2015. szeptember 6., vasárnap

Séta Harkányban – mese Harkányról - képekkel


Tudom, hogy véget ért a nyár, de talán az ősz még alkalmasabb lesz/lenne egy Pécs-környéki kirándulásra. Ajánlom annak,  aki esetleg még nem járt errefelé.

Gondoltam egyet, elmentem Harkányba fotózgatni egy kicsit és írtam hozzá egy „kis” ismertetőt. Akinek van ideje és türelme, olvasson tovább…. Hangsúlyozom, nem teljes kép ez Harkányról... Csak néhány részlet és néhány kép.

A Zsigmondy Vilmos sétányon indultam el, ami ebben a meleg nyárban nagyon jó választás volt. Csodás, hatalmas fák árnyékában vitt az utam:



                                                            ***********

Nehéz ma már elképzelni, hogy az első, még  kóborló hun törzset mi késztette megállásra e vidéken ? Északról a Tenkes hegy, délről a Dráva mocsaras, lápos rétjei  nem lehettek túl csalogatóak. Talán elfáradtak, aztán itt ragadtak. Ám a hely valami miatt mégis csak alkalmas volt az életre, hiszen  rómaiak is éltek itt, erre vezetett a Pécset Eszékkel összekötő hadiút.
A hunok korából ezüst fibulákat /= díszes ruhakapocs, csat/ találtak, de a későbbi avar kori sírokból is több régészeti lelet került elő. 

Millenniumi országalma emlékmű (szökőkút/csobogó)
  
A porcelán képeken Harkány címere, + öt kép az ország történelméből látható
Anonymus szerint a honfoglaláskor érkezett Töhötöm fia volt Horka, aki Zomborral és Gyulával együtt telepedett le itt. Így nem lehet kizárni, hogy a település a Horka/Harka/ személy- vagy méltóság névből és nem a harkály nevéből származik.
A Nagyharsányi hegy mondájában  http://vinoport.hu/borlexikon/ordogszantotta-hegy-legendaja/492 szereplő Harka lánynév is a falu nevére utal.
1323-ban már Nagh Harkan néven említik,  később a török hódoltság folyamán is lakott helység volt. A lakosság ekkor és később is főleg állattenyésztéssel, bortermeléssel foglalkozott, tekintve, hogy a  mocsaras, lápos rétek a gabona termesztésének nem kedveztek. 1700 körül számtalan természeti csapás sújtja az egész járást: pestis, szárazság, jégverés, sáskajárás…s bár egy időre felmentették az adófizetés alól, ám ezt később visszavonták, s ezzel egyidejűleg elvették a lakosság szabad költözködési jogát. Ez nagy elkeseredést váltott ki, aminek lázadás lett a  következménye. Siklósra vonult a felbőszült tömeg, hűbéruraitól a terhek mérséklését követelve. A felkelés kudarccal, sokak számára rabsággal, halállal végződött. A lázadást Eszékről hívott katonaság segítségével verték le.

Szent István
Kanizsai Dorottya
Az 1800-as évek elején  a Batthyány uradalomnak  - akik a szomszédos siklósi vár urai voltak  -  nagyobb kiterjedésű legelőkre volt szüksége, hogy a felszaporodott állatállományát takarmánnyal láthassa el. Emiatt kezdődött meg 1814-ban a Gyűd - Harkány közti terület mocsarainak lecsapolása. És itt történt az a mesés fordulat, mely lehetővé tette, hogy a sáros, szegény, jelentéktelen, kicsi falu világhíressé fejlődésének útjára léphetett.
A mocsarak lecsapolásán dolgozott a gyűdi illetőségű Pogány János is, akinek nagyon nehezére esett a munka fájó térdei miatt. A jóember azonban hamarosan a nehéz robotból ugyan fáradtabban, de egyre kevesebb fájdalommal a lábaiban tért haza. A mocsár meleg vizében napszám taposva végezték munkájukat a robotosok, s ez okozta a csodával felérő gyógyulást, jobbulást emberünk térdében. A jó hír gyors szárnyakon járt, hamarosan a váruraknak is  tudomására jutott. A régi térképeken a „Büdösrét”  neve hamarosan  „Büdöskő Forráshely” vagy/és „Büdöskő Fürdőre” változott. 

