2015. szeptember 4., péntek

Hallgatni arany. Beszélni nem érdemes. Őszintén írni felesleges.


Amikor egy kérdésre nem adható helyes válasz, akkor csak egy becsületes eljárás marad... A szürke zóna az igen és a nem között. A hallgatás.

A hallgatás elhiteti, hogy nem ítélkezünk s nem kívánunk semmit.

A legkiválóbb emberek erénye a hallgatás képessége, a vélemény palástolása. Jó fokmérője az önmérsékletnek.

Diktátor öröme a hatalom, mágusé a tudás.
Lucifer öröme a kétely, bölcseké a hallgatás.

A hallgatás mint büntetés hatásosabb, mint egy pofon vagy a szidalmazó szavak özöne.

A jól időzített hallgatás a leghatározottabb kijelentés.

A hallgatás nagy önuralmat követel, s az igazi diadal azé, aki ezen a téren legyőzi magát.


20 megjegyzés:

  1. Most nem ehhez a bejegyzéshez írok,idézlek a Csendhegyek blogodból Perekeddel kapcsolatban: "…. a szűkös anyagi lehetőségek miatt ez a szép "műemlék jellegű" épület úgy tűnik lassan az enyészeté lesz, ami igazán sajnálatos, hiszen a templomban légbefúvásos orgona, mennyezeti freskó és a pécsi Ferences templom adományaként, csodálatos oltár található…."
    Örömmel tudatom veled,hogy az idén teljesen megújult a templom,kívül-belül és újjáépítették az orgonát is.Szept.13-án délután négykor lesz a pécsi püspök által felszentelve.A toronyban egy időkapszulát helyeznek el,hogy majd a legközelebbi újjáépítéskor-100-150 év múlva az utókor olvashassa a gondolatainkat.Talán kinyomtathatnád a csendhegyekben írtakat,mert akkor már nagy érték lesz,lehet,hogy csak ott olvashatnak róla.Gyere el,fényképezd le újra,megéri.Műsorok,zenekarok,sok minden lesz,mert ezer éves a falunk.Falunk...így áll a számra,mert ott nőttem fel,de már nem ott élek régóta.Viszont ott leszek én is.
    A lélekajtós.

    VálaszTörlés
  2. Bántott valaki Fodorka? Miért vetted le az előző bejegyzést? Úgy örültem, hogy valaki ilyen bátran elmondja a véleményét. Nem hiszem, hogy most hasznos lenne a hallgatás. :-( Minél jobban hallgatunk, annál nagyobb lesz a bizonytalanság. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen.El van keseredve Fodorka.:( Sajnálom és megértelek....,bár a legutolsó kommenteket nem olvastam.Ha én bántottalak meg akaratomon kívül,nem volt szándékos:

      Törlés
    2. Nem, alapjában véve senki sem bántott, de rájöttem, annyira különbözőek a meglátások, vélemények, elképzelések, és egyebek a témát illetően, hogy nekem nincs erőm, kedvem (hogy őszinte legyek, tény-ismeretem sem!!) még mélyebben belemenni a helyzet-elemzésbe és egyebekbe. Az élet(em) amúgy sem habostorta, akkor most pont én legyek az, aki azt a kevés kis porcukrot lesöpri, amit nagy nehezen rászórtam ? Nem, jobb, ha magamban tartom a véleményemet - mert ha kimondom sem tudok változtatni semmin.

      Törlés
  3. Én is örültem a tegnapi írásodnak, de a hozzászólásokat nem olvastam.
    Nagy virtuális ölelés...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Kedves vagy és köszönöm. Tudod, az ember (én) néha azt gondolja, hogy jó, ha kibeszéli magából a nyomasztó gondolatait - ami részben igaz, csak nem mindegy, hogy hol, és hogyan. És talán nem is kellene ezeket a gondolatokat a nagyközönséggel megosztani. Nagyon fogok igyekezni a jövőben disztingválni és visszafogni fecsegő-kényszeres énemet.....

      Törlés
  4. Most már biztos vagyok benne, hogy miattam tetted, mert én voltam az utolsó kommentelő. :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csacsi vagy ! - illetve nem ismersz.... Ha konkrétan veled lett volna bajom, vagy nem tetszett volna valami, hát megírom. Nem szégyen az őszinteség !!! Tehát felejtsd ezt el.
      Nem. Tényleg úgy gondolom, nem vagyok alkalmas, képes, a téma átlátására, megértésére, megítélésére. Kedvem sincs nagyon minden egyes kommentelővel hosszas eszmecserébe bocsátkozni, hogy én mit, miért hogyan, illetve úgy ahogy és miért nem....
      És olvasd el a legelső idézetet (Dan Brown). Igazsága vagyon.
      Nem, ennyit nekem nem ér a dolog. Tényleg az a döntő okom, hogy úgyse tudok változtatni a véleményem elmondásával a dolgon. Kész. Ennyi.
      Azt azért nem mondom, hogy jó érzés van bennem, de gyakorlatból tudom, hogy majd elmúlik....

