2015. szeptember 11., péntek

Még egyszer a „gyuszerekről/gyufátskákról”







@x-től érkezett egy csodálatos olvasnivaló ajánlat a „gyuszerek, avagy gyufátskák” gyártásának magyarországi, illetve pécsi történetéről.
Nagy örömmel és bevallom, kissé elérzékenyülve a szövegek bájos régimódiságától, kétszer is végigolvastam, annyira tetszett. A gyufagyártás pécsi vonatkozásáról én eddig még sosem hallottam. No most akkor már ezt is tudom.
Akit esetleg érdekel a téma, aki örömmel bogarászik a múltban, ajánlom, szánjon rá kis időt ! Akármelyik mai napi-hírnél érdekesebb….
Itt olvasható:
http://www.kezmuvesseg1000eve.hu/index.php?NODE=gyufa




Kép innen:  https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyufa

6 megjegyzés:

  1. Van kézművesgyufa és van gyári gyufa.
    https://www.youtube.com/watch?v=JKo1AvnhZyQ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt köszönöm, eszembe sem jutott a youtube-on is körülnézni. Most megtettem és találtam ezt is:
      https://www.youtube.com/watch?v=VL1-mWQlQSM 1954-ből....
      A szegedi gyufagyári filmből kár, hogy nem derül ki a művelet eleje (t.i. miképp is készülnek a gyufaszálak) - ebben a másodikban valami minimálisat ebből is megmutatnak. De mindkettő érdekes, köszönöm, hogy elküldted !

      Törlés
  2. Ezért is sajnálatos, hogy pl. a Pécsi Szemle Várostörténeti Folyóirat cikkei nincsenek a neten. ( esetleg csak a című) - de az is egy idő után abbamaradt. (Én anno ott olvastam.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maximálisan egyetértek. Nem találok rá ésszerű magyarázatot, hogy a Pécsi Szemle anyaga miért nem került fel a netre - mikor annyi szemét van fent ! Az értékes dolgok meg nem... :-(

      Törlés
  3. Kedves Aranyos fodorka!
    Én a szegedi gyufagyárban dolgozom :)
    http://www.europematch.eu/hu/
    Ezen az oldalon lévő videóban meg nézhetitek, hogy készül a gyufa.
    Remélem tetszeni fog nektek :) Szépe napot mindenkinek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez olyan fantasztikusan jó kis film, hogy egy külön posztban közzéteszem, mert nem biztos, hogy mindenki visszanéz ide. Hihetetlen számokat, adatokat tudtam meg és nagyon jól bemutatja a film a technikát is. Nagyon szépen köszönöm, hogy elküldted a linket !!! :-)

      Törlés