Az eozinból készült Harka kút
Igaz, üres a vizes-medence, de a "Fekvő nőalak" ezt nyugodtan tűri....
1824-ben megkezdődött ez első harkányi fürdő építése, 1828-ra már állt az első vendégeket fogadó szálló is.1865 nyarán Zsigmondy Vilmos sikeres próbafúrásokat végzett a környéken,  s egy év múlva már üzemelt az első  kút, mely 34,8 m-ről percenként 1200 liter 62,5 fokos vizet  adott. A víz értéke nem csak és elsősorban hőfoka, hanem a világon egyedülálló alkotórésze, a szénoxiszulfid, mely gáz formájában van a vízben. Ez a kénes alkálihidrogénkarbonátos gyógyvíz  külső és belső bajok gyógyítására alkalmas. Gyógyulást találhat itt a mozgásszervi-, nőgyógyászati  betegséggel küszködő beteg éppúgy, mint a bőrbántalmaktól, vagy anyagcsere-betegségektől szenvedő.

 Zsigmondy Vilmosról itt olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zsigmondy_Vilmos
Harkány kútjait és a mai fürdőéletet a Zsigmondy Vilmos által fúrt kutaknak köszönheti.

A szobrok témája is a fürdőhöz kapcsolódik....

Egy érdekes formájú szökőkút - ami épp nem "szökik"
Harkány a mai napig ebből a közel 200 éves felfedezésből él. Természetesen az idegenforgalom automatikusan minden téren  fejlődést jelentett. Bővült, csinosodott a falu, az 1933-as gazdasági válság után rohamléptekkel indult az építkezés, módos polgárházak, csodaszép park, új szállodasor készült. A település Pécshez, illetve a déli határhoz való közelsége már akkor is sok fürdővendéget hozott. Kiépült, majd pár évtized múlva elbontásra került a Pécs-harkányi vasút, ám ehelyett gyakori autóbuszjáratokkal lehetett és lehet ma is a megyeszékhelyről az 1999-ben már várossá avanzsált fürdőhelyre jutni.
Egy emlékmű (56-os) - ami nem a vízhez kapcsolódik

Egy jelentéktelen kövecske, amit feltehetőleg csak én fényképeztem le. A bruchköbeli tűzoltók látogatásának emlékét őrzi. Nem sokkal nagyobb, mint a két öklöm. Vajon kit zavart a felirat ? vagy csak a fűkasza a tettes ?

1977-ben csatolták Harkányhoz Terehegyet. A kicsi falut már 1058-ban  írásos okmányok említik, akkor még Újfalu néven, melynek eredetileg épült ófaluja  Oros, addigra már túlnépesedett. Ez a falvacska a Becse-Gergely nemzetségbeli Bot vitéz birtoka volt, majd a Byka nemzetség tulajdonába került. Bot-tereme-helyének hívták ekkoriban, majd ez alakult át Theremhegy, később Terehegy-re. A Byka család egyik őse a „Búvár kund” című regényben is szerepel. Hivatalos írások örökítik meg, hogy Byka János 1412-ben alnádor, az ország harmadik embere lett.  Byka Miklós a híres krakkói egyetemen tanult.  Byka András a török harcok idején Zrínyi Miklós szigetvári várába menekült kisfiával és háza népével, erről Zrínyi Miklós „Szigeti veszedelem” című művében is olvashatunk.  A szigetvári vár elestével a Byka család is kihalt. A török megszállás idején Terehíd néven szerepel a falu. A következő 400 év csendben múlt el fölötte – ma már egybeépült Harkánnyal.

