2015. szeptember 16., szerda

Harmadszor is….Előre is bocsánatot kérek, ha valaki unalmasnak érezné, hogy már harmadszor hozom szóba a gyufát…
Ám egy kedves kommentelő – aki ráadásul a szegedi gyufagyárban dolgozik – küldött egy linket, ahol van egy videó is. Végre, végre egy olyan film, amiben elejétől végéig bemutatják az egész folyamatot. Nekem nagyon tetszett (sajnos német nyelvű – de azért a képek alapján érthető a gyártási folyamat). A szegedi gyár 1,5 milliárd doboz gyufát, kb. 45 millió doboz/nap- ot gyárt – már csak ettől az adattól is tátva maradt a szám…Én még sose számoltam meg, de most már tudom, egy dobozban 38-42 szál gyufa van.  És 1 m (lekérgezett) fából 300.000 „gyúfátska” készül. És persze különféle méretűek, más-más fejűek is vannak… Megnéztem, amit legutóbb vásároltam, Eu-s címkéje van és kék feje !!! Ilyennel se találkoztam még. Ha jól értelmezem a címkéjét (lásd lentebb), akkor ez nem is Szegeden, habnem Lengyelországban készült....Már a gyufánk se magyar (?!)

Ajánlom, nézzétek meg a videót, tényleg érdekes !
http://www.europematch.eu/hu  - ez a cég hivatalos oldala.Ebbe is érdemes beleolvasni: http://www.magyargyufa.hu4 megjegyzés:

 1. Gyufát nagyon ritkán veszek, ( 10 Ft/doboz ?) - néha "felkapok" egy-egy öngyújtót... az meg kb. 100 Ft.
  Így aztán nem nagyon tudom, hogy a gyufa hol készül, bár épp' olvasom : februárban leégett a Szegedi Gyufagyár ( 3. emelet ?- stb.) - félkész raktár , - nem lepne meg,ha amiatt (is) külföldről kellett volna gyufát behozni. (?) (Érdekesség (?) : attól környezetkímélő,hogy a nyárfa / jegenye gyorsan nő ?... (hát,- bizonyára )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Neked is írom, hogy kiegészítettem az anyagot egy linkkel, ha érdekel, esetleg nézz bele. Pirossal írtam. Én még használok gyufát....

   Törlés
 2. Ezt találtam.
  http://www.magyargyufa.hu/gyufaipari-tortenelem/gyufagyar/61-szeged.html
  A gyárban most is gyártanak gyufát, bár elbizonytalanodtam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kösz. Be is tettem felülre, kiegészítve vele az anyagomat. Ki hitte volna, hogy egy ilyen "apróságról" ennyi érdekeset lehet össze-olvasni, megtalálni a neten..........
   De, a szegedi gyufagyár működik, a fenti videó ajánlását épp egy ott dolgozótól kaptam :-)

   Törlés