2015. augusztus 14., péntek

Utolsó paradicsomos jelentés



Ígérem, ezzel befejezem a gasztro-blogolást…de el kell dicsekedjem a tegnap hajnalban elkészült, legújabb munkám eredményével: a kb. 6 liternyi ketchuppal/kecsappal/kecsöppel ( nem tudom, hogy a helyes).
De még mielőtt ebbe belekezdenék, elmondom,  hogy az aszalt paradicsomos szövegből kihagytam egy igen fontos információt: Miután felvágtam, kiskéssel kikapartam a magjait, ill. azt a trutymót, amiben a magok vannak. Ezt egyébként a munka végeztével egy hörpintésre megittam.  Szóval az aszalás csak a paradicsom héjára/húsára vonatkozik. Nyilván azért kell ezt így csinálni (nem én találtam ki, olvastam ezt is), mert így  még gyorsabban szárad. (Sajnos már alig van az első adagból.)
Tehát az én ketchup receptem így szól:
5 kg paradicsom ledarálva, vagy turmixolva. Teteje, (szár-rész) ill. az esetleges  zöld „közepe” kivágva.
2 kg zöldpaprika, kicsumázva, feldarabolva
1 kg hagyma szintén darabolva
4-5 fej fokhagyma


2-3 babérlevél, 30 dk cukor, 2 evőkanál só, 1 dk tört bors, 15 dk mustár, 1 dl 20%-os ecet, oregánó (annyi amennyit gondolsz), esetleg erős paprika – ha csípősen szereted.

Ezt addig főzni, míg a paprika, hagyma megpuhul. Ezután átpasszírozni, majd ismét felforralni – kóstolni, ha szüksége után-ízesíteni, és máris mehet az üvegekbe.
Az én családom, de még a 3 éves pici lány is csak ezt szereti….

6 megjegyzés:

  1. Szeretem a házi ketchup-ot, pontosabban csak azt szeretem, a boltit nem. Odahaza minden évben készül, a mi házi receptünkben fahéj is van. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sosem hallottam, hogy fahéj is kellene bele - de amilyen fűszer-kavalkádból jön ki az igazi ketchup íz - nem ronthat rajta...

      Törlés
  2. Természetesen ki-ki tegye azt amit jónak gondol.
    Nekem "megakadt" a szemem az utolsó mondaton... ( abban is a "csak" szón..) - amit hajlandó vagyok a "nagy hőségnek betudni..." - Mivel 2 és 4 éves (kis) gyereknek "ezt-azt" ugyan én is "ajánlok," - ( ha pl. kérdezi, "mit eszem"... mindent megkóstoltatok vele... stb.) - de attól még "ráhagyom a szülőkre," hogy "mit adnak a gyereknek..."
    Ha - szorosan - nem is ide tartozik, - esetleg ajánlom A szülők hibájából szorong a gyerekek többsége ( persze, ki-ki tegyen ez ügyben is azt, amit jónak gondol... - stb.) (Nem csak iskolás korú gyerekekkel)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, nem én találtam ki, igaz, nem is személyesen hallottam, nekem csak mesélték - mintegy hitetlenkedve - (vagy tán hízelegve?) - hogy egy pici lány TUD különbséget tenni a bóti és az én ketchup-om között. Nem ette meg a boltit ( volt otthon az is) - a másikat kérte, amit én csináltam.
      Ha ez nem igaz, akkor hazudtak nekem.
      De ezt nem hiszem......

      Törlés
  3. Nagyon ügyes vagy ismétlem magamat. Mivel nekünk kert nincs a zöldségesben kapható paradicsom, paprika ára nehezen kúszik lefelé ezért várok hogy kicsit olcsóbb legyen így minden egyenlőre halasztódik! Lehet hogy ráfaragok a várakozásra , esetleg még drágább lesz?:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, van-e módod piacon vásárolni ? Én hajnali 6-kor szeretek kimenni, akkor az előző napi - bár semmi baja, de mégis "tegnapi" - árút sokszor jelentősen olcsóbban lehet megkapni.
      Igyekezni kell, mert ezt a trükköt mások is tudják.
      Így vettem 150-ért paradicsomot és és 129-ért zöldpaprikát ma is....

      Törlés