Ha valaki sétálva szeretné Harkány látnivalóit megismerni, nem kell napokig gyalogolnia. A fürdő melletti Zsigmondy őspark hűs árnyat adó fái közt találjuk a Harka kutat, ami mondabéli lányra emlékeztet, de ebben a szép parkban több egyéb szobor is látható. A gyógyfürdő mellett elsétálva a Kossuth Lajos utcában áll az 1802-ben épült református templom. A katolikus templom 1990-ben épült, tűzzománc stációi a templomkertben tekinthetők meg. Itt látható egy másik „kálvária” is, mely a magyar nép történetének nagy pillanatait mutatja be.

A református templom
A katolikus templom
A templom falán vannak  a kálvária stációképei

A templom kertben a magyar történelem neves eseményeiről láthatók képek
Természetesen a fő látványosság és első számú program a Gyógyfürdő meglátogatása.
A 13,5 hektáros ősparkban  8000 m2 vízfelszínnel 5000 m2 fedett pihenőterülettel, gyógy-, strandmedencékkel,  látványfürdővel, szaunákkal, pezsgőfürdőkkel, speciális masszázzsal,  természetgyógyászati kezelési lehetőségekkel, speciális gyógy-szolgáltatásokkal várják a vendégeket.

Érdemes a Tourinform irodákban érdeklődni, vagy az Interneten böngészni  az aktuális programok után is, mert alkalmanként fesztiválokat, kiállításokat, hangversenyeket, folklórprogramokat sportversenyeket rendeznek a fürdővendégek szórakoztatására. Vannak Ördögűző napok, Hímestojás napok, Pünkösdi zenés fesztivál, Nyári fürdőfesztivál, Szüreti fesztivál. Lehetőség van színvonalas konferenciák lebonyolítására is.

Végezetül mutatok pár "csak úgy" a főutcán ellőtt képet:

Nem mondhatom, hogy jellegzetesek. Bárhol lehetnének az országban...
Viszont nagy örömmel fedeztem fel ifjúságom helyszínét, ahol a "Jánosbogárkát" olyan sokszor hallgattam esténként...
Ez pedig a Ciao-Ciao nevezetű cukrászda, ahol egy nagyon finom franciakrémessel estem bűnbe. De nem bántam meg...
A környéken ajánlott program-lehetőségek:

Siklós  / 5 km/ Vár, dzsámi, katolikus, református és görög-katolikus templom, városi galéria
Villány  /21 km/ Villányi, palkonyai pincesor, Diófás tér, Bormúzeum, Szoborpark
Városnézés Pécsett  / 25 km/ Szigetváron  / 59  km/ Mohácson   / 52  km/
Máriagyűd / 6 km/  barokk kegytemplom
Sétahajózás a Dráván, a Duna-Dráva nemzeti Park természetvédelmi területén
Sétarepülés a pogányi repülőtérről indulva a környék felett  http://aeromedia.hu
 
Ez a mai strand légifotója
A strandról nem írok. Ezer éve nem voltam bent. Fürdeni csak néhány alkalommal jártam ott gyerekkoromban. S ott ért az a döbbenetes élmény, ami miatt aztán egy életre lemondtam a strandolásról.(Hadd ne kelljen leírnom, mi úszott velem szembe a gyerekmedencében…)
(Utoljára 1970-ben voltam a strandon, nem, nem mint fürdőző, hanem mint egy országos nagy rendezvény szervezője, lebonyolítója – és amíg élek, elfelejteni nem fogom. És nem csak amiatt, mert a leürített medencében táncoltunk hajnalig… Ó, régi szép, boldog ifjúságom, hová tűntél ??)

Természetesen aki szereti a strandot, nem beszélek én le senkit sem…
http://www.harkanyfurdo.hu/arak-nyitva-tartas   ezen az oldalon minden infót meg lehet találni.

