2015. augusztus 9., vasárnap

Halk és hangos reklámok



..olyan egyszerű, hétköznapi kis „reklámokról” írnék, melyek nem mérhetők össze a ma divatosakkal…

Amióta itt lakom, márpedig ez már majdnem 30 éve, hetente kétszer, szerdán és pénteken reggel 7 körül nagyon diszkrét csengőhang hallható az utcán. Bármilyen hihetetlen is a mai világban, van, aki szódástól veszi a szódát… Igaz már nem azokban a régi míves, nehéz, különös üvegekben hozzák, hanem műanyagban – és nem is lovaskocsival jönnek mint rég, de jönnek. Engem, őszintém mondom meghat. Meghat a kitartása a szódásnak, meg azoknak is, akik így vásárolnak 2015-ben…



A másik a zöldséges kisautója. Megáll a sarkokon, bekapcsolja a hangszóróját és közli, hogy itt van a zöldséges. Hellyel közzel némelyik házba még be is csenget. Régebben gyakran, mondjuk hetente, mostanában ritkábban, de azért megjelenik néha a zöldséges kis teherautó. Nyilván tudja, hogy vannak idősebb emberek a környéken, akiknek még 2 kg. krumplit is gond hazacipelni… Hát eljön ő és hozza a hagymát, krumplit, néha paprikát, paradicsomot, almát…
És idén újra jött a dinnyés. Pár évig nem volt, de valaki újrakezdte … Csak ő kicsit erőszakosabb, tovább bömbölteti a kereszteződésekben a magnóját és tényleg bömbölteti. Lehet, ez az oka, hogy nem nagyon akad vásárlója ? Mivel pont az ablakom előtt áll, látom a forgalmát… Nem tudom megkeresi-e a benzinre-valót – hacsak nem „illegálisan szerzett” a dinnyéje…

Van még egy ilyesféle autós-kereskedő: az ócskás. Rendszeresen  jár, többször körbeautózza a környékünket, „Párnát, tollat, dunnát, képet veszek ! Minden érdekel, ne dobja ki a régiséget!” – ez a szövege… Vajon, akad-e bárki is, aki el akar neki adni manapság valamit…Még nem láttam, hogy üzletelésbe bonyolódott volna valakivel a szomszédaim közül…
És ki ne hagyjam a gyalogosan közlekedőt se. Ő is rendszeresen jár errefelé, mióta itt lakom. Korombéli "bácsinak" gondolom, de valójában nem lehet néha kitalálni, hogy ki, hány éves - csak úgy, az arcába nézve. Ő a köszörűs. Megélezi a késedet és mellesleg esernyőt is javít. Bevallom, nem láttam még, hogy valahol, valaki igénybe vette volna a szolgáltatását - de lehet, hogy mégis, hiszen ha senkinek se kellene, miért járna errefelé ? 

Azon meditáltam - épp a tegnap is itt járt dinnyés kapcsán – hogy meddig maradnak még meg ezek a kereskedők ? Persze nem tudom, járnak-e a lakótelepeken is, még sosem érdeklődtem ott lakó ismerőseimtől – de nem tartom valószínűnek. Eltűnnek ők is majd lassan, mint a verklisek,  vagy a jegesek….
Vagy miként az a négy (!) kisbolt, melyek azóta zártak be, hogy én ide költöztem. Némiképp sajnálom őket - habár tény, én is inkább a nagy abc-kbe jártam. De mégis milyen jó volt, amikor kiderült, kevés lesz a tejföl! Csak átszaladtam az egyikbe... 
Hát ennek a világnak vége... 

24 megjegyzés:

  1. Ha ennek a világnak vége az csak annak a korosztálynak fog fájni akik ebben nőttek fel. Mint mi is !
    Az unokáink már a "Családi frost" sárga autóját várják ha épp fagyira vágynak .
    Az ószeres a drótos tót , a szenes, a szódás , köszörűs stb.. bennük már nem hozza hozhatja elő azt kellemes nosztalgikus érzést amit mi érzünk már csak akkor is ha szóba kerülnek , úgy mint most.
    Én még emlékszem a kintornásra is , és valóban a vastag szódás üvegek nagyon szépek voltak.
    Egy ilyennek a szilánkja megvágta a számat, a mai napig viselem a nyomát.:-)
    Itt a piacon van még lábal hajtós köszörűs is.
    Használt holmis is jár hangszóróval, és külön a műszaki és fém cikkes .