      Törlés
    2. Azért jutottam erre a következtetésre, mert az én kommentem után vetted le a bejegyzést. Addig is megtehetted volna, mert addig is voltak hozzászólások bőven. Nem ismerlek valóban, de szerintem te is erre gondoltál volna a helyemben. Mindenestre sajnálom, hogy levetted, mert tényleg egy összeszedett, átgondolt bejegyzés volt, éppen ilyeneket szerettem volna olvasni

      Törlés
    3. Ez egy teljesen véletlen egybeesés. A levételnek semmi köze ahhoz, hogy véletlenül a te kommented volt az utolsó. Akkor jött el az ideje a fejemben a dolognak. Lehetett volna 3 órával előbb, vagy 5 órával később, kevesebb, vagy több kommenttel....
      Nyugi ! :-)

      Törlés
  5. Egy ismerősöm mondta pár napja, "A szemetek lát, de a szívetek mikor lett vak?"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszement világ... Bár feltettem magamnak a kérdést:volt ez valaha normális ??? (mármint a világ...)

      Törlés
  6. Írok majd,vasárnap.Most sok dolgom van,de akkor sem késő,még egy hét múlva lesz.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
  7. Nagyon sajnálom, hogy levetted a gondolataidat. Egy részről megértem, másrészről nem.
    Nem fecsegtél, a gondolataidat szedted sorba, érvek-ellenérvek, kételyek-kérdések, összegeztél és objektív maradtál.
    Az érdektelenség nem a Te hibád. Jól lehet nem is érdektelenség, sokkal inkább félelem, kétely, információhiány.
    Tudtad, hogy a téma nem "hálás", de érezted, hogy beszélni kell róla. Igazad volt! Kár lenne a szituációt magadra vonatkoztatni, mi több hiba.
    Szeretettel öllelek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megírtam, kiírtam magamból .(Te tudod, hogy nem is egy változatban) Töröltem. Lezártam. És megpróbálok az élet, a hétköznapok más eseményeire figyelni. Mert vannak más események is - hiszen az élet nem áll meg.... Vannak benne rondaságok és remélem vannak még benne számomra tartogatott szépségek is. Ezekre fogok fókuszálni.
      A gyerek is elveszti tejfogait, de nő helyettük másik és milyen sokáig használja azokat...
      Na, hát (tovább)növesztem a felnőtt fogaimat, hogy jobban meg tudjam rágni vele ezt az egyébként majdnemhogy megemészthetetlen világot....

      Törlés
    2. "(tovább)növesztem a felnőtt fogaimat, hogy jobban meg tudjam rágni vele ezt az egyébként majdnemhogy megemészthetetlen világot...." ----így vagyok én is.
      Az első idézet valóban nagyon találó.:"Amikor egy kérdésre nem adható helyes válasz, akkor csak egy becsületes eljárás marad... A szürke zóna az igen és a nem között. A hallgatás."
      Dan Brown

      Bár erre nem vagyok igazából képes, de mostanra én is eléggé elfáradtam , pedig még nagyon nincsen vége az egésznek.....:(

      Törlés
    3. Na, hát erről van szó. Senki ne érezze megbántva magát - nem veletek, hanem talán magammal van/volt bajom. Elég vén vagyok, de még mindig nem rögzült kellőképp az agyamban, hogy bizonyos esetekben tényleg jobb a hallgatás. Nem könnyebb, de jobb, megoldás.

      Törlés
  8. Napok óta kerestem, végre megtaláltam:
    "Van lehetőségünk
    Tetten érni a folyamatot
    Mikor a színen a lényeg átsajog,
    Látni, láttatni, hogy élet, halál
    A pillanat szarvhegyén dől vagy áll.
    Elmenni kevés, bennragadni sok,
    Emberré az tesz, ha megszólalok." Bertók László pécsi költő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bertók László nevét pécsi lakosként is, ill. a Jelenkorból meg az ÉS-ből ismerem, de ezt a versét nem olvastam. Ez fantasztikusan találó - akármikor is született.....Nekem sajna nincs is Bertók kötetem - de majd belelapozok a 'Szép versek'-be, talán ott akad néhány. Igaz, a neten is vannak versei....
      Köszönöm, hogy beírtad.

      Törlés