Ha valaki a strandolás közben a nagy élvezettel elfogyasztott hamburger, hot-dog, sör és jégkrém adagok, a meleg vízben való lustálkodás után lelkiismeret furdalást érez, hogy ma nem táplálkozott valami egészségesen, annak még egy könnyen elkészíthető, egyszerű, kalória-szegény salátát ajánlok vacsorára:


Sajtos gombasaláta
Ha friss gombából készítjük, akkor 20 dk  gombafejet erős vízsugárral lemosunk és nem túl vékony szeletekre vágjuk. /Nem kell hámozni a pincében termett sampiont – aminek a becsületes neve egyébként csiperke gomba!/  Enyhén citromos /ha nincs kéznél, akkor csak gyengén sós/ vízben pár perc alatt  megpároljuk. Konzerv gomba is megfelel. Megfőzünk 2-3 tojást is.
Bármilyen /lehetőleg nem túl zsíros/ sajtot apró kockákra vágunk, majd felkockázzuk a főtt és már kihűlt tojásokat is.
2 dl kefirt, joghurtot / bármelyik jó/ elkeverünk egy tasak  salátaöntet porral, ám ha ez épp nincs a konyhaszekrényünkben, saját fantáziánkra bízva fűszerezhetjük a rendelkezésre álló fűszerkészletből.
Ha esetleg pár tegnapról maradt piros retek-szem is van, apró kockára vágva az is a salátába keverhető. Nem ront rajta pár csík zöld, vagy piros paprika sem. Salátalevelekre tesszük – persze e nélkül is meg lehet enni. Kifejezetten jót tesz, ha egy fél órára még a hűtőbe is be tudjuk dugni, hogy kellemes hűvös legyen.

Aki idáig elolvasta, annak ráadásként csatolom a Jánosbogárkát, amit fentebb emlegettem:





A katolikus és református templom képei innen:  
http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/83990669.jpg
A strand képe: http://www.zlavodom.sk/zlava/Harkany-v-drava-hotel-dovolenka-wellness-termal-kupele-madarsko

18 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis helytörténeti és személyes élménybeszámoló. A "Jánosbogárkás" vendéglőnél én is felismertem gyermekkorom első éttermét. Amikor a családdal Harkányba kirándultunk pont ebbe az étterembe tértünk be. Még arra is emlékszem, hogy töltött paprikát ettem. Nekem nem ízlett nagyon, mert a nagymamámé jobb volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, de örülök, hogy van valaki, akinek némi élménye van még arról a hajdani étteremről. Persze valójában azt hiszem nem is az étterem, hanem az a régesrégi hangulat esik olyan jól a szívemnek, ha rágondolok....Ja, és én nem ettem ott töltött paprikát. Azt hiszem tán semmit se, mert mintha vacsora után "egy sörre" tértek volna be a felnőtt családtagjaim...

      Törlés
  2. Nagyon jó történelmi kirándulást tettél, tettünk! A Harka kút különösen tetszik, meg a szobrok és szép tiszta a város a képeken. Itt sem jártam még.
    A csiperkés recept nagyon izgalmasan hangzik, már régen készítettem. Én sosem szoktam meghámozni. Lehet holnap el is készítem, még láttam friss retket is. Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Harkányt egy rövid látogatásra tartom csak érdemesnek, a fürdő nélkül.De azt nem ajánlom, hogy mostanában a strandra látogass, mert
      1. fiatal vagy mégy a gyógyfürdőzéshez
      2. a fürdő pillanatnyilag nincs "top"-on.
      De pár év múlva egyszer, ha majd szívesen ücsörögsz egy kis meleg gyógyvízben, igazán felkereshetnétek ! Óránkén németül és horvátul mondanak híreket :-)

      Törlés
    2. :-) köszönöm. De hidd el szoktunk mi itt is gyógyfürdőbe menni. Van a közelünkben egy jódos termálfürdő és ha hűvösödik az idő bizony mi szívesen látogatunk el pár órára oda. A vizi gimnasztika és sós inhaláló a kedvencem, na meg a hullámzó medence.

      Törlés
    3. Na tessék.... Hát hiába csábítalak ?????