    Görögországban naponta járnak a halas az zöldséges a tejes, a gyümölcsös is.
    De a legmeglepőbb volt a lakástextil méterárú és ruha cipő boltnak berendezett nagy autó.
    Ez ott mindennapos látvány.

    Sajnos a családi kisboltok tönkre mennek, még akkor is ha vasárnap csak ők lehetnek nyitva .

    Szóval ez egy új világ már.
    Nézőpont kérdése hogy kinek kinek mi a jó és mi a rossz.
    De nem minden csak fehér és fekete, lássuk meg a színeket , merjük árnyalni is és alakítsunk ki magunknak egy nekünk megfelelő színes világot. Na ez lesz a miénk amiben jól érezhetjük magunkat.
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most, hogy írod, tényleg volt valami "frost"-os erre mifelénk is, sőt egy darabig jött a tejes autó is. Mostanában a fagyasztós autó valamiért nem jár, a tejesről meg annyi a hírem, hogy "reklamáltak" zavarja a lakók nyugalmát a "bocibocitarka" jelzőzenéje. Egy darabig "némán" jött a szokott időben, aztán elmaradt. Hogy miért ? Valószínű nem csak a zenélés "letiltása" miatt. Egyébként egy másik tejes - ugyan nem erre mifelénk - de tudomásom szerint ma is jár a város egy részén.És zenél is...

      Törlés
  2. Dejó!!!!!!!! Eszembejutott az,amikor gyerekkoromban jött a fagyis autó és rohantunk.:) Én nagyon örülnék,ha felénk is járnának ilyen kiskereskedők! Most is jó lenne dinnye, de ki nem mozdulok érte.
    Ebben az a nehéz,hogy sok ember dolgozik,tehát ha napközben jönnek,akkor nincsen senki otthon.A másik a bizalmatlanság, de én ezeknek nagyon örülnék,ha házhoz jönnének!!!!
    Tavasszal volt egy kis cetli bedobva,Pestről jöttek és összegyűjtötték a MINDENFÉLE ruhákat,rongyokat.NAGYON nagy segítség volt,hogy nem kellett törni a fejemet,hogy hova vigyem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, két oldalú a dolog: napközben az emberek többnyire nincsenek otthon, az esetleges néhány idős vevőért meg nem éri meg furikázni. Estére ugyan hazatérnek, de előtte már megvettek mindent a nagy abc-kben, mert ki várna a bizonytalan autós kereskedőkre ? Én egy meglehetősen elöregedett lakosságú városrészben lakom, talán ezért is jöttek/jönnek néha még errefelé ilyen árusok.
      Kár, hogy nem lakom a közeledben - én is egy ilyesféle - bár nem reklámozott, csak ismerőseim körében tudott - ruha és rongy gyűjtő vagyok. Vannak ugyanis törzs-helyeim, ahová tovább-adományozok mindent. Legyen az gyerekruha, elhalt nagymama cuccai, vagy kézimunkafonalak. MINDENNEK van gazdája, csak meg kell találni - hát én megtalálom.
      Mindenkinek öröm: akitől elhozom, akinek továbbadom és nem mellesleg nekem is, hogy segíteni tudtam egyszerre kettőn is.

      Törlés
  3. Éppen a napokban hiányoltam ilyen mesterembert, de, hogy milyent most nem tudom. Tán késest, s pontosan ezekre gondoltam, amiket leírtál. Hova lettek? S kár értük.

