2015. augusztus 4., kedd

Önellátás

Naponta terelgetem magam (lélekben is) az önellátás szükségessége és lehetősége felé. Persze nagy bajban lennék, ha tényleg nekem kéne eltartani saját magamat…Valószínű éhen halnék. De igyekszem – amit csak bírok – magam előállítani.
Ez most csak a mai reggelimről  jutott eszembe:



A tea: saját kerti növények ill. sk. mezei gyűjtésből készült. (Cukor nélkül iszom) 
A kenyeret magam sütöttem. Jó, hát persze nem az udvarban vetett búzából őröltem a lisztjét…
Rajta a krémsajt ( pofonegyszerű, 2,8-as tejföl, pici só, vászonkendőben egy éjszaka a savója lecsöpögtetve, s keverhető zsenge zöldhagymával, vagy petrezselyemmel akár…), szintén sk.gyártmány…Bár igaz, tehenem sem volt….
Paradicsom: még ha nem is túl sikeres az idei széria, de mégiscsak megtermi azt a pár szemet, amire nekem a reggelihez, vacsorához szükségem van. No, ennek még a magja is saját, a tavalyiból fogott, sk. palántázott…  

Konklúzió: bár sok mindent meg tudok csinálni – de bizony, nem tudnék ebből a kis kertből megélni…
Gondolkodom, hogy kéne pár kapirgálós….
(Hogy élveznék a macskák… :- ))



4 megjegyzés:

  1. :)))) Hogy élveznék a macskák a tyúkokat.:))))) Nem tudom,szerintem nem bántanák őket.A fiaméknál vannak tyúkok,de a cica nem piszkálja őket.
    Én már nagyon régóta szeretnék kapirgálósakat,de az ember nem partner ebben,nélküle meg.....
    Annyira jó érzés,ha ennyiben hozzá tud az ember járulni az önellátásához!
    Nekem csak néhány szem paradicsomom van,de azt boldogan falom fel.Nagyon rossz a föld, a magaságyás alacsony,de majd jövőre.:)
    Nagyon élveztem az írásodat!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a pipi dolog régi vágyam, de tényleg annyira kicsinyke az udvarom, hogy semmi reményem akárcsak egyre se...meg kel elégedjem a fűszerbnövényeimmel meg a paradicsomokkal. El nem lehet mondani, milyen jó érzés az, amikor "csak úgy kimegyek" és leszakítok pár, még meleg, zamatos, illatos paradicsomkát a kenyeremhez...

      Törlés
  2. Nagyon szimpatikus gondolatok az önellátásról. Ez a fajta életforma és gondolkodás bennem (városiban) jobban megvan, mint a feleségemben. A kapirgálós nem nagyon hiányzik, én inkább egy pisztrángost szeretnék látni a házunk mellett, a család már úgyis inkább vegetáriánus. Paradicsomunk idén is van, de én még megkóstolni sem tudom, mert ami megérik, azt a lányaim lelegelik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy láttam, van teraszod...Egy miniakváriumban esetleg megpróbálkozhatnál pár kisebb hallal. Még csak pecabot se kéne, csak belenyúlsz, kiveszed és hamarosan mehet a grillre...
      Paradicsomot meg korán reggel keress, tán meg tudod előzni őket.

      Törlés