      Törlés
  3. Nagyon szuper a beszámolód Harkányról. Élvezettel olvastam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett - de azt hiszem neked sok újat nem tudtam mondani. Ha a hétvégi, vagy jövő heti túrátokon találtok gombát (elvileg az eső miatt talán most már lehet) - akkor próbáld ki a receptet! Erdei gombával is finom lehet.

      Törlés
  4. Esetleg ez kimaradt Katonai emlékmű
    Mivel az idő múlása megszépíti az emlékeket (?) - (számát sem tudom mennyiszer voltam a kórházban is ( 2 x) -ill. mint 2-3 naponta "leutazó" (nem "bentlakásos" kezelések,-ezt-azt tudnék mondani... [ Ha lenne,aki nem tudná : a gyógyvízben való tartózkodásnak "rendelt ideje van"... ( javaslom betartani !) - ill. azonnali,vagy gyors gyógyulást se' várjatok a víztől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, én tudom, hogy a felsoroltakon kívül még sok másik szobor is látható Harkányban. (Lásd szoborlap) - de nekem ezek estek utamba.
      A gyógyvíz meg... hát van akinek segít, van, akinek nem. Vagy néha azt gondolom, van, aki hisz benne, van aki meg nem... Bevallom, egyetlen gyógykórházi tartózkodásomra rossz emlékként gondolok én is....

      Törlés
  5. No kedvet is kaptam, hogy elmenjek Pécsre! :-) 14-én indulok. :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor esetleg nézz körül a blogban, elég sok mindent írtam már Pécsről is. Persze, kérdés, mennyi időre jössz, mert néznivaló itt a városban van ám bőségesen ! Hordom-szidom gyakorta a városomat, de azt azért elismerem, vannak szépségei is. :-)
      Ha már jártál itt, de esetleg a TV toronyban még nem - akkor ajánlom, egyszer liftezz fel oda, ha erre lehetőség adódik. (Ha "túrázni" akarsz, lehet, hogy gyalog is felmehetsz a lépcsőkön...legalábbis régen lehetett.) Ha a városban belül nem is szép minden, de fentről - szerintem - azért mutatós...

      Törlés
    2. A toronyban tavaly már voltam, de csak lifttel lehet felmenni.
      Nekem a kedvenc városom 18 éves korom óta, még ha vannak benne csúf részek, akkor is.
      S hogy mennyi időre? Ez a kedves vendéglátó barátosném türelmétől és idejétől függ. :-)

      Törlés
    3. Hát akkor gondban vagyok, ha tavaly voltál, mert akkor valószínűleg jártatok a ZSKN-ben is. Ezt szoktam legtöbbször a Pécsre látogatóknak ajánlani. Más újdonsággal sajnos mostanság nem dicsekedhet a városom :-(

      Törlés
  6. A TV-toronyba csak a lifttel lehet felmenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz az infót, nem tudtam, hogy már nem lehet. Valamikor - igaz, nem tavaly - még gyalog is fel lehetett menni. Már nem emlékszem, hány lépcső, de sok - azért ajánlottam Pipulkának, mert jó kis edzés lett volna a szikla-mászáshoz...

      Törlés
  7. Élvezettel olvastam a beszámolódat, sok emléket hoztál elő belőlem is!:) Ahogy megláttam a Jánosbogárkát, azonnal meg akartam keresni a You Tube -on, de gondoltam, előbb elolvasom végig..., aztán ott is volt! Köszi!
    Keresztszüleimmel jártam többször Harkányban, kedvenc helyük volt. Később meg gimnazistaként kirándultunk oda haverokkal, sporttársakkal..., nem is értem, miért egy gyógyfürdőbe?:))) De jó volt!
    Ma már kötelezően kéne mennem, de nem szeretem a meleg vizet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem régebben nem nagyon volt Pécs környékén igazi meleg-vizes strand, csak Harkány. Sikonda, Szigetvár még csak "strand-kezdemények" voltak akkoriban. Talán emiatt mentetek ti is Harkányba.Avagy: a felnőttek kívánkoztak oda....
      Örülök, hogy szép emlékeket ébresztett benned írásom :-)

      Törlés