    VálaszTörlés
  4. [ @X ] Ez is olyasmi, hogy embere válogatja... (pl. nyugdíjasok szerint túl halk... mások szerint túl hangos - stb.)
    Ha "vendégeim" vannak, (kisgyerekek) még a hajnali kutyaugatás vagy a kakas kukorékolása is zavar, mert a gyerekek felébrednek tőle. (Igaz,a kakas kukorékolásnak utánaolvastam, de azt,hogy reggel 04-től kezdi - és tart késő délutánig ?... nem mindig hallgatom örömmel.)
    A Family frost pl. még napjainkban is jár mifelénk, a tejest mostanában én is ritkábban hallom, (én is úgy tudom,új vállalkozó vette át a régebbiek helyét.) Mifelénk - időnként - jön lovaskocsival "vasgyűjtő" - és több mint 10 éve egy kézikocsival egy fiú,- ( sajnos ő is ordibál...) - nem egyszer vasárnap 08 órakor... van szódás is,- ( a megbeszéltek értelmében,a kirakott szikvizes rekeszt cseréli,ha nincs is otthon a lakó) - összességében -talán mert nincs rá szükségem - én az ilyen "mozgó árusoktól" nem vásárolok. (Így aztán pl. azt sem tudom, vajon adnak-e számlát... (feltételezem nem) - és az az igazság,hogy a "jogszabályi háttérrel" sem vagyok tisztában. (Mit,hogyan lehet napjainkban.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számla ? Hát ilyen "pórias" dolog nekem még nem jutott eszembe. Nem hinném, hogy adnak számlát...(remélem a blogomat nem olvassa az adóhivatal...)

      Törlés
    2. Nálunk a tejesember a kapura kilógatott szatyromba a tej mellé még a számlát is belepottyantja. :-)

      Törlés
    3. Rendes ember ! De még rendesebbek a település lakói - mert aztán itt a város dzsumbujában próbálnál te kitenni a kerítésre BÁRMIT, ami használható. Sokáig nem maradna ott. Mellesleg én élek is ezzel a "lehetőséggel", vannak bizonyos dolgok, amiket a közelemben lévő nagy beton villanyoszlop "öblébe" teszek. Még SOHA nem maradt ott pár óránál tovább. Jó, így egyértelmű, hogy felesleges és azért van oda téve a cucc....

      Törlés
    4. Régen,nagyon régen németajkú falvakban a pindljúddal ijesztgették a gyerekeket.Majd jön a pindljúd és elvisz a zsákjában!...
      Még emlékszem,hogy a szomszéd néni kántálta a pindljúd szövegét,ahogy kiabált a faluban:"Gyűrű,gyűszű,gombostű!Kis tű,nagy tű,szentjánoskenyér!..."Ennek dallama volt,nem ám csak úgy!...
      (a lélekajtós)

      Törlés
    5. Szerinted hányan tudják az olvasók közül, mi a "pindljúd" ??? :-)
      Az az én személyes szerencsém, hogy én tudom....
      Ha valaki itt kíváncsiskodna, majd megírom :-) a megfejtést....
      Kár, hogy el fognak ezek a dolgok/szavak/fogalmak velünk együtt tűnni... Bár ki tudja, tán nem is fog hiányozni senkinek....

      Törlés
    6. Én nem tudom mi az, de kíváncsi lennék.
      Hát valóban nem akaszthatnám ki a szatyrot benne a tej árával, ha nem ilyen kis faluban laknék. De nem véletlenül élek kis faluban. :-)

      Törlés
    7. Tehát a megfejtés "pindljúd"-ra
      Ehhez kell tudni kicsit németül, kell tudni, hogy a régi zsidók milyen németre hajazó nyelvet használtak és persze kell tudni, hogy a svábok is valamilyen spéci német nyelvet beszélnek.
      pidl = pendlizni = két hely között ingázni
      júd = ezek után gondolom már egyértelmű - zsidó embert jelent.
      Tehát a pindljúd - afféle zsidó vándorkereskedő volt
      A neten persze ennek semmi nyoma - de talán most így, hogy beszélünk itt róla, mégis bekerül a "nagy világszótárba". (Van előkészületben egy másik, hasonló jó mondásom, majd "bedobom " hamarosan a blogvilág mélyvízébe !)
      Mellesleg vagy nem olvasta más ezt a kommentet, vagy nem érdekelte a téma, de van rá egy fogadásom, hogy a helyes választ senki sem tudta a blogolvasóim közül.(Kivéve, a "lélekajtós" baránémat, aki ezt megemlítette.) Így hát neked küldöm Pipulka szeretettel, s ha más is olvassa, nem baj - legalább egy szóval - talán egy történettel is - többet ismer.

