemes lassan, vagy kétszer átolvasni e sorokat....

Csernus doktor tíz szabálya.

1. Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja meg magát senki. Önmaga előtt.

2. Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit! És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz...

3. Tartsd tiszteletben a saját érési idődet! A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti sorsát. Ezzel magában hordozza az örök elégedetlenséget.

4. A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát!

5. Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre. Ide vezet az önzőség. Miért teszed mással azt, amit magadnak nem kívánsz?

6. Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.

7. Másra támaszkodni mindig veszélyes. Igaz, sokszor ez a könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Tudod mit? Támaszkodj magadra!

8. Merj szembenézni a saját tükörképeddel! Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd.

9. A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat! A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzdj, hogy lehess büszke is magadra!

10. A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?

Plusz 1: Számomra (...) az igazi barátság ott kezdődik, amikor nemcsak pozitív dolgokban lubickolok, hanem egy adott konfliktushelyzetben annak ellenére elmondom a véleményemet, hogy tudom, ez a másiknak fájhat.

14 megjegyzés:

  1. Jegyzeteim között szintén szerepel Csernus 10 szabálya. Ezek megfontolandók, jók. Több cikket, nyilatkozatot olvastam már tőle, vegyes érzésekkel. Lehet csak nem ismerem még eléggé őt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most fedeztem fel, tulajdonképpen szeretem - bárki mondja/írja - ha az én gondolataimat kerek mondatokba foglalja. Én néha kicsit sokat beszélek...(nem mellé, csak mégis többet,mint kéne.)

      Törlés
  2. Elviszlek egyszer az előadására. A múltkor voltam a barátnőmmel, eléggé elgondolkodtató volt.

    VálaszTörlés
  3. Én láttam anno a műsorait, mondhatom nagyon tanulságos volt .
    Nem kertel , megmondja , de éppen ezért megosztó .
    Láttam hogy ordította le ismert emberek fejét, akik belátták hogy igaza van.
    Sokszor kívülről lehet jobban látni a hibáinkat, gyengeségeinket .
    Ezeket Ő meg meri mondani nem finoman.
    Kár hogy most inkább a bor csinálásba vetette bele magát .
    Nagyon jól el tudnám képzelni ahogy prominenseink szemébe mondja galádságukat :-(

    A plusz 1 -hez még annyit : az igazi barát az aki annak ellenére hogy ismer , mégis szeret !
    Valahogy így ........
    mmama

    ja ! és vannak honi csatornákon is nézhető műsorok , csak válogatni kell.
    Kipróbálhatnád :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó a kiegészítésed a plusz 1-hez...
      Magyar tévét max a neten tudnék nézni, mert semmiféle előfizetésem, csatlakozásom nincs.

      Törlés
  4. Csatlakozom az előttem szólóhoz : megosztó (Igaz, eredendően írtam volna,hogy van egy 3.eset is : van akit nem érdekel.(pl. én...) ( lásd : közszeretet - közutálat)
    Lehet,csak én érzem úgy, hogy ő is egy suszter... (akinek lyukas a cipője...) ill. P.Péternél is írtam már : az "okos gondolataik" ellenére, a saját életüket kevésbé sikerül(t) problémamentesen élni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán azért "népszerűek" mert érthetően, célratörően, röviden meg tudják fogalmazni azt, ami az emberek egy részének a fejében katyvaszosan kevereg csak. Én legalábbis így gondolom.
      Egyébként meg nem hiszem, hogy van olyan ember, akinek "problémamentes" az élete. Legfeljebb nem beszél róla, vagy nem jut a nagyközönség tudomására.

      Törlés
  5. Én ide tegnap kétszer is írtam és egyik sincs itt... A technika ördöge lenne? :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem tudom, mi történt, de én csak egyet, ezt találtam meg. Valami egyébként nekem is gyanús, "hiányolok" bizonyos kommenteket - de hát fogalmam nincs, mit kéne/lehetne tennem....

      Törlés
  6. Csak annyit írtam, hogy Csernusnak nagyon meredek a stílusa, bántóan meredek... Talán épp ez a sikerének titka. Persze nem mindenkinek jön be ez a stílus!
    Olvasd el tőle A nő, ill. A férfi című könyvét! Nekem tetszett, bár ott is vannak "érdekes" dolgok!:) Egy igazi egyéniség ez a fickó, maradjunk ennyiben.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig van veszélye annak, ha az ember (én) valakitől csak keveset olvas. Véletlenül bukkantam erre a fenti szövegre, ezek a sorok nekem tetszettek. De nem mondhatom, hogy "ismerem" őt, mint írót, vagy embert, pláne nem mint pszichiátert. Az az igazság, amit fentebb Kavicsnak is írtam. Szeretem a röviden megfogalmazott, de sokat mondó írásokat. Ezt a fenti anyagot ilyennek ítéltem. Ettől még lehet egy különc ember...

      Törlés
  7. Nekem is tetszik, amit Te feltettél tőle és azt hiszem félre értettél, mert én csak a véleményemet írtam le az alapján, amit egyes pácienseitől hallottam! Itt nem látszik a bántóan meredek stílus!
    A másik meg: azt hiszem, bárki példát vehetne rólad, amennyit olvasol és amilyen művelt vagy, még hogy valakitől keveset olvasol!?... Na, ezt ne tedd be a hozzászólásokhoz!
    Ma egyébként rossz napom van ilyen szempontból, mert egy másik blogon is félreértettek és akkora hoppáré lett belőle, hogy ki is szálltam! Nem sokszor mondok véleményt, de akkor mindig így járok. Valószínű nem figyelek, vagy rám nem figyelnek, de káosz lesz! Vonzom ezeket a dolgokat... :) Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan Tiff, sehol semmi félre- vagy rosszul értés !!! Itt (remélem) tök normális emberek mondják el, mondhatják el a véleményüket és én mindenkinek örülök, aki benéz ide, hát még ha veszi a fáradságot és a gondolatait is megírja. Szerintem ez egyfajta kitüntetés. "Olyant írtál/mutattál" amiről nekem is van véleményem. NEM BAJ, ha nem egyezik a tiéddel - hát ahányan vagyunk, annyifélék vagyunk és annyiféleképp gondolkodunk. Szörnyű lenne, ha egyformák lennénk.... Egyszerűen nem hiszem el, hogy te valakit sértő módon kritizáltál. Leírtad a véleményedet, hát miért baj az ???? No, szóval ide bármikor, bármit megírhatsz - megírhat mindenki. Hosszú évek óta egyetlen téma volt, amit egy bizonyos komment miatt levettem - de eleve tudtam én, hogy "darázsfészekbe" nyúlok. Mivel senkit nem akarok sem ingerelni, sem megbántani - hát jobb, ha azt a témát megtartom magamnak.
      VÁROM a jövőben is a véleményedet. FONTOS vagy nekem !!! :-)

      Törlés