2015. augusztus 19., szerda

Ö-t-v-e-n-t-i-l-á-t-o-r



Ma reggel végre megérkezett a hűs levegő, s amikor bekapcsoltam a ventilátoromat, hogy a benti meleget ki, a kinti hűvöset meg bekeverje a szobába, eszembe jutott, hogy nem tudom, ki találta ki… Mármint a ventilátort…de okos ember volt, hiszen nem állhatott mindenki mellett pálmaágas, vagy  strucctollas legyezővel két szolga – a nagy melegben a hűvös légmozgás meg ugye milyen kellemes…

Nos, az alábbit találtam:
„A ventilátor feltalálója 1677. szeptember 7-én született Stephen Hales néven az angliai Teddingtonban.
Hales tiszteletes először 1717-ben, 40 éves korában vett részt a Royal Society egy gyűlésén, majd egy évvel később Sir Isaac Newton vezette összejövetelen kérte felvételét a tagok közé, ahová még abban az évben beválasztották.
1740-ben a Spitheadből az Atlanti-óceánon való átkelésre készülődő hajó fedélzetén kitört tífuszjárványról szóló hírek hatására kezdett a szellőztetéssel foglalkozni. Egy évvel később tette közzé "A ventilátorok leírása" című munkáját, amelyben már szerepelt az általa feltalált, az épületek külső falára szerelhető ventilátor terve. Mivel a matrózok között nagyon gyakoriak voltak a lázas betegségek, sokan ezt a levegő rovására írták. A ventilátornak kellett volna ezeket a kipárolgásokat jó levegővel kicserélnie. Hales úgy gondolta, azzal járulhat hozzá a legjobban az emberiség fejlődéséhez, ha a hajókat, kórházakat, börtönöket felszereli ventilátorokkal. Ezek általában kézzel, vagy ritkábban szélmalmok által működtetett, zajos szerkezetek voltak. Kétségtelen, hogy a ventilátorok felszerelése után a kórházakban és a börtönökben zuhanásszerűen csökkent a halálozási arány.
Végül 1756-ban intézményesítették a ventilátorok használatát a hadihajókon és a börtönökben, de Hales még ezt megelőzően felszerelt velük két kórházat. Ma pedig már rengeteg mindenhez használnak ventilátort.”





No, ennyivel is okosabb lettem, mert erről még nem olvastam.
Leírok ide még egy kicsike történetet. Bár tudom, valahol régebben a blogban már elmeséltem, de amíg élek, nekem a ventilátorról megboldogult R.Béla revizor kollégám fog eszembe jutni.
Leltároztunk, diktálta nekem s a barátnőmnek a listát, melyen többek között a ventilátor is szerepelt.
Ehhez mesélte az alábbi történetet: hasonló diktálás során, azt mondta egy kollégának, hogy „5 ventilátor”, ami úgy került fel a leltári listára, hogy „50 tilátor” – amit aztán később elkezdtek keresni, s kis időbe telt, mire rájöttek a tévedés okára  :-)
Lehet, hogy nem vicces ez annyira – de nekem, nekünk akkor nagyon tetszett, s barátnőmmel mai napig nevetve emlegetjük.
Egyébként áldom a feltalálóját ! Szinte egyetlen „vigaszom/örömöm” volt ebben az afrikai nyárban…

Amúgy meg valószínű ma egész nap esni fog. Az időjárás előrejelzőim itthon vannak: 


6 megjegyzés:

  1. De jó kép ez a macskáidról. Kutya jó helyük van Nálad. De jó, hogy előástad a ventilátor történetét. A Royal Society tagjaihoz és Newton-hoz nagyon sok szabadalom, technikai újítás köthető, érdekes tudománytörténeti fejezet volt ez. Sokszor olvastam, és hallottam róla, Jól esik ezeket feleleveníteni. A leltározós történetedre emlékszem. Az előző munkahelyemen mi egy földi csillárt nem tudtunk azonosítani. A leltározó kolléga az állólámpára találta ki a megnevezést, mert ólomkristály díszei voltak, és úgy gondolta ez már csak "földi csillár" lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak néha aranyos félreértések, vagy elszólások, s varázslatos módon ezek sokáig, vagy tán örökre megmaradnak az ember emlékezetében. Tán mert olyan jót nevettünk rajta ? Lehet....

      Törlés
  2. Nem tudom,kit mennyire visel meg az időjárás változása... nekem pl. az "aluszékonyság" (?) -hagyján...meg a tompa fejfájás. (Igaz, 2. napja egy 800 valahány oldalas könyvet olvasok ) L.d. Ómama nyaklánca...lehet, az is ( a súlya...meg amikor rám esik...) - megvisel.
    Összegezve : hosszú percekig nem értettem meg a "poént,"...de aztán csak-csak...
    (Feltételezem, azt a régebbi viccet többen ismerik, leltározáskor fokabel - et kerestek ( ami eredendően főkábel volt ) Sajnálatos, hogy nem oly' régen ezt egy újságíró kissé meghamisította,- ( még véletlenül sem a Bp.-i Közl.Vállalatnál történt - de az újságírás már csak ilyen.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, nem mindig és nem mindenki érti a tréfát....Azért ez a fókabeles se kutya.... :-)

      Törlés
  3. Jópofa szójáték, az elején gondolkodtam mi lehet ez a szó... :-)
    Köszönöm a mögötte lévő történetet, én sem tudtam mikor és ki.
    Viszot az időjárásjelzőid nagy édesek, különösen a hamuszürke. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És nagyon megbízható időjárásjelzők ! Nem szoktak tévedni, nyugodtan hagyatkozhatom rájuk. :-)

      Törlés