2015. augusztus 1., szombat

Zöldbabom



Ilyent vetettem

Csak „játszásiból” vettem még a tavasszal egy zacskó zöldbabot. Sosem ültettem eddig, minek is, hiszen az a mennyiség, amit elfogyasztok egy év alatt, nem olyan rengeteg. Nyáron egyszer veszek egy nagyobb adagot, aztán lefagyasztom és kész. Ha van cirmos a piacon, azt szeretem legjobban – sajnos ez a fajta „kiment a divatból”, ha jól tudom, ezt hívták Juliska babnak. (De lehet, hogy tévedek…)
Valamikor nyár elején 8 lyukacskába beleszórtam fél zacskónyi babszemet – aztán már majdnem el is felejtettem, mert kezdtek körülötte kinőni a virágmagok. Egyszer csak kibújtak a babok is. No nézd csak ! – gondoltam, hát megeredtek. Különösebben nem foglalkoztam velük, kaptak vizet, amikor a virágok és kész.
És egy reggelen valami sárgállt a citromfű-tengerben (ami beborítja lassan már az egész kertemet). Lehajoltam, s mit láttam ? (Sárga) Zöldbabokat ! És a másik bokrocska leveleit is felhajtottam, hát ott is.

A lényeg az, hogy a FÉL zacskó elvetett babból ma reggel szedtem le az ötödik ilyen tálnyi zöldbabot. Ma le is mértem, ez 35 dk. Vagyis  abból a pár szem babból jó másfél kg zöldbabom lett. Egész hihetetlennek érzem, pedig hát ez van… Jövőre lehet, hogy kicsupálom a citromfüveim egy részét és babot vetek a helyükre.

Az ötödik adag
Ez a kedvencem

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, olyan zsenge, de szeretem levesnek, főzeléknek, paprikásan kicsit hosszú lére engedve... :-)

    VálaszTörlés
  2. Én is emlékszem rá, hogy a kiskertünkben a zöldbab minden évben sikerült. Édesanyám rendszerint többféle babot vetett. Nekem pont az volt a kedvencem, ami Neked most terem, az a sárga hüvelyű. A Te kedvenced mi inkább szárazbabnak tartottuk meg.

    VálaszTörlés
  3. Igen, Juliska. A nagymamám is mindig olyat vetett. Persze az a mag is kiveszett... Én idén négyfélét vetettem, szeretem a zöldet is, de az főzeléknek nem jó, csak zöldköretnek, vagy rakottnak.

    Viszont ha már múlt, azt hiszem idén megtaláltam az ún parasztparadicsom személyében azt a fajtát, ami a nagymamámnak mindig volt és maga csíráztatta (cikoráztatta, ahogy ő mondta). Lehet, hogy idén én is megpróbálok magot szedni erről a fajtáról. :)

    VálaszTörlés
  4. Imadnivalo ilyen termest behozni a sajat kertecskenkbol. Fogyaszd egeszseggel! :)
    u.i. Jovore en is ultetek babot. Iden a borsomnak orvendeztem igy,mint ahogyan Te. :)

    VálaszTörlés