      Törlés
    8. Köszönöm szépen a gondos magyarázatot! :-)

      Törlés
  5. Mikor Pesten laktam, becsöngetett a régi bérházunkba egy köszörűs , aki késeket élezett. Gondoltam kipróbálom, de csalódnom kellett, mert egy cigány fiú volt, aki a semmiért elkért 3000 Ft-ot. Egy kézzel hajtható köszörűvel bénázott valamit. Nagyon szomorú voltam, mert hittem neki és becsapott, mert egyébként én is tanultam és tudok is kést köszörülni köszörűkövön, és kíváncsi voltam hogyan ő hogyan csinálja. Hát most láttam, soha többet
    Megértem, ha egy nagyvárosban nem engedik be az ilyen embert az udvarba sem.
    A bakonyi faluban, ahol nyaraltunk, hetente 3x jött a kocsi reggel és hozza a kenyeret és jár a gátpalack cserélő kocsi is, hetente 1x. Vannak még ilyenek vidéken is, de egyre ritkább, és legjobb ha személyesen ismered az eladót, különben nem ér a bizalom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tény, hogy észnél kell lenni. Nem írtam még erről, de megérne egy kis eszmefuttatást, hogy kit, mikor szabad, vagy inkább nem szabad még a kapun se beengedni.
      Sajnos nincs falusi tapasztalatom, arra nézve, hogy járnak-e ott kisiparosok (mesteremberek). Egyet tudok, Drávasztárán - bár van kisbolt - de jár rendszeresen egy olyan "kisabc" autó is.
      És tényleg, régen volt gázpalackos autó is. Ezer éve nem láttam.....

      Törlés
    2. Itt jár a palackos is. Keddenként. :-) Ráadásul néni. Hétfő, szerda meg péntek jön a kenyeres ember. Zöldséges, tyúkos meg hasonlók nem ilyen kiszámíthatóak, ők alkalomszerűen. És ha valami esemény közeledik a faluban, azt is kocsiról dobolják ki hangszórón, a hivatalban dolgozó Icike hangján. :-D

      Törlés
    3. Kicsit visszakanyarodva a fentebb írt kommentedhez is: igen, valószínűnek tartom, hogy vannak a nagyvilágtól messze eső helyek, ahol még hellyel-közzel normális élet folyik. Ahol az egymás mellett lakók beszélgetnek egymással, netán segítenek egymásnak, ahol kint hagyhatod véletlenül az utcán a söprűt, amivel söpörtél és nem lopja el senki, sőt, beviszik, mondván, hogy biztos kint felejtetted. Sajnos az ilyen kis "boldogságszigetek" ritkák - vagy annyira be vannak zárkózva, hogy még hír se jön ki belőlük. Nincs ám minden faluban egy Pipulka ! De nem is baj, maradjanak csak ilyen csendes zugok a világban, hogy ha nagyon kell, legyen az embernek egyszer lehetősége oda menekülni, friss levegővel teleszívni a tüdejét, hogy tovább tudjon élni piszkos-ronda nagyvárosában.Ahol már semmi sincs abból, ami régen volt, ami után csak vágyakozni lehet.

      Törlés
    4. Azért már itt sem minden fenékig tejfel, de a söprűt nem vinné el senki, ha kinn felejteném. :-)

      Törlés
  6. Aranyosfodorka!Tudom,hogy jól ismered a nyelvet és Te érted.Neked írtam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valamelyest ismerem a nyelvet is, a témát is.... Fentebb, Pipulka kérésére megmagyaráztam a dolgot. Hátha mást is érdekel, még akkor is, ha nem is kérdezte rajta kívül senki ennek a szónak a jelentését.